KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

Razgovori vezani o ekološkom pčelarstvu

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Ljekovita BEEljčica » 06 ožu 2009, 10:12

A sad vam poklanjam, Brošuru izašlu u veljači 2005. OD Hrvatskog Zavoda Za Poljoprivredno Savjetodavnu Službu, u nadi da će nekome pomoći u odluci da poduzme korake...


HZPSS: Koraci do ekomarkice za med i druse oietinie proizvode______________
KORACI DO EKOMARKICE ZA MED I DRUGE PCELINJE PROIZVODE
Pčelar-proizvođač u ekološkoj proizvodnji treba imati osnovno znanje o sustavu ekološke proizvodnje i suradivati s djelatnicima Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu sluzbu.
Prvi korak
ZAKONSKI PROPISI
Upoznavanje s načelima ekološke poljoprivredne proizvodnje, "Zakonom o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda" (NN 12/01.) i s pripadajućim podzakonskim propisima.
Drugi korak
PRVI STRUČNI NADZOR
Pčelar-proizvođač ekoloških proizvoda prijavljuje se jednoj od ovlaštenih nadzornih stanica (Pravilnik o strufinom nadzoru u ekološkoj proizvodnji, NN 13/02.):
1. "AGRIBIOCERT" Veli dvor 11, Omigalj
2. "BIOINSPEKT" d.o.o. Dakovgština 2, Osijek
3. "BIOTECHNICON" Kopilica 5 (Tehnološki centar). Split
4. "HRVATSKE ŠUME” Ljudevita Farkaša Vukotinovića 2, Zagreb
5. "PRVA EKOLOŠKA ZADRUGA" Kuraltova 8, Zagreb
6.”ZIK"-Zavod za ispitivanje Gajeva 17/III, Zagreb
kvalitete robe"

Prvi stručni nadzor obavlja nadzoma stanica na osnovi prijave proizvođačia.

Treći korak
UPISNIK PROIZVOĐACA
Pčelar-proizvođač ekoloških proizvoda podnosi zahtjev i zapisnik nadzome stanice za ekološku proizvodnju o obavljenom prvom stručnom nadzoru Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu Ministarstvo) za upis u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (Pravilnik o uvjetima i načinu upisa u Upisnike ekološke proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, NN 13/02.).
Uz zahtjev za upis u Upisnik proizvodača prilazu se sljedeći prilozi:
1. rješenje o upisu u registar za pravnu osobu, obrtnica ili uvjerenje nadležnog ureda državne uprave da je poljoprivredni proizvođač;
2. izvadak iz zemljišne knjige i/ili ugovor o dugoročnom korištenju zemljišta (najmanje 5 godina) kao dokaz o vlasništvu odnosno pravu korištenja zemljišta;
3. katastarski plan s točno određenim česticama koje pripadaju proizvodnoj jedinici i njihovim površinama;
4. popis i veličinu gospodarskih objekata, poljoprivredne mehanizacije i drugih strojeva za ekološku proizvodnju;
5. potvrdu pravne osobe ili izjavu proizvodđača da je upoznat s propisima i pravilima ekološke proizvodnje kao oblikom posebnog povjerenja između proizvodača i potrošača
(J. Bilježnik 50kn);
6. ako jedinica za ekološku proizvodnju ima voditelja proizvodnje, dokaz o poslovnom odnosu s voditeljem proizvodnje;
7. zapisnik nadzome stanice za ekološku proizvodnju o obavljenom prvom stručnom nadzoru;
8. državni biljeg u iznosu 70,00 kuna.
Četvrti korak
STRUČNI NADZOR
Ekološka proizvodnja u pčelarstvu podliježe stručnom nadzoru u svim dijelovima proizvodnje prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda, NN 12/01. Prema Pravilniku o preradi u ekološkoj proizvodnji, NN 13/02., u preradi ekoloških proizvoda

HZFSS: Koraci do ekomarkice za med i druge pčelinje proizvode______________
namijenjenih ljudskoj i životinjskoj ishrani upotrebljavaju se pomočne tvari i ostali proizvodi nepoljoprivrednog podrijetla te proizvodi poljoprivrednog podrijetia koji nisu ekološki proizvedeni, a obuhvačaju sastojke, aditive i pomočne tvari koje je dopušteno rabiti u preradi namimica, osim za vino, a sastoje se od jednog ili više sastojaka biljnog podrijetia i primjenjuju se sukladno važečim propisima o proizvodnji namimica.
Ekološki proizvod mora biti propisano označen da se ne bi pomiješao ili zamijenio s drugim (konvencionalnim) proizvodom.
Pakiranje, rukovanje i skladištenje ekoloških proizvoda provodi se vremenski i prostomo odvojeno od drugih proizvoda (Pravilnik o stručnom nadzoru u ekološkoj proizvodnji, NN 13/02.).
Proizvodač je duzan voditi zapise o proizvodnji (knjiga pčelinjaka, dnevnik pčelarske proizvodnje) i knjigovodstvo temeljeno na upisima i/ili potvrdama na osnovi kojih je nadzomoj stanici moguća provjera podrijetia, vrste i količine svih kupljenih i upotrijebljenih materijala i njihovo korištenje.
Nakon svakog obavljenog stručnog nadzora nadzorna stanica mora dostaviti izvješće Ministarstvu i pravnoj osobi za provedbu postupka potvrđivanja.
Pravne osobe za provedbu postupka potvrđivanja jesu:
1. "AGRIBIOCERT" Veli dvori 11, Omišalj
2. "BIOPA" Dakovština 2, Osijek.
Peti korak
IZDAVANJE POTVRDNICE
Nakon provedenog obvezatnog stručnog nadzora nad ekološkom proizvodnjom sukladno odredbama Pravilnika o provodenju stručnog nadzora nad ekološkom proizvodnjom i izdanog zapisnika o obavljenom stručnom nadzoru, pravna osoba za provedbu postupka potvrđivanja izdaje potvrdnicu. Potvrdnica sadrži:
- naziv pravne osobe koja je izdaje, broj rješenja o oviaščivanju i njezin zaštićeni znak,
-jedinstveni broj potvrdnice,
HZPSS: Koraci do ekomarkice za med i druge pčelinje proizvode______________
- naziv proizvodne jedinice za ekološku proizvodnju i broj rješenja o upisu u Upisnik,
- naziv proizvoda i količina za koju se izdaje,
- naziv propisa temeljem kojeg se izdaje,
- razdoblje za koje se izdaje i proizvodna godina,
- mjesto i datum izdavanja i
- pečat i potpis odgovome osobe.
Postupak potvrđivanja sukladnosti temeiji se na zapisnicima o obavljenom stručnom nadzoru nadzornih stanica i pripadajučoj dokumentaciji ispitnog laboratorija. Ovlašteni ispitni laboratorij jest:
"Croatiakontrola", Preradovičeva 31 a, Zagreb.
Šesti korak
ZNAK "EKOPROIZVOD"
Postupak za dobivanje znaka "ekoproizvod" pokreće se podnošenjem pismenog zahtjeva za dodjelu znaka "ekoproizvod" koji proizvodač podnosi Ministarstvu (Pravilnik o postupku i uvjetima za stjecanje znaka ekološkog proizvoda, NN 13/02.). Zahtjev mora sadržavati:
1. ime/naziv i adresu proizvođača;
2. upisni broj iz pripadajučeg Upisnika;
3. naziv proizvoda za koji se traži dodjela znaka "ekoproizvoda";
4. potvrdnicu izdanu od oviaštene pravne osobe za provedbu postupka potvrdivanja;
5. ukupnu količinu proizvoda i/ili broj proizvoda za trzište;
6. broj i veličinu pakovina;
7. izgled naljepnice.
Radno tijelo, imenovano od ministra, utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti za stjecanje znaka "ekoproizvoda", koji se dodjeljuje za jednu proizvodnu godinu (12 mjeseci) i donosi rješenje o pravu njegove uporabe.


Ostali koraci
a) TROŠKOVI - Visina naknade troškova za provedbu stručinog nadzora nad ekološkom proizvodnjom i troškova utvrđivanja sukladnosti s temeljnim zahtjevima određena je istoimenim Pravilnikom, NN 81/02., kao i Pravilnikom o dopuni Pravilnika o visini naknade troškova za provedbu stručnog nadzora, NN 101/03., a pladaje proizvođač ekoloških proizvoda.
Primjer troškova za poljoprivrednu proizvodnju:s

Slika: 1 IZ PREDHODNOG POSTA GORE
Napomena:
- Broj nadzora ovisi o vrsti proizvodnje.
- Osim prvog stručnog nadzora najmanje jednom godišnje nadzorna stanica obavlja sveobuhvatni pregled proizvodne jedinice.
- Vrsta analiza ovisi o vrsti i uvjetima proizvodnje.


Uz originalan DODATAK - > http://www.hzpss.hr/adminmax/publikacije/2008_10_16_med.pdf
Hrvatski znak za ekoproizvod.jpg
Hrvatski znak za ekoproizvod.jpg (9.28 KiB) Pogledano 8788 put/a.
Zadnja izmjena: Ljekovita BEEljčica; 26 ožu 2009, 21:08; ukupno mijenjano 3 put/a.
Srdačno vas sve pozdravljam. Ljekovita BEEljčica, NEKA RASTE...
Avatar
Ljekovita BEEljčica
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 220
Pridružen/a: 07 sij 2009, 18:16
Lokacija: nigdje i negdje

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 18 ožu 2009, 00:09

ekomedo je napisao/la:Pa ako uzmemo u obzir da ja moram zimnicu ostaviti(na neki način sačuvati) pčelama več kod vrcanja bagrema, da ne smijem/neću stavljati "božične" pogaće, da stimulativno ne prihranjujem šečernim sirupom,....u prosječnom prosjeku dobijem max. do 30kg godišnje (na mojim stacionarnim lokacijama). Da bih poboljšao produktivnost i profitabilnost zato planiram provoditi (a dijelom već i provodim)- redovitu izmjenu matica, seljenje na zimovanje u Dalmaciju i Primorje, seljenje na paše u Parkove prirode i vukojebine diljem Hrvatske,....

Ima naravno i godina(barem ih je do sada bilo zabilježenih u pčelarskim kronikama) kada se sve tako dobro poklopi da su sve košnice (i eko i konzerve) pune meda. A za te godine (tako kažu) pčelari žive.

Oprosti ali ja koliko god računam ne vidim kolika je tvoja dobit sa "EKO"medom naspram troškova koje ti imaš da bi dobio malu djetelinu koju je neko izmislio ,da bi sebi u đep stavio određenu količinu novca za koju se nije pomučio niti koliko je ispod nokta.Od kad se zna za pčele i med i uvjek je bio dobar i ljekovit,a sad nije dobar kao "EKO" med.Svaka pčela leti na cvjet i moja i vaša "EKO",MED JE MED !!! :shock:
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la ekomedo » 18 ožu 2009, 10:32

Više niti cvijet i cvijet nisu isto , a kamoli - lijek protiv varoe i lijek protiv varoe, nisu isto. A da si donekle u pravu - za one prve konstatacije, jesi. Ali...
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5377
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 18 ožu 2009, 12:50

ekomedo je napisao/la:Više niti cvijet i cvijet nisu isto , a kamoli - lijek protiv varoe i lijek protiv varoe, nisu isto. A da si donekle u pravu - za one prve konstatacije, jesi. Ali...

Dobro slažem se ij da nije više isti cvjet i cvjet itd...Ja sam upočetku razmišljao o takozvanom EKO pčelinjaku,ali sam došao do zaključka da je to samo porez na budale(oprosti ne vrijeđam nikog jer sam i sam bio zagrizo za to).Kad sam stavio sve na papir nisam se puno predomišlja.Košnicebojam sa vodenom bojom,žica je inox,satna osnova je iz medin san(neznam šta joj fali),pčele vozim u M.Bistricu,točnije jedan zaseok u vrh brda gdje još žive tri obitelji i nema ničeg osim livada i šume,po mkoji novi vinograd a u dolini selo sa desetak obitelj.Šta znači da nema nikakvih zagađivača ni blizu na kilometre.Zašto moj med nije EKO med???
Ne želim nikog vrijrđati ,ali mislim da nas neko ...Ako se neko našao uvređen,ali ja samo iznosim činjenično stanje.Hvala na razumljevanju.
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la obpoljgo » 26 ožu 2009, 08:08

Pozdrav!
A kako dokazujete da zaista ne koristite nedopuštena sredstva odnosno da ih Vaš med ne sadrži?
obpoljgo
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 108
Pridružen/a: 16 vel 2006, 20:40

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 26 ožu 2009, 11:26

obpoljgo je napisao/la:Pozdrav!
A kako dokazujete da zaista ne koristite nedopuštena sredstva odnosno da ih Vaš med ne sadrži?

Poštovanje.
Neču se ni truditi da dokažem da moj med ne sadrži ništa šta ne treba sadržavati.Ko zna šta je dobar med odma če procjeniti kakav je.Ko god hoče viditi moje kšnice sa zajednicama i područje gdje se nalazi,slobodno može doči kad sam ja gori na pčelinjaku.Može sa menom gledati kad ih otvaram(pregledavam),nikome ne branim jer ništa ne krijem.Zar to nije dovoljan dokaz?Dođite slobodno pa mi recite da moj med nije ekološi čist med. Medno. thirsty Osibar
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la tata08 » 02 svi 2009, 10:35

osibar je napisao/la:
obpoljgo je napisao/la:Pozdrav!
A kako dokazujete da zaista ne koristite nedopuštena sredstva odnosno da ih Vaš med ne sadrži?

Poštovanje.
Neču se ni truditi da dokažem da moj med ne sadrži ništa šta ne treba sadržavati.Ko zna šta je dobar med odma če procjeniti kakav je.Ko god hoče viditi moje kšnice sa zajednicama i područje gdje se nalazi,slobodno može doči kad sam ja gori na pčelinjaku.Može sa menom gledati kad ih otvaram(pregledavam),nikome ne branim jer ništa ne krijem.Zar to nije dovoljan dokaz?Dođite slobodno pa mi recite da moj med nije ekološi čist med. Medno. thirsty Osibar


Vas med nije eko med jer od ministarstva nemate certifikaciju da je Vas med eko med...ako ste toliko sigurni da ste Vi na bogom danom mjestu, da imate satne osnove extra kvalitete, inox zice, da cijepite pcele sa posebim i potpuno prirodnim cjepivima i druge stvari koje niste htjeli podijelit sa nama laicima, dajte prijedlog ministarstvu da Vam izda posebnu potvrdu da imate extra eko med vrhunske kvalitete...

sta ce te dobit time?? eko medo ce vadit 15-ak kg bagrema po kosnici, jer mu pcele moraju zimovat na prirodnom medu a ne na šećeru kao Vase, a Vi cete vadit 40-ak kg, pcele ce Vam zimovat na šećeru a povećat ce Vam se cijena po kilogramu meda...znaci imate duplo vise meda od njega a med vam je jednako cjenjen na trzistu...

ako dobijete slicnu državnu potvrdu molim Vas da me obavjestite pa mozda i ja krenem u to "Vase" extra ekolosko pcelarstvo...
Avatar
tata08
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 187
Pridružen/a: 13 sij 2008, 15:54
Lokacija: zagorje

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Ljekovita BEEljčica » 02 svi 2009, 13:30

Bravo tata08 takve riječi se čekaju več duuugo, podržavam svaku napisanu...
Srdačno vas sve pozdravljam. Ljekovita BEEljčica, NEKA RASTE...
Avatar
Ljekovita BEEljčica
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 220
Pridružen/a: 07 sij 2009, 18:16
Lokacija: nigdje i negdje

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 02 svi 2009, 15:31

tata08 je napisao/la:Vas med nije eko med jer od ministarstva nemate certifikaciju da je Vas med eko med...ako ste toliko sigurni da ste Vi na bogom danom mjestu, da imate satne osnove extra kvalitete, inox zice, da cijepite pcele sa posebim i potpuno prirodnim cjepivima i druge stvari koje niste htjeli podijelit sa nama laicima, dajte prijedlog ministarstvu da Vam izda posebnu potvrdu da imate extra eko med vrhunske kvalitete...

sta ce te dobit time?? eko medo ce vadit 15-ak kg bagrema po kosnici, jer mu pcele moraju zimovat na prirodnom medu a ne na šećeru kao Vase, a Vi cete vadit 40-ak kg, pcele ce Vam zimovat na šećeru a povećat ce Vam se cijena po kilogramu meda...znaci imate duplo vise meda od njega a med vam je jednako cjenjen na trzistu...

ako dobijete slicnu državnu potvrdu molim Vas da me obavjestite pa mozda i ja krenem u to "Vase" extra ekolosko pcelarstvo...


Postovani tata08.
Neznam čemu ovakav ispad?
Od ministarstva i netrebam potvrdu da je eko med,Taj papir mi ničemu ne služi,a zašto bi ja nekome davao pare za neke fiks ideje?
Mjesto M.Bistrica možda i je bogom dano ,ali tamo di su moje pčele je samo čisto područje bez zagađivača(naj minimalnije šta može bit, prođe neki traktor ili auto).
Moje satne osnove su normalne,a po čemu su vaše ekstra kvalitete?Žica je inoks,pa šta ?
Cjepim isto kao i vi a možda čak i manje upotrebljavam cjepiva nego vi?
Neznam koje to stvari nisam tio podjeliti sa vama?
Moj je med sasvim normalan.Netreba mi nikakva etiketa da se dokazujem da je moj med dobar i čisti med?
Tačno da moje zimuju na medu i šečeru,ali do paše one to potroše.
Nije bitno ko izvadi više meda nego čemu ta blamaža i gluma o eko medu koji je drukčiji i bolji od drugih med-a.
To mi je isto kao šta sam ja kupio Zajednice od pčelara koji je u godinama i tvrdi kako su pčele odlične,a ja eto povjerovao pa kupim bez da mi otvori i pokaže koliko su jake.Vjero va sam mu na rječ i godine života i iskustva(stariji gospodin ,slatkorječiv sve zna i savjetuje šta raditi,ma di mu nečeš vjerovat),tu je doprinjelo i loše vrijeme pa nisam tio riskirati.Kad sam otvorio košnice imam šta i viditi.Eto to je isto i sa eko medom pusto priče ,a nakraju običan normalan med.EKO MED?
Zadnja izmjena: osibar; 02 svi 2009, 18:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 02 svi 2009, 15:33

Ljekovita BEEljčica je napisao/la:Bravo tata08 takve riječi se čekaju več duuugo, podržavam svaku napisanu...

Neznam šta je to posebno napisao ,ja sam bio iskren a on? :?:Ja sam samo napisao ono šta ja ,a i mnogi drugi misle samo se ne žele prepirati sa vama .Nek vam je Medno!
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la tata08 » 04 svi 2009, 17:00

osibar je napisao/la:
tata08 je napisao/la:Vas med nije eko med jer od ministarstva nemate certifikaciju da je Vas med eko med...ako ste toliko sigurni da ste Vi na bogom danom mjestu, da imate satne osnove extra kvalitete, inox zice, da cijepite pcele sa posebim i potpuno prirodnim cjepivima i druge stvari koje niste htjeli podijelit sa nama laicima, dajte prijedlog ministarstvu da Vam izda posebnu potvrdu da imate extra eko med vrhunske kvalitete...

sta ce te dobit time?? eko medo ce vadit 15-ak kg bagrema po kosnici, jer mu pcele moraju zimovat na prirodnom medu a ne na šećeru kao Vase, a Vi cete vadit 40-ak kg, pcele ce Vam zimovat na šećeru a povećat ce Vam se cijena po kilogramu meda...znaci imate duplo vise meda od njega a med vam je jednako cjenjen na trzistu...

ako dobijete slicnu državnu potvrdu molim Vas da me obavjestite pa mozda i ja krenem u to "Vase" extra ekolosko pcelarstvo...


Postovani tata08.
Neznam čemu ovakav ispad?
Od ministarstva i netrebam potvrdu da je eko med,Taj papir mi ničemu ne služi,a zašto bi ja nekome davao pare za neke fiks ideje?
Mjesto M.Bistrica možda i je bogom dano ,ali tamo di su moje pčele je samo čisto područje bez zagađivača(naj minimalnije šta može bit, prođe neki traktor ili auto).
Moje satne osnove su normalne,a po čemu su vaše ekstra kvalitete?Žica je inoks,pa šta ?
Cjepim isto kao i vi a možda čak i manje upotrebljavam cjepiva nego vi?
Neznam koje to stvari nisam tio podjeliti sa vama?
Moj je med sasvim normalan.Netreba mi nikakva etiketa da se dokazujem da je moj med dobar i čisti med?
Tačno da moje zimuju na medu i šečeru,ali do paše one to potroše.
Nije bitno ko izvadi više meda nego čemu ta blamaža i gluma o eko medu koji je drukčiji i bolji od drugih med-a.
To mi je isto kao šta sam ja kupio Zajednice od pčelara koji je u godinama i tvrdi kako su pčele odlične,a ja eto povjerovao pa kupim bez da mi otvori i pokaže koliko su jake.Vjero va sam mu na rječ i godine života i iskustva(stariji gospodin ,slatkorječiv sve zna i savjetuje šta raditi,ma di mu nečeš vjerovat),tu je doprinjelo i loše vrijeme pa nisam tio riskirati.Kad sam otvorio košnice imam šta i viditi.Eto to je isto i sa eko medom pusto priče ,a nakraju običan normalan med.EKO MED?



skromnost je vrlina a vi jos jednom procitajte sta sam ja napisao pa ako negdje vidite da sam ja napisao,kao vi,da sam na bogom danom mjestu da imam nevjerojatne satne osnove onda nesto nije u redu samnom...ni u jednoj gore navedenoj recenici nisam hvalio sebe i napisao da ja imam nesto sta vi nemate...
tako da gosp. savrseni jos vam jednom savjetujem ono sta i prije...zatrazite od ministarstva posebnu potvrdu a dok je ne dobijete nemate pravo tvrdit da je vas med jednako vrijedan kao med ekoloskih pcelara..
Avatar
tata08
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 187
Pridružen/a: 13 sij 2008, 15:54
Lokacija: zagorje

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 04 svi 2009, 17:40

tata08 je napisao/la:
osibar je napisao/la:
tata08 je napisao/la:Vas med nije eko med jer od ministarstva nemate certifikaciju da je Vas med eko med...ako ste toliko sigurni da ste Vi na bogom danom mjestu, da imate satne osnove extra kvalitete, inox zice, da cijepite pcele sa posebim i potpuno prirodnim cjepivima i druge stvari koje niste htjeli podijelit sa nama laicima, dajte prijedlog ministarstvu da Vam izda posebnu potvrdu da imate extra eko med vrhunske kvalitete...

sta ce te dobit time?? eko medo ce vadit 15-ak kg bagrema po kosnici, jer mu pcele moraju zimovat na prirodnom medu a ne na šećeru kao Vase, a Vi cete vadit 40-ak kg, pcele ce Vam zimovat na šećeru a povećat ce Vam se cijena po kilogramu meda...znaci imate duplo vise meda od njega a med vam je jednako cjenjen na trzistu...

ako dobijete slicnu državnu potvrdu molim Vas da me obavjestite pa mozda i ja krenem u to "Vase" extra ekolosko pcelarstvo...


Postovani tata08.
Neznam čemu ovakav ispad?
Od ministarstva i netrebam potvrdu da je eko med,Taj papir mi ničemu ne služi,a zašto bi ja nekome davao pare za neke fiks ideje?
Mjesto M.Bistrica možda i je bogom dano ,ali tamo di su moje pčele je samo čisto područje bez zagađivača(naj minimalnije šta može bit, prođe neki traktor ili auto).
Moje satne osnove su normalne,a po čemu su vaše ekstra kvalitete?Žica je inoks,pa šta ?
Cjepim isto kao i vi a možda čak i manje upotrebljavam cjepiva nego vi?
Neznam koje to stvari nisam tio podjeliti sa vama?
Moj je med sasvim normalan.Netreba mi nikakva etiketa da se dokazujem da je moj med dobar i čisti med?
Tačno da moje zimuju na medu i šečeru,ali do paše one to potroše.
Nije bitno ko izvadi više meda nego čemu ta blamaža i gluma o eko medu koji je drukčiji i bolji od drugih med-a.
To mi je isto kao šta sam ja kupio Zajednice od pčelara koji je u godinama i tvrdi kako su pčele odlične,a ja eto povjerovao pa kupim bez da mi otvori i pokaže koliko su jake.Vjero va sam mu na rječ i godine života i iskustva(stariji gospodin ,slatkorječiv sve zna i savjetuje šta raditi,ma di mu nečeš vjerovat),tu je doprinjelo i loše vrijeme pa nisam tio riskirati.Kad sam otvorio košnice imam šta i viditi.Eto to je isto i sa eko medom pusto priče ,a nakraju običan normalan med.EKO MED?



skromnost je vrlina a vi jos jednom procitajte sta sam ja napisao pa ako negdje vidite da sam ja napisao,kao vi,da sam na bogom danom mjestu da imam nevjerojatne satne osnove onda nesto nije u redu samnom...ni u jednoj gore navedenoj recenici nisam hvalio sebe i napisao da ja imam nesto sta vi nemate...
tako da gosp. savrseni jos vam jednom savjetujem ono sta i prije...zatrazite od ministarstva posebnu potvrdu a dok je ne dobijete nemate pravo tvrdit da je vas med jednako vrijedan kao med ekoloskih pcelara..


Neznam šta vi želite dokazati sa ovim da sam ja savršeni itd..,nemam volje se dokazivati.Ja i dalje stojim pri svome da eko med nije nšta kvalitetniji od SVIH OSTALIH KOJI ne rade eko med.Stojim pri tome.Nisam na forumu da se svama prepirem.Uostalom ako je sve bajno kako vi kažete zašto se onda toliko uzrujavate(šta se vidi po vašem pisanju).Nije potrebno voditi rat ,ja imam pravo na svoje mišljenje,a vi se ne morate slagati i to je to .Ja vam želim medno i što uspješniju godinu thirsty .
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la akarlovic » 04 svi 2009, 19:19

tata08 je napisao/la:
osibar je napisao/la:
tata08 je napisao/la:...zatrazite od ministarstva posebnu potvrdu a dok je ne dobijete nemate pravo tvrdit da je vas med jednako vrijedan kao med ekoloskih pcelara..

Med se ne vrednuje (ni "eko" ni "neeko") prema prikupljenim papirima / diplomama / potvrdama ... zlatnim žlicama ... ili kaj ti ga ja znam s kakvim sve ne čudesima pčelarskog i nepčelarskog svijeta .... dokazano je više puta u praksi i ja osobno mislim da to svi znaju samo se ne smije o tome glasno govoriti (samo tihim šapatom).
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Serafian » 06 svi 2009, 13:56

oko čeg se vi svađate...

po mom mišljenju eko med ni ne mora biti bolje kvalitete da bi bio skuplji. skupljim ga čine sve one kontrole koje mora učiniti jedan pčelar kako bi dobio potvrdu da je eko pčelar. e sad zašto je to potrebo. je potrebno je, jel postoje gospoda kao što je onaj jedan stari gospodin u godinama koji prodaje ekstra jake zajednice a kad ih otvoriš onda dobiješ to što si dobio... tako isto će taj gospodin koristiti antibiotike, i ostale preparate koji nisu poželjni u medu. ko če garantirati da nije svaki od nas takav gospodin (jel j. ga ljudi su pokvarena rasa). neko je reko da je njegov med isti ko i eko med... nije isti jel nije prošao sve one kontrole a ja na riječ ne vjerujem ni vlastitom bratu. to će garantirati sve one silne kontrole. i mislim da treba i eko meda i eko pčelara i svih onih silnih kontrola... opet zašto? pa zato jel postoje ljudi koji će taj eko med po toj cijeni od 50 kn ipak kupiti. da ne košta 50 kn ne bi ga ni kupili. takvi su ljudi čudni.

meni je onaj obični med dobar. nisam ni jednom probao eko med da bi mogo reći da je bolji od običnoga.
pozdrav svima i eko i ne eko pčelarima
Serafian
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 38
Pridružen/a: 05 vel 2009, 16:17
Lokacija: Jastrebarsko

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la osibar » 06 svi 2009, 19:24

Serafian je napisao/la:oko čeg se vi svađate...

po mom mišljenju eko med ni ne mora biti bolje kvalitete da bi bio skuplji. skupljim ga čine sve one kontrole koje mora učiniti jedan pčelar kako bi dobio potvrdu da je eko pčelar. e sad zašto je to potrebo. je potrebno je, jel postoje gospoda kao što je onaj jedan stari gospodin u godinama koji prodaje ekstra jake zajednice a kad ih otvoriš onda dobiješ to što si dobio... tako isto će taj gospodin koristiti antibiotike, i ostale preparate koji nisu poželjni u medu. ko če garantirati da nije svaki od nas takav gospodin (jel j. ga ljudi su pokvarena rasa). neko je reko da je njegov med isti ko i eko med... nije isti jel nije prošao sve one kontrole a ja na riječ ne vjerujem ni vlastitom bratu. to će garantirati sve one silne kontrole. i mislim da treba i eko meda i eko pčelara i svih onih silnih kontrola... opet zašto? pa zato jel postoje ljudi koji će taj eko med po toj cijeni od 50 kn ipak kupiti. da ne košta 50 kn ne bi ga ni kupili. takvi su ljudi čudni.

meni je onaj obični med dobar. nisam ni jednom probao eko med da bi mogo reći da je bolji od običnoga.
pozdrav svima i eko i ne eko pčelarima


Bez obzira na moje prijašnje pisanje i moje osobno mišljenje,Slažem se sa Serafianom.Potpuno podržavam ovo šta je napiosao.To je tako.Nisam nikog tio povrijediti samo sam iznio svoje mišljenje,jer sam probao eko med,ali sad to nije bitno.BItno je da bagrem dolazi i svima ,baš svima želim što mednije.
Medno od Osibara. thirsty
.
osibar
Legenda
Legenda
 
Postovi: 518
Pridružen/a: 06 ožu 2009, 19:21
Lokacija: Zagreb

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Ljekovita BEEljčica » 06 svi 2009, 21:11

Kada bi netko imao med sa demeter oznakom kupila bih ga i po 10 eura, a u europi košta još i više.
Ali to uopće nije tema - ekološki med, tema je ekološki pčelar! ???
Srdačno vas sve pozdravljam. Ljekovita BEEljčica, NEKA RASTE...
Avatar
Ljekovita BEEljčica
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 220
Pridružen/a: 07 sij 2009, 18:16
Lokacija: nigdje i negdje

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Seded1 » 07 svi 2009, 21:25

Pitaj u ministarstvu za Demetera.Oni sigurno sve znaju o njemu. :lol:
Avatar
Seded1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 282
Pridružen/a: 19 stu 2007, 19:27
Lokacija: Jakšić -Oriovac

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Ljekovita BEEljčica » 08 svi 2009, 04:16

Pitano...
Oni koji trebaju ... znaju ...! - > http://www.mzopu.hr/okolis_stari/okolis99/css/okolis.asp?id=22

A ja sam previše energije potrošila u prenošenju informacija na ovaj forum, da bi ti sad objašnjavala postupak i korake za demeter.

Izvadak iz dnevnog tiska.:
Eko turisti slijede oznaku »Demeter«

Uz ekološku proizvodnju hrane vezan je i ekoturizam, koji je postao suvremeni fenomen putovanja te se općenito promovira kao najbrže rastući segment svjetske industrije putovanja

Može li zdrava hrana postati sastavni dio domaće turističke ponude ili barem popuniti njenu tanku izvanpansionsku ponudu? Obitelj Orehovec iz Međimurja, s biološko dinamičkom proizvodnjom zdrave hrane na poljoprivrednom imanju u Šenkovecu kod Čakovca, dokazuje da može.
Bernarda Orehovec je cijeli svoj radni vijek provela radeći kao trgovac te je vidjela puno hrane koja se prodaje, a da nije zdrava. Prije sedam godina vratila se na selo, no iako joj zemlja miriše bilo je i skeptika koji su govorili da poljoprivreda nije profitabilna, da se proizvodnja zdrave hrane ne isplati i sl.
Istina, biološko dinamička proizvodnja hrane je nešto skuplja, ali je rezultat više nego dobar. Naime, ovu metodu je postavio dr. Rudolf Steiner, rođen 1861. godine u Međimurju, iako je danas poznatiji u Austriji. Naime, u Beču se priprema i simpozij o životu i djelu dr. Steinera, koji je još prije 80 godina predvidio bolest kravljeg ludila, koja nije ništa drugo nego kanibalizam među životinjama. Naime, nepoštivanje prirodnih zakona kod uzgoja hrane može biti pogubno po zdravlje.
O čemu je zapravo riječ, je li moguće pripremanje najkvalitetnije hrane uz mala ulaganja? Uz pomoć biljaka bez kemijskih sredstava pripremaju se ljekoviti preparati bilo da se radi o uzgoju povrća, voća, vina.... Naime, oko 5000 artikala nosi međunarodni ekološki znak »Demeter«, koji širom svijeta označava pojam namirnica najbolje kakvoće. Robnu oznaku »Demeter« može zatražiti onaj tko radi u skladu s eko-smjernicama dvije godine. Postupak je uvjetovan kontrolom koju radi nezavisno strukovno tijelo, ovlašteno od strane »Demeter Internationala«. Seljaci uključeni u »Demeter« kontrolu, primjerice, u Sloveniji dobivaju subvencije države.
Zanimljivo je i to da veličina poljoprivrednog imanja nije najvažnija za prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Primjerice, takva imanja u Austriji imaju i po 5000 hektara obradivih površina, dok su u drugim europskim zemljama, između 4000 hektara do okućnica i vrtova.
Prva hrvatska »Demetra«, Bernarda Orehovec, ima dva i pol hektara obradivih površina, što je ispod domaćeg prosjeka (2,9 hektara). Ali za veće imanje trebalo bi i više poljoprivrednih strojeva.
Glavni cilj uzgajivača zdrave hrane je da ona završi na stolu. Primjerice, to može biti i juha od tikve, koja je zanemarena na domaćem jelovniku. Istina, sjeme tikve potječe iz Južne Amerike, no rodi i u Šenkovcu.
Čuli smo da za zdravom hranom postoji velik interes, a njeni proizvođači drže da je naša zemlja »bogomdana« za njenu proizvodnju. Naime, zbog relativno male uporabe mineralnih gnojiva, nije potrebno čekati tri do pet godina da se tlo očisti od pretjerane uporabe umjetnog gnojiva. Neraskidiva je veza prirode i ljudi koji ne misle da je jedina svrha proizvodnje hrane sveprisutni profit. Stoga za proizvodnju zdrave hrane u Međimurju koriste Mjesečev sjetveni kalendar, jer i mjesečeve mijene imaju utjecaja na rast biljaka.
Uz ekološku proizvodnju hrane vezan je i ekoturizam, koji je postao suvremeni fenomen putovanja te se općenito promovira kao najbrže rastući segment svjetske industrije putovanja, koji u posljednjih pet godina raste godišnjom stopom od 30 posto.
No, bez poticanja ekološke poljoprivrede, i uz dobru volju, teško da se može načiniti imalo veći korak na ovome polju. Primjerice, proizvođači zdrave hrane u Njemačkoj godišnje dobiju i do 1600 DEM po hektaru, uz obvezu korisnika da ne koristi mineralno gnojivo, kao ni sintetičke pesticide. Životinje se na takvoj farmi moraju slobodno kretati...

Marinko Petković
Srdačno vas sve pozdravljam. Ljekovita BEEljčica, NEKA RASTE...
Avatar
Ljekovita BEEljčica
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 220
Pridružen/a: 07 sij 2009, 18:16
Lokacija: nigdje i negdje

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la Seded1 » 08 svi 2009, 15:37

Ljekovita BEEljčica je napisao/la:Pitano...
Oni koji trebaju ... znaju ...! - > http://www.mzopu.hr/okolis_stari/okolis99/css/okolis.asp?id=22

A ja sam previše energije potrošila u prenošenju informacija na ovaj forum, da bi ti sad objašnjavala postupak i korake za demeter.

Izvadak iz dnevnog tiska.:
Eko turisti slijede oznaku »Demeter«

Uz ekološku proizvodnju hrane vezan je i ekoturizam, koji je postao suvremeni fenomen putovanja te se općenito promovira kao najbrže rastući segment svjetske industrije putovanja

Može li zdrava hrana postati sastavni dio domaće turističke ponude ili barem popuniti njenu tanku izvanpansionsku ponudu? Obitelj Orehovec iz Međimurja, s biološko dinamičkom proizvodnjom zdrave hrane na poljoprivrednom imanju u Šenkovecu kod Čakovca, dokazuje da može.
Bernarda Orehovec je cijeli svoj radni vijek provela radeći kao trgovac te je vidjela puno hrane koja se prodaje, a da nije zdrava. Prije sedam godina vratila se na selo, no iako joj zemlja miriše bilo je i skeptika koji su govorili da poljoprivreda nije profitabilna, da se proizvodnja zdrave hrane ne isplati i sl.
Istina, biološko dinamička proizvodnja hrane je nešto skuplja, ali je rezultat više nego dobar. Naime, ovu metodu je postavio dr. Rudolf Steiner, rođen 1861. godine u Međimurju, iako je danas poznatiji u Austriji. Naime, u Beču se priprema i simpozij o životu i djelu dr. Steinera, koji je još prije 80 godina predvidio bolest kravljeg ludila, koja nije ništa drugo nego kanibalizam među životinjama. Naime, nepoštivanje prirodnih zakona kod uzgoja hrane može biti pogubno po zdravlje.
O čemu je zapravo riječ, je li moguće pripremanje najkvalitetnije hrane uz mala ulaganja? Uz pomoć biljaka bez kemijskih sredstava pripremaju se ljekoviti preparati bilo da se radi o uzgoju povrća, voća, vina.... Naime, oko 5000 artikala nosi međunarodni ekološki znak »Demeter«, koji širom svijeta označava pojam namirnica najbolje kakvoće. Robnu oznaku »Demeter« može zatražiti onaj tko radi u skladu s eko-smjernicama dvije godine. Postupak je uvjetovan kontrolom koju radi nezavisno strukovno tijelo, ovlašteno od strane »Demeter Internationala«. Seljaci uključeni u »Demeter« kontrolu, primjerice, u Sloveniji dobivaju subvencije države.
Zanimljivo je i to da veličina poljoprivrednog imanja nije najvažnija za prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Primjerice, takva imanja u Austriji imaju i po 5000 hektara obradivih površina, dok su u drugim europskim zemljama, između 4000 hektara do okućnica i vrtova.
Prva hrvatska »Demetra«, Bernarda Orehovec, ima dva i pol hektara obradivih površina, što je ispod domaćeg prosjeka (2,9 hektara). Ali za veće imanje trebalo bi i više poljoprivrednih strojeva.
Glavni cilj uzgajivača zdrave hrane je da ona završi na stolu. Primjerice, to može biti i juha od tikve, koja je zanemarena na domaćem jelovniku. Istina, sjeme tikve potječe iz Južne Amerike, no rodi i u Šenkovcu.
Čuli smo da za zdravom hranom postoji velik interes, a njeni proizvođači drže da je naša zemlja »bogomdana« za njenu proizvodnju. Naime, zbog relativno male uporabe mineralnih gnojiva, nije potrebno čekati tri do pet godina da se tlo očisti od pretjerane uporabe umjetnog gnojiva. Neraskidiva je veza prirode i ljudi koji ne misle da je jedina svrha proizvodnje hrane sveprisutni profit. Stoga za proizvodnju zdrave hrane u Međimurju koriste Mjesečev sjetveni kalendar, jer i mjesečeve mijene imaju utjecaja na rast biljaka.
Uz ekološku proizvodnju hrane vezan je i ekoturizam, koji je postao suvremeni fenomen putovanja te se općenito promovira kao najbrže rastući segment svjetske industrije putovanja, koji u posljednjih pet godina raste godišnjom stopom od 30 posto.
No, bez poticanja ekološke poljoprivrede, i uz dobru volju, teško da se može načiniti imalo veći korak na ovome polju. Primjerice, proizvođači zdrave hrane u Njemačkoj godišnje dobiju i do 1600 DEM po hektaru, uz obvezu korisnika da ne koristi mineralno gnojivo, kao ni sintetičke pesticide. Životinje se na takvoj farmi moraju slobodno kretati...

Marinko Petković
Eko i Demeter je fora u državama koje su svoj okoliš davno uništile.Kod nas ti je sav med i eko i Demeter.Prirodno uzgojena hrana kod nas je svakom dostupna,dok u tim državama to jedu malo bogatiji.
Avatar
Seded1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 282
Pridružen/a: 19 stu 2007, 19:27
Lokacija: Jakšić -Oriovac

Re: KAKO POSTATI EKOLOŠKI PČELAR?

PostPostao/la darko&antonija » 08 svi 2009, 16:40

Naše pčele imaju pašu facelije koju Darko sije.Slijedeće godine ja tu sadim vrt.Većina ljudi kod nas na selu sadi vrtove i nisam primjetila da se to šprica nekim basnoslovnim sredstvima.Možda zato na našoj tržnici i na tržnicama diljem Hrvatske ima dosta seljaka koji su dobili certifikat-"domaće".To kod nas domaće je vrlo cijenjeno vani.Isto tako se ne držim nikakvog kalendara sjetve i imam svoje povrće tijekom cijele godine koje je izuzetno rodno(fotografija se nalazi u našem predstavljanju).Većina ljudi "briju" na nešto što čuju i učini im se zanimljivo a nisu to sami probali.Voljela bi da netko tko se uistinu bavi uzgojem povrća a ne gleda povrće na fotografijama prokomentira kvalitetan uzgoj povrća i svakako što se dogodi kad dođe vrijeme otkupa istog.Isto tako definitivno mislim da je svaki pčelar koji se pridržava moralnih načela pčelarstva-eko pčelar a te nove fore pale kod Amera koji nemaju ni kulturu a ni tradiciju.


antonija :-x
dv
Avatar
darko&antonija
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3111
Pridružen/a: 27 pro 2008, 23:54
Lokacija: Slav.Brod

PrethodnaSljedeća

Natrag na EKOLOŠKO PČELARSTVO

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.