Domaće poljevače i zvjezdasti anis

Teme vezane uz varrou

Re: Domaće poljevače i zvjezdasti anis

PostPostao/la KOMY » 30 stu 2017, 18:06

stipo2 je napisao/la:Poljevače koje se koriste u sred ljeta čak i po vrućinama iznad 25 °C imaju dobar učinak da sačuvaju zimsku pčelu pod uslovom da zaraženost nije prevelika.
Ljeti po vrućinama je relativna vlažnost mala i vrijeme obaranja varoe je kratko svega par dana.
nemojmo zaboraviti da će biti oborena samo varoa koja je na pčelama i dio varoe koja će izaći za dan dva a nje je vrlo malo svega 5 % do 10 %. Ostala varoa je u leglu koja izlazi narednih 12 dana. Na žalost po velikim vrućinama kada je temperatura 30°C učinak obaranja je mali za BeeVital Hive clean oko 60 % i što su temperature veće učinak je sve manji. 40 % varoe će se vratiti u leglo ali pošto to sredstvo ima repelentni učinak i ćelija miriše na repelente ometat će varou u razvoju. Po mome mjerenju društva koja su u 7. mjesecu bila polivena sa BeeVitalom 3 puta svakih 7 dana u odnosu na društva koja nisu bila tretirana nakon 60 dana sredinom 9. mjeseca imala su 3 puta manje varoe, a neka čak i 8 puta manje varoe.
Moram ovdje napomenuti da ako u 7. mjesecu obarate svakim polivanjem više od 15 varoa da je to opasno i jako zaraženo društvo. Ako se obara 50 i više varoa društvo pati od kolapsa i upitno je dali će opstati.
Da do toga ne dođe radi se proljetni tretman u vrijeme cvjetanja voća kada je unos polena veliki.
Tada su temperature mnogo niže i vlage mnogo veće pa će tretman biti mnogo uspješniji i varoa će biti prilično dobro oborena sa učinkom od oko 75 % + repelentna ometanja razvoja varoe. 3 godine sam polivao 47 društava po uputi proizvođača u 4 etape proljeće, ljeto, rana jesen i kasna jesen i za to vrijeme nisam imao niti jednog gubitka. Te Austrijske poljevače su skupe i vidim da je interes pčelara za domaćim poljevačama prilično veliki. Ovdje na forumu je iznešeno više receptura kako uraditi domaću poljevaču pa ću morati upozoriti na korištenje propolisa da je propolis prenosnik spora pčelinjih bolesti ATL, ETL, vapnenog legla i drugih jer propolis na njih ne djeluje, a da djeluje u košnicama ne bi bilo tih bolesti. Količina koja se unese poljevačama je zanemarivo mala u odnosu na propolis koji se već nalazi u košnici ali dovoljna da se bolest može prenjeti polivanjem. Zato kada se u recepture dodaje propolis radite sa sterilnim propolisom i uvijek i samo iz svog pčelinjaka.

Znači Stipo bitno je odraditi tretman u proljeće i onda bi uz ljetni tretman društva izdržala do iza vriska?
KOMY
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 67
Pridružen/a: 16 lip 2013, 13:36
Lokacija: velebit

Re: Domaće poljevače i zvjezdasti anis

PostPostao/la stipo2 » 01 pro 2017, 04:46

Sve je bitno da se radi i ne dozvoliti varoi da je ima previše.
To je poenta cijele priče.
Ako se loše odradi ovaj zadnji tretman društva mogu prezimiti ali ne mogu preživjeti ljeto. Nadzor nad stanjem varoe je malo nezgodan jer svi znamo i vidimo koliko varoa opada ali ne vidimo koliko je varoe propušteno odnosno koliko ju je ostalo u pčelinjem društvu. Da bi se imao dabar nadzor nad varom treba imati AV podnice. Bez tih podnica ne možemo ocijeniti koliko je tretman bio učinkovit. Uvijek će u nekim društvima ostati previše varoe za koju varou mi ne znamo pogotovo ako koristimo pune podnice. U proljeće poslije smjene pčela kada je unos polena povećan može se odraditi proljetno polivanje ili bar provjera stanja, ali po mom iskustvu isplati se odraditi puni tretman sa 3 polivanja. Tada isto kao i u 7. mjesecu ne smije opadati previše varoe. Svakog proljeća pronađem nekoliko društava gdje opadne nešto varoe, a zna biti preko 30 varoa. Zbog tih nekoliko isplati se politi 3 puta. Tada nisu potrebni trutovski okviri građevnjaci.
Ta društva koja su imala varou treba zamjeniti matice a po mogućnosti ukloniti i trutovsko leglo da se genetika loših trutova sa lošim čišćenjem legla i varoe ne širi okolo po obližnjm pčelinjacima.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
www.limed.ba
Avatar
stipo2
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 311
Pridružen/a: 08 lis 2010, 02:30
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Domaće poljevače i zvjezdasti anis

PostPostao/la ApiHUM » 01 pro 2017, 12:31

Zdravko123 je napisao/la:@Stipo2
Hvala Stipo. To su pravi iskustveno podaci.


Davno je Stipo i počeo ( koliko se sjećam -*deveti mjesec 2010.g. )puno pratio bilježio uporedjivao da bi ga druge okolnosti primorale da krene svojim putom .
Ja osobno od 2009.g. nikad nisam upotrijebio ništa osim Beevital-a H/C i
kad je tu zaštekalo, po malo se razvijao BIOVIT i sad za sad mi je to jedino sredstvo .
Lp Stipi svima ..
ApiHUM
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 15
Pridružen/a: 11 srp 2010, 11:03
Lokacija: Ljubuški

Prethodna

Natrag na VARROA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.