pomoć

Teme vezane uz nozemozu

pomoć

PostPostao/la lucky » 06 vel 2011, 18:59

imam problem sa nozemozom ali me pati što je hladno i zahvatilo mi je oko 50 košnica a još toliko mi je uginulo sta da radim s obzirom na hladnoću i da li ima neko brzo rješenje a da je efikasno.
lucky
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 299
Pridružen/a: 13 pro 2010, 09:40
Lokacija: požega

Re: pomoć

PostPostao/la pdkž » 06 vel 2011, 19:33

Treba dati uzorke na analizu i tek tada sa sigurnošću tvrditi dali je nosema cerrana ili nosema apis.
Ako na prošlom pročisnom izletu nisu bili vidljivi tragovi izmeta, mogući su i drugi zaključci, pogotovo ako je tada stavljena pogača.
Dajte čovjeku žlicu meda i nahranili ste ga za jedan dan. Naućite ga pčelariti i nahranili ste ga za cijeli život.
Avatar
pdkž
Legenda
Legenda
 
Postovi: 582
Pridružen/a: 27 ruj 2008, 17:55
Lokacija: Zagreb, Malešnica.

Re: pomoć

PostPostao/la STING » 06 vel 2011, 22:07

lucky je napisao/la:imam problem sa nozemozom ali me pati što je hladno i zahvatilo mi je oko 50 košnica a još toliko mi je uginulo sta da radim s obzirom na hladnoću i da li ima neko brzo rješenje a da je efikasno.


Opišite malo detaljnije situaciju kad otvorite košnicu i opis uginilih zajednica (gdje su pčele, čistoća, ima li uopće pčela, zalihe meda i slično). Sve to je važno za brzu pomoć, a točan i potpun odgovor može doći samo iz laboratorija.
Avatar
STING
Legenda
Legenda
 
Postovi: 721
Pridružen/a: 27 sij 2006, 20:39

Re: pomoć

PostPostao/la lucky » 15 vel 2011, 12:42

sorry na nejavljanju bio sam zaokupljen pčelama ali pčele su uginule u košnici,hrane imaju pogača metnuta u 1 mjesecu i onda su mi počele odlaziti.pogače su standard kupljene u pip-u,sve isto radim već 5 godina i nisam ni znao za nozemozu u proljeće sam imao super jaka društva.prošle godine koja je bila loša za pčelare ja sam u jednoj košnici dobio 34 kg bagrema.e sada uzeo sam prošlo proljeće 50 društava i ta društva su mi cijelu godinu šepala sve mislim da su već bila zaražena ali nisam ništa primjetio po ramama niti po sanducima a ni po poletnoj dasci dok nije stisnula zima.tretiro sam ih sa ljekom nozepip koji u sebi ima jod i kalij jodid i metnuo sam im pogače protiv nozemoze i sada čekam ljepše vrijeme da ih prebacim u nove podnice,sanduke i zamjenim rame ali ima legla šta da napravim sa tim ramama tamo piše da se nosepip od 100ml razredi sa 10l vode i po svakoj košnici poprska sa 2 dc te tekućine po ramama i saću bez obzira na pčele i leglo.sada me zanima jeli to što sam do sada napravio i što ću ih prebaciti u sve novo uredu i kako se vama čini ovo sa tom tekućinom i špricanjem.
lucky
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 299
Pridružen/a: 13 pro 2010, 09:40
Lokacija: požega

Re: pomoć

PostPostao/la Nenad M » 15 vel 2011, 14:45

Od pojave nozeme cerane apis je nestala.Zasad najdjelotvorniji lijek je NOZEVIT (APIVITA iz VŽ)no duboko vjerujem da osnovni uzrok br 1 varoa a kad pčela oslabi onda je imunitet na nuli pa ih i obični proljev koji nemora sadržavati nozemu ubija.(da bi se grijale moraju jesti puno više po pčeli nego u normalnoj zajednici)
Čim bude toplo vrijeme uzmite malo nozevita i nakapajte po pčelama i spasičete pčelu.Dalje kod slabih zajednica pogača ima kontraproduktivan način djelovanja jer iscrpljuje pčelu pa vam ih ne preporučam dok se zajednica ne vrati u brojčano podnošljivu mjeru.
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3435
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: pomoć

PostPostao/la ekomedo » 15 vel 2011, 15:23

Približno pola godine pčelar je "car" i gospodari pčelama, ostatak vremena može biti samo bogobojazni vijernik koji živi u nadi da je dobro "carevao" - gospodario sa svojim blagom. Ako su te zajednice šepale prošle godine, loše zimovale i na kraju još i dobile proljev, nerealno je očekivati vrcanje bagrema ove godine. Zimi matica troši med i ako u košnici ima proljeva matica se sigurno zarazi a takva onda jedva doživi ,ako, preljetnu mladu pčelu i tihu smjenu. Čaj ili macerat od kadulje i vrijeska dodan u sirup 1:1 može pomoči ali ..puno rizika i troška a rezultat neizvjestan.
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5387
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: pomoć

PostPostao/la bomby » 15 vel 2011, 18:29

[quote="ekomedo"]Približno pola godine pčelar je "car" i gospodari pčelama, ostatak vremena može biti samo bogobojazni vijernik koji živi u nadi da je dobro "carevao" - gospodario sa svojim blagom. Ako su te zajednice šepale prošle godine, loše zimovale ....itd.[/quote]

nadam se da mi je dopusteno javiti se, i da smijem koristiti dio gornjeg posta kao citat i dopunu.
u nekim postovima na temu tehnologije i zdravlja, ne zeleci puno tipkati i "znanstvenim" teoremama se koristiti, posezao sam za jednom mojom dragom mantrom:
"pcelarite ljeti, a ne zimi"
kolega lucky je sada stradalnik, vjerovanja sam, iz razloga sto nije pcelario ljeti u duhu dobre pcelarske prakse.
bomby
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 384
Pridružen/a: 12 pro 2005, 19:22

Re: pomoć

PostPostao/la STING » 17 vel 2011, 01:10

Nenad M je napisao/la:Od pojave nozeme cerane apis je nestala.Zasad najdjelotvorniji lijek je NOZEVIT (APIVITA iz VŽ)no duboko vjerujem da osnovni uzrok br 1 varoa a kad pčela oslabi onda je imunitet na nuli pa ih i obični proljev koji nemora sadržavati nozemu ubija.(da bi se grijale moraju jesti puno više po pčeli nego u normalnoj zajednici)
Čim bude toplo vrijeme uzmite malo nozevita i nakapajte po pčelama i spasičete pčelu.Dalje kod slabih zajednica pogača ima kontraproduktivan način djelovanja jer iscrpljuje pčelu pa vam ih ne preporučam dok se zajednica ne vrati u brojčano podnošljivu mjeru.


Slažem se. :!: Uz to predložio bih, kada pčele ojačaju dakle negdje u travnju, dodavanje pogače s Nozevitom i peludom. Tada će već biti unosa izvana, ali bit će i kišnih dana i tada će ta pogača imati dvostruku korist: protiv cerane i brojčano snaženje zajednice. Uz to treba i sreće koja je odličan saveznik u svemu pa tako i u ovoj sitaciji :-D
Avatar
STING
Legenda
Legenda
 
Postovi: 721
Pridružen/a: 27 sij 2006, 20:39

Re: pomoć

PostPostao/la lucky » 19 vel 2011, 13:53

za sada puno hvala a javit ću rezultate čim vidim promjene a što se tiče matica naj bolje bi bilo da ih zamjenim ako su zaražene ali kada u kojem periodu
lucky
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 299
Pridružen/a: 13 pro 2010, 09:40
Lokacija: požega

Re: pomoć

PostPostao/la saperica » 19 vel 2011, 15:52

http://pcelinjak.hr/index.php/Bolesti-p ... index.html
lucky kontaktiraj gđicu ivanu talk gajger s ovog linka pa će ti objesniti daljnji postupak oko tvog problema, a pošto si na 100 pčelaca 1/2 u gubitku svaki daljnji gubitak ti je neprihvatljiv.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče


Natrag na NOZEMOZA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.