Nozemoza

Teme vezane uz nozemozu

Nozemoza

PostPostao/la Josif » 11 lis 2006, 08:19

Zelim da znam, kada je najbolje da se da Nozecid protiv nozemozu. Dal zada u toku Oktobra, il u toku zime kada prvi put dodam pogase da oni budu sa nozecida.
Pozdrav Hvala.
Josif
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 47
Pridružen/a: 11 lis 2006, 08:13
Lokacija: Makedonija

PostPostao/la akarlovic » 11 lis 2006, 08:58

Nozecid možete stavljati u higjenske pojilice tijekom cijele godine, ne treba staviti u svaku može u svaku drugu ili treću. Dakle preventivno sada možete staviti u pogaču ili nešto što vam služi kao zadnja zimska prihrana.
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la marek » 11 lis 2006, 11:33

Ja sam sad dodao u svaku košnicu litru sirupa sa nozecidom i to pčele nešto sad koriste a nešto spreme u zalihu pa koriste preko zime!

I prošle godine sam tako radio i bilo je sve u redu :)
Avatar
marek
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 65
Pridružen/a: 03 svi 2005, 21:11
Lokacija: Rasinja

PostPostao/la tisza » 17 lis 2006, 11:34

Josife!

Kada dodaješ prvu pogaču? I kakvo je tada vreme kod Tebe?
tisza
tisza
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 lis 2006, 17:57
Lokacija: Vojvodina

PostPostao/la Josif » 17 lis 2006, 21:05

Ja sam iz Makedonije, i to najjuznije, iz Strumice, kod nas vreme nije tako hladno, izuzetak je Januar kad temperatura je oko -15 do -20 stepeni. Prve pogace ja dodajem u toku Decembra, i onda kontinurano dodajem pogace do pocetka proleca, tako sto za svako drustvo dodam po oko 2,5 kg pogaca.

Znam da je mnogo, al ipak, bolje da imaju hrane, nego da pcele pogunu za hrana, ako ostane nesto meda, onda on je opet moj. Za svako drustvo ostavim po oko 20 kg meda.

U pogace stavim obavezno luk t.e. cesnjak, ampule vitamina C, B-kompleks, Nozecid, Med i Shecer.
Kvasac stavim u prolecne pogace negde u toku Fevruara.

Do sad od oko 120 pcelinih drustva kolko imam prosecno svake zime gubim po 1 ili 2, za koja jos od pocetka zime pretpostavljam da nisu bas dobre. Iz iskustva shvatio sam da nije pravilo da slabo drustvo tesko prezimi, vec postoje mnogo faktora, koja utice na drustva, tako na primer: Varooza, Nozemoza, kvalitet matice, Visha sila i ostale faktori, hranu nisam stavio jer se uvijek potrudam da je ima u izobilju. Cesto se desava da mnogo slabija drustva prezime mnogo bolje od najjaca.

Oprostite za moj los Hrvatski jezik.
Josif
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 47
Pridružen/a: 11 lis 2006, 08:13
Lokacija: Makedonija

PostPostao/la tisza » 17 lis 2006, 21:49

Ovo sam te pitao zato, što i kod nas u Vojvodini, mnogi daju pogaču, preko zime ili u rano proleće. Ima i takvih, koji su protiv davanja i priznajem ja spadam u ove druge. Ako se zima oduži, i nema izleta pčela, onda dajem pola pogače sa fumagilinom svakom društvu, inače ništa.
Kada sam pročitao da si sa juga, gde je blaža klima, i sigurno postoji mogućnost pročisnog leta, još ostaviš 20 kg meda za zimu, onda stvarno ne znam čemu zimsko uznemiravanje pčela.
No, u svakom slučaju, poštujem svačije mišljenje, i svakako, ako neki sistem daje dobre rezultate, ne treba menjati.
Za davanje belog luka sam čuo, ali čemu davati makar i prirodne antibiotike, kada to pčele imaju u izobilju?
Ne mari za jezik, ni ja ne pišem na maternjem jeziku.
tisza
tisza
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 lis 2006, 17:57
Lokacija: Vojvodina

PostPostao/la akarlovic » 17 lis 2006, 22:27

Ma koji jezik, čitajte malo kad se mi tu "raspršimo" svako selo ima svoj jezik :lol: ko nije nešto razumio neka pita. Mislim da bi čirilično pismo predstavljalo veći problem jer pretpostavljam da ga neki nisu ni učili, a još onda na makedonskom :shock: a i meni zapinje.
Evo ja pripremam tekst vezan za područje оd Kраtоbо ili Gopno Kpatobo :lol: "Pčele u kamenu", ide uglavnom pri kraju je nisu jezici tolka prepreka, a i čim je više ljudi iz više područja .... zanimljivije je.
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la House_Lunatic » 18 lis 2006, 07:48

Josif je napisao/la:U pogace stavim obavezno luk t.e. cesnjak, ampule vitamina C, B-kompleks, Nozecid, Med i Shecer.
Kvasac stavim u prolecne pogace negde u toku Fevruara.


Josif... na koji nacin dodajes cesnjak u pogace ..kako ga pripremas?
Avatar
House_Lunatic
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 399
Pridružen/a: 12 lip 2005, 10:07
Lokacija: Donji Miholjac,Slavonija

PostPostao/la Josif » 18 lis 2006, 08:09

Cesnjak najpre ga ocistim, onda stavim ga u mikser (sokovnik)pa ga ispasiram dobro, stavim ga u sito ili neku drugu mrezicu gde ga dobro procedim i u testo za pogace stavim samo tecnost koja se dobije. Nekad kad nemam dovolno vremena stavim gi i samo tako ispasirani bez da ga procedim i nisam imao problema, pcele ga pojede celosno.

Nemam neku preciznu dozu, obicno stavim na 100 kg pogaca 0,5 do 0,8 kg cesnjaka zavisi od to koji je kvaltet. Ako je krupniji i socniji stavim 0,5 ako je malo svenut i sitniji pa ima malo soka stavim 0,8.
Samo pazim jer ima neki koji je sa vrlo ostrog mirisa pa mozno je pcele da ga malo sporije jedu, pa zato namalim dozu.
Josif
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 47
Pridružen/a: 11 lis 2006, 08:13
Lokacija: Makedonija

PostPostao/la ekomedo » 18 lis 2006, 11:15

Bjeli luk je zakon, najbolji prirodni antibiotik....Moje pčele su ga papale i papale ovu jesen, a bome dobiti će ga i u rano proljeće.
Kada otvorim košnicu (dok pčele papaju luk) miris je kvalitete...bljak.

napomena: bjeli luk uzgojen doma na ekološki način, iz domačeg sjemena,- je ono o čemu pričamo.
Kineski bjeli luk pun pesticida i umjetnih gnojiva nije ono o čemu pričamo.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5385
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

PostPostao/la tisza » 18 lis 2006, 13:01

U nekim delovima Transilvanije,(Rumunjska)postojao je običaj, da svaka pletara u jesen dobija jedno pečeno pile.Molim Vas ovo nije šala. Pčele su za nekoliko dana očistile kosti pileta, ostao je samo skelet. Pčele su zapravo iznele iz košnice strana tela, odstranili izvor za njih stranih mirisa.
Za ovih par miliona godina, pčele su sigurno imale, odnosno mogle imati kontakt sa belim lukom, pa bi skupljale sa njega sok, ili neki drugi sastojak(propolis) da je imalo svrhe.Zamislite samo koji je to trud za pčele, da neutrališu onaj bljak iz košnice i to još u jesen ili proleće, kada im najviše treba mir i toplota.
Ponavljam, poštujem svako mišljenje, što ne znači i da se slažem stim, samo želim da suočim činjenice.
tisza
tisza
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 lis 2006, 17:57
Lokacija: Vojvodina

PostPostao/la buky1 » 18 lis 2006, 13:22

tisza je napisao/la:U nekim delovima Transilvanije,(Rumunjska)postojao je običaj, da svaka pletara u jesen dobija jedno pečeno pile...


Šuti tisza, nemoj da te čuju ovi sa http://www.net.hr/kultura/page/2006/10/17/0118006.html Još će pčele proglasiti mesojedima (već su homoseksualke, u mom kraju pederašice)

ili tek da te čuju prijatelji životinja! Kud već patiš pčele što ih tretiraš i držiš u neprirodnim uvjetima sad bi ih još i pilićima ranio! Kud pčele na*ebaše još i pilići ginu!

Evo jedna za tebe:

Spušta se noć na ravan Srem


Spušta se noć, na mali breg
večeras idem u ravni Srem
Banat nek ćuti, Bačka nek spava
a mene čeka Sremica prava

Veseli ljudi, i puna srca
tišina jedna što leči
pustite vino nek samo teče
ja želim mirno provesti veče
U gradu vinarske noći
budite s nama, sve će vas proći
Mitar vas zove, Maglovski plaća
ovde su ljudi rođena braća
"INATI SE SLAVONIJO, LJEPOTA NEK TVOJA BOLI"
Avatar
buky1
Legenda
Legenda
 
Postovi: 749
Pridružen/a: 17 svi 2006, 13:02
Lokacija: Slavonski Brod

PostPostao/la tisza » 18 lis 2006, 14:03

Ovo ti je stvarno dobro,i hvala TI, inače obožavam poeziju, a također i Srem, bio svinjski, ili vinski.
Tek sad vidim da bi možda baš Transilvanske pčele imale razloga da konzumiraju beli luk. (zbog Drakule)
tisza
tisza
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 lis 2006, 17:57
Lokacija: Vojvodina

PostPostao/la buky1 » 18 lis 2006, 14:13

tisza je napisao/la:Ovo ti je stvarno dobro,i hvala TI, inače obožavam poeziju, a također i Srem, bio svinjski, ili vinski.
Tek sad vidim da bi možda baš Transilvanske pčele imale razloga da konzumiraju beli luk. (zbog Drakule)


Nema na čemu, samo nije to moja pjesma.
Pjeva ju Zvonko Bogdan
"INATI SE SLAVONIJO, LJEPOTA NEK TVOJA BOLI"
Avatar
buky1
Legenda
Legenda
 
Postovi: 749
Pridružen/a: 17 svi 2006, 13:02
Lokacija: Slavonski Brod

PostPostao/la tisza » 18 lis 2006, 14:45

Ova mora biti neka nova pesma, jer stare sve znam.
tisza
tisza
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 lis 2006, 17:57
Lokacija: Vojvodina

PostPostao/la ekomedo » 19 lis 2006, 09:30

Tisza, da si pao sa kruške, možda bih te razumio, ali ti kao da si pao sa Marsa čovjeće. Na prvi tren sam također mislio da si pčelar, sad mislim da si sve drugo samo ne to.
Pčelarenje i pečeno pile? Bijeli luk i pečeno pile?
Stvarno mi je žao što na forumu nema "ignore" opcije :cry:.

Daj odi na google i napiši : BELI LUK ili....pa kombiniraj sa "PČELE"... pokaži malo inventivnosti,
moža stvarno pronađeš i način kako da na košnicu li još bolje na sami pčelinjak ugradiš slavinu ili još bolje da pčele pakiraju med direkt u finalnu ambalažu. :cry:
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5385
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

PostPostao/la akarlovic » 19 lis 2006, 09:46

Gle probal sam i evo kaj sam našel :lol:
http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... 81e0e033cc
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la tisza » 19 lis 2006, 11:10

Mislim, da samo kritičko sučeljavanje mišljenja može dati rezultat, odnosno dovesti do novih saznanja, korisnih u našem poslu. Ako treba svi da mislimo isto,i smatramo da onaj koji drugačije misli želi nama zlo, onda sam ja zalutao, i izvinjavam se.
tisza
tisza
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 lis 2006, 17:57
Lokacija: Vojvodina

PostPostao/la akarlovic » 19 lis 2006, 11:38

Niste zalutali sigurno, o toj se temi razglabalo već i na ovom forumu, evo dokaz link iznad, a da ne tražim ima ih još. Čak smo i neki dan uspjeli pametno zaključiti da nitko ne zna sve, skoro oko ničeg se ne slažemo jer jedni rade ljevom, drugi desnom, treči sa oba dvije ruke. Svi rade gotovo istu stvar na svoj način i s drugačijim pristupom. To je i normalno jer se treba uzeti u obzir da živimo na različitim lokacijama. Nije isto pčelariti u Makedoniji, Njemačkoj, Srbiji, Australiji ili kod nas u Slavoniji pa recimo u Splitu. Zato je dobro čuti sva mišljenja, tu i tamo čak naučimo i nešto novo.
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la ekomedo » 19 lis 2006, 13:57

Tisza, daj molim te, u interesu svih pčelara svijeta, objasni sve oko pečenog pileta u rumunjskoj košnici. Ako tvoje objašnjenje bude imalo logično i smisleno , na bilo koji način osim da isto (pečeno pile) služi za tjeranje zlih duhova iz košnice , skidam ti kapu i povlačim sve "ružno" - omalovažavajuće što sam o tebi i tvojim postovima rekao te ću ti ponuditi svoju duboku i iskrenu ispriku.
Naročito me interesira veličina i spol pileta, začini koji se koriste prilikom pečenja i tehnika pečenja ( u pečnici, na roštilju, gril...)
Stavlja li se pile u klasičnu hranilicu ili se treba osigurati neka posebna? ako da , bilo bi dobro navesti mjere za izradu iste.

Evo bez smajlića na kraju(za Ivicu)
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5385
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Sljedeća

Natrag na NOZEMOZA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.