Yeti je napisao/la:Molim kolege da iznesu svoj prosjek u lr i až i drugim košnicama ,orijentaciono,znam da prinosi ne ovise o košnicama nego o pčelaru,ali ipak za neku usporedbu mladim pčelarima koji još nisu odlučili sa kojom košnicom pčelariti.
Hvala

Odgovor na bh pčelu jer se ne mogu suzdržati!
-prednost u až-u je što je već montirana u svako vozilo? kolega isto kao i lr, samo se moraš snaći
-prednost kod až-a je što je lakše otvoriti u svako doba dana pa čak i po kiši i prebacati po 3-5 okvira,
-prednost kod až-a je to što stane "samo" 25 kg meda u 3 dana, a ja joj naveliko zahvalan
-prednost až što nema nikakvog teglenja niti trganja leđa, osim ako si ne želiš prijevremenu invalidsku mirovinu
-ako nisi naučio rad sa až košnicama, a vidim da si laik po to tom pitanju, nemaš pravo kuditi nešto što ne možeš potkrijepiti dokazima. Kad ti budeš iz svog lr-a izvrcao u 1. danu 4 bačve meda i sve okivire isti dan vratio nazad i to samo uz pomoć 1. osobe onda se javi
-itd itd
-za mane kod lr-a neću spominjati zbog poštovanja prema drugim pčelarima,
Moj prinos od prošle godine je 14.700 kg na 197 AŽ KOŠNICA pa si sam računaj prosjek.
Pozdrav sa Banije

vedran je napisao/la:
Moj prinos od prošle godine je 14.700 kg na 197 AŽ KOŠNICA pa si sam računaj prosjek.
Pozdrav sa Banije

Yeti je napisao/la:Nisam ovu temu zamislio kao polemiku između jednog ili drugog tipa košnice,nego samo statističke podatke o prinosima i lokaciju tako da se početnici i drugi odluče šta je za njih prihvatljivije.
Hvala svima,
[/b]

vupi je napisao/la:Prošlogodišnji PROSJEK po košnici oko 18 kg .
A to znači da imam 60 LR košnica i izvrcano 1100 KG meda ,
koji je izvađen poslije bagrema i to je sve, jer sam sve unešeno u košnicu nakon bagrema ostavio pčelama sa naznakom da u jesen nisam dodavao za zimnicu i imale su sve dovoljno za ovu ne baš blagu zimu .
Najvažnije je to što je kompletan pčelinjak STACIONIRANI. i društva su bila dobro pripremljena
Prijašnjih godina je taj prosjek bio i manji .
Sve priče o PROSJEKU u stotinama kila po košnici(stacionirano) su bajke za laku noć.
Pčelari koji sele košnice na više različitih paša (repica,bagrem,lipa,kesten,amorfa,vrijesak.....)
nisu ništa napravili ako nisu tada imali PROSJEK od 100-150 kg po košnici , naravno po sezoni a ne po pojedinoj paši...
Ali za tu muku treba , da budu adekvatno i nagrađeni !!!!

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 4 gostiju.