Pravljenje MEDICE I GVERCA

Svakodnevni pčelarski razgovori

Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Policeman » 26 svi 2010, 17:58

Poštovani Pčelari! Znam da sam možda postavio pitanje na koje neču dobiti odgovor,ali ipak pitam stare "meštre" pčelare,medičare.... Kako se pravi GVERC i MEDICA? :?: :?: ili gdje pogledati recepturu,po mogučnosti starinski način,kako je nekad bilo na proštenjima pod šatorom. thirsty
Avatar
Policeman
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 228
Pridružen/a: 22 ožu 2009, 13:55

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Robinson » 26 svi 2010, 18:50

Mojih 200 litara upravo kuha... vrenjača buć...buć... :-)
Nije ti to tajna, imaš i na ovom forumu i na netu recept. Svi su gotovo isti, med, voda, saće (ako ga imaš :-) ) na proštenjima danas ima gvirca koji možda ni med nije vidil
moš mislit...
Avatar
Robinson
Guru
Guru
 
Postovi: 1037
Pridružen/a: 11 ožu 2007, 22:45
Lokacija: Ozalj

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la drago1 » 26 svi 2010, 20:04

Hvala Robinsone
Zadnja izmjena: drago1; 28 svi 2010, 09:21; ukupno mijenjano 1 put/a.
s52dh
Avatar
drago1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 271
Pridružen/a: 07 pro 2004, 00:26
Lokacija: Ribnik

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Robinson » 28 svi 2010, 07:10

A i ja isto sad probam...
Napravio sam otopinu meda i vode, i kuhao je lagano u kotlu, da lagano vrije i obirao pjenu... uz put sam strusio nekoliko piva ;-) i svim silama se branio od pčela koje su miris kuhanja meda dobro nanjušile i kroz najmanje rupe zalazile u gražu.
Kad se prestalo pjenit prestao sam kuhat. Dodao sam toj otopini i nekoliko litara sirupa koji sam dobio pretapanjem poklopčića od zadnjeg vrcanja, a koji ima lijepu smeđu boju i dobru aromu na saće i med.
Kad se pohladi sipam u inox bačvu, razrijedim vodom dok nema cca 20% sladora u otopini (mjereno moštomjerom vinskim).
Selekcijski kvasac za teže uvjete fermentacije koji može podnijeti veće postotke alkohola kupiš u agro trgovini koja drži kvasce za enologe. (ja sam uzeo u Jastrebarskom Kokot Agro trgovina). Njega pripremiš prema uputi proizvođača. Pomješaš s moštom, vrenjača na bačvu i temperatura oko 20 °C
Sad gvirc već kuha nekoliko dana i polako "reže", a okus je odličan... klinci se zaljeću malo prežestoko na tu otopinu koje bi se već moglo napit.
Kolko će to kipit nemogu ti reći jer ja sam pobornik, kao i kod vina da kušaš dok nisi zadovoljan okusom. Kad si dobio što želiš prekineš vrenje, pretočiš i redovito piješ :-)
moš mislit...
Avatar
Robinson
Guru
Guru
 
Postovi: 1037
Pridružen/a: 11 ožu 2007, 22:45
Lokacija: Ozalj

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la nenov » 29 svi 2010, 19:08

Robinzone nadam se pozivu na thirsty kad to provrije...
Avatar
nenov
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 118
Pridružen/a: 17 srp 2007, 09:10
Lokacija: Ozalj

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la saperica » 30 svi 2010, 20:24

policeman je tražio recep konkretno, omjere i to.
medica jednostavno 1/3 meda na 2/3 rakije bilo tropice ili prepečenog vina umješaš, staviš u posudu (demižonku od 50lit ili inox)i naravno maceracija što duža to bolja jer se sljubljuju boja, aroma, miris. bistrenje i skidanje taloga proces kao i kod vina (oprema i postupci9 ali napomena dodavanjem bistrila i upotrebom filtera gubiš boju.
gverc ili medovaču neznam recept ali ima recept koji neuključuje kuhanje već samo maceraciju potpomognutu kvascima u naravno konstantnim uvjetima.
osobno ću pokušati ali tek kad skupim 50 kg meda od kestena.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1606
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Robinson » 30 svi 2010, 22:34

Da kesten je možda bolji jer je malo tamniji i žešći ali obzirom da ga kod mene nikad nije bilo pravil se gverc samo od livade. Hebeš selo bez običaja pa tako i ja nastavljam u tom tonu... Kuha se da se ubiju "patogeni" kvasci, oni štetni koje profi vinari kokaju procesom taloženja pomoću sumpora (vinobrana) jer je to jedini način da se provede kvalitetna fermentacija pomoću SAMO selekcijskih kvasaca. Znamo da med djeluje na bakterije i kvasce pa mi to ima logike..
Robinzone nadam se pozivu na thirsty kad to provrije...

O pa naravno, to će bit runda za potrošit na brzinu... Dugo nisam pil dobrog gvirca, ovi po proštenjima možda ni med nisu vidjeli, a ja ga sam roknem 2 litre i jedino pišam. 2 dcl. pravog gvirca mora "šupit" jer je jači od vina i onda je to posal.
moš mislit...
Avatar
Robinson
Guru
Guru
 
Postovi: 1037
Pridružen/a: 11 ožu 2007, 22:45
Lokacija: Ozalj

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Policeman » 30 svi 2010, 23:23

Ne znam Gospodo,kolege,ali kad sam bio mali oko 10 god.,pod šatrom na proštenju pio se gvirc i medica i bila je tamno smeđe boje,pitka,dodatak kockice leda u čaši od 1/5 dcl koja je po mom mišljenju masno plačena i tekla je uz otvaranje pipe drvenog suda od strane prodavaoca.Normalno da je prilikom misnog obreda bila zabrana točenja navedenog pića i nije bilo muzikaša (domaćih) koji su digli štimung nakon mise,do kasno popodne,odlaska hranjena stoke i obavljanja seoskih popodnevnih poslova.Druženja su bila na visini (pjesma,ples).Da ne razvlačim.Nisam konkretno zadovoljan odgovorom (pravljenja medice i gverca).Poznavao sam osobno jednog djeda i baku koji su dolazili na proštenja,imali svoj šator,lagvića dva (medica,gverc) - "zvali smo ga lictar"uz to je prodavao licitarska srca,medenjake,takozvana "čisla po naški" i stvarno je bio mešter svog zanata.Nažalost,da sam znao da ču se baviti pčelarstvom u trečoj dobi,pitao bi ga za recept.Nažalost njega nema več više desetaka godina,a nasljednika u toj kući nije bilo koji bi poprimio zanat ili umiječe pravljenja gvirca.Nema šatre,muzikaša,a i narod se slabije druži nego prije.Bio sam u posjetu Mariji Bistrici prošle godine i probao sam tzv. gvirc pod šatrom,ali nije to što je bilo nekad.Stoga poštovani kolege,molim ponovo recepturu za pravljenje 100 litara gverca i medice za osobne potrebe. 6_13_10 ()()
Avatar
Policeman
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 228
Pridružen/a: 22 ožu 2009, 13:55

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Robinson » 31 svi 2010, 10:10

To i ja kažem da nema toga više...
Moj ti je savjet da poslušaš ovo što čuješ ovdje, odvojiš tolko meda i napraviš svoj gvirc i onda ćeš znat kakav je.
Boja je stvar koja možda i nema pretjeran utjecaj na kvalitetu gvirca, a dobivala se i nekad prženjem šećera (karamela).
No boja se dobije i kuhanjem starog saća što je definitivno najbolje pa su tako i tvoji meštri koje opisuješ vjerovatno nakon CIJEĐENJA meda iz pletari kuhali svo staro saće i od toga pravili gvirc.
moš mislit...
Avatar
Robinson
Guru
Guru
 
Postovi: 1037
Pridružen/a: 11 ožu 2007, 22:45
Lokacija: Ozalj

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la koslav » 31 svi 2010, 10:57

A što se radi sa tropom?
Zapravo zanima me da li se nakon svega još može iskoristiti onaj vosak od saća?
koslav
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 73
Pridružen/a: 12 srp 2009, 07:45

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la Robinson » 31 svi 2010, 13:08

Koslave crni koslave, nema tropa, vosak se stvrdne na površini, makneš ga i dobro prodaš ;-)
moš mislit...
Avatar
Robinson
Guru
Guru
 
Postovi: 1037
Pridružen/a: 11 ožu 2007, 22:45
Lokacija: Ozalj

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la saperica » 01 lip 2010, 20:15

društvo sad sam došao kući poslije operacij ali čim nađem recept postam, inače za gverc koristiš kvasce za crveno vino, uglavnom ako imaš bolesti onda iskuhavaš. bakterije ili mogu ubrzati vrenje i čak povećati postotak alkohola a da ne velim o organoleptičkim svojstvima. nemojte se ljutiti ali eto završavam agronomski ostalo mi još 4 ispita, pčelarim kratko ali želim to raditi kvalitetno. samo da napomenem da na kestenovom medu tropica od 40% vol je nakon 3 god maceracije pala na 20-22% vol. demižonke su 50lit. i mislim da je to u redu. talog se rješava filtracijom putem vinskih filtara, stabilizacija nanovo kao i za vino, svakom filtracijom gubiš boju ali nemaš talog. boja se donekle oporavi ali ako ti i dalje ima taloga nažalost moaš ponoviti. plutene čepove zaboravite prijeđi te na plastika (PP) nit brige niti pameti a 7god će sigurno izdržati bez promjene u svojstvima, provjerno. i najbitnije paprenjaci i medenjaci bez kestenova meda nema pravih recepata.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1606
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la darko&antonija » 03 lip 2010, 21:18

kosnica za mednu rakiju.jpg
kosnica za mednu rakiju.jpg (48.72 KiB) Pogledano 6661 put/a.

.........evo ja nabavio zajednicu koja ima prednosti za spravljanje napitaka poput medice,rakije od meda i sl. 8)
dv
Avatar
darko&antonija
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2875
Pridružen/a: 27 pro 2008, 23:54
Lokacija: Slav.Brod

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la saperica » 09 lip 2010, 00:22

doobrrrrrrrraaaa
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1606
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la izrna1 » 20 lip 2010, 15:49

ajde da malo filozofiramo i ja sam isto pokušao i još pokušavam napraviti gvirc gverc ili kako ga tko več zove isprobao sam gotovo sve napred navedeno, želim napraviti onakav gvirc kakav sam pio kao mlad, licitarski (napomena to ne želim nikako komercijalizirati sistem je zamišljen popi koliko možeš nositi u ruci nemožeš) ili onakav kakav mogu piti u Čakovcu na proščeju pa makar med nije vidio.
Pio sam i gvirc od dosta pčelara koji su ga sami proizveli sve što sam do sada probao bilo je jako slično onome što sam i sam proizveo bojom okusom i mirisom i alkoholom međutim nisam zadovoljan kao i moji predhodnici nije ni sličan onome proščejskomu ili ti licitarskom gvircu.ni bojom ni okusom ni mirisom a ni alkoholom jer ima 2 vrste gvirca alkoholni i bezalkoholni mada neki tvrde da i onaj bezalkoholni ima malo alkohola. alkoholni je malo svjetliji a bezalkoholni je bojom sličan današnjoj coli
a sada se vratimo 30 do 50 godina unazad ili 100 godina otkada je recept(pretpostavka)
nije bilo umjetnih boja čime su ga tada obojali ja sam dobio neku boju( karmelizacijom šečera pa sam probao i sa medom)slabu ali je totalno posvjetlio skoro ko vino tudum ili otela nakon bekog vremena 2 mj
tada nije bilo rosfraja
nije bilo kvasaca vinskih itd plemenitih
nije bilo filtera
nije bilo hladnjaka
nije bilo raznog voče koje se spominje u nekim receptima
vjerujem da nisu svi ni imali kestenov med( ja ga isto nemam)
kako i kada su proizveli onaj bezalkoholni( koje mene interesira )da se izbistri i da ne fermentira i da se ne pokvari?
nije ni šečer baš bio jako dostupan i jeftin
probajte se vratiti u ta vremena i probajte mi odgovoriti svaki na samo jedno pitanje i možda svi skupa složimo slagalicu
sjetite se nečega iz djetinstva pa makar vam možda i izgledalo nevažno sjetite se priča iz tog doba ili neke slike iz mladosti
možda dopremo do tajne ondašnjih i sadašnjih medičara (čitaj kemičara) i popijemo si taj toliko željeni

pčelinji proizvod kojeg pčelari neznamo napraviti

hvala i živjeli uz gvirc
čovjeku u životu je najbolje biti bogat i zdrav što vrijedi siromahu ako je bolestan
Avatar
izrna1
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 32
Pridružen/a: 23 vel 2007, 20:03
Lokacija: MEĐIMURJE

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la akarlovic » 20 lip 2010, 16:28

kao prvo naslov teme ukazuje na dva proizvoda (različita)
izrna1 je napisao/la:pčelinji proizvod kojeg pčelari neznamo napraviti

No to fakat nije istina, naime gvirc su nekad pčelari radili s vinom 3/4 vina 1/4 meda + malo hmelja ... ili tak nekak ovisno kak smo bili pijani kad smo radili :twisted: (nije bila recesija) danas kruži recept s vodom (HPS) pa možemo zaključiti da smo napredovali jer osim vina bez grožđa sad znamo raditi i gvirc bez vina :roll: he jer mašta znamo svi radi svašta.
Osim toga ako i hočeš raditi po starim receptima (ako ih imaš ili ti netko da) da bi dobio indentičan okus kao nekad kad nije bilo tolko vode u vinogradima / klijetima moraš naći prvo takvo grožđe tj. točnije vino jer riječ je o iznimno otpornim (tudumi) sortama grožđa, ali je izrada vina od tih sorti zakonom zabranjena, nisam siguran mislim da čak i sadnja.
Sljedeće ako sam sve dobro pratil boja gvirca nema apsolutno nikakve veze s alkoholom .... možda više s okusom.
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la izrna1 » 21 lip 2010, 07:53

oprostite ak sam nekoga uvredio kad sam tvrdio da neznamo napraviti gvirc mislio sam na one pčelare koje ja poznajem i čiji sam uradak probao i dalje tvrdim da nije ni slićan onom licitarskom. g. Karlović tvrdi da se gvirc radi od vina prvi put čujem tu tezu ali danas je cijena gvirca otprilike ista kao i vina pa sumjnam u ekonomsku isplativost ( ili važno da je muving)
a onda se bezalkoholni gvirc radio od bezalkoholnog vina?
čovjeku u životu je najbolje biti bogat i zdrav što vrijedi siromahu ako je bolestan
Avatar
izrna1
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 32
Pridružen/a: 23 vel 2007, 20:03
Lokacija: MEĐIMURJE

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la akarlovic » 21 lip 2010, 09:04

ha ne vjerujem da se netko uvrijedio i ne bi trebalo ako se nešto ne zna pitamo moguće netko zna. Ja osobno znam da za sada moj gvirc ne valja ništa , ako bi ga netko htio piti istom bi vjerojatno morao platiti naknadu za izgubljeno sječanje na okus pravog gvirca možda su mi kriteriji visoki ali je tako nije dobar nema .... nema ono nešto što te čino hapy :wink:
Čuj ne znam za bezalkoholni gvirc znam za gvirc sa više i manje alkohola. Ni bezalkoholna piva nije bez alkohola mislim. Sljedeće ne znam ni kolika je cijena gvirca da znam i da mi se dopadne moguće bi se više potrudio..... kolko košta litar gvirca crnog a koliko bijelog? Moguće zarada ide preko led u litar licitarskog gvirca platiš pola litra leda? A led je znamo svi samo - smrznuta voda. (sve pišem napamet uz jutarnju kavu tražeći kojem bi poštenom povjereniku mogao uvalit 2 košnice pčela na pašu )
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la jale02 » 21 lip 2010, 11:39

Nedavno sam dobio recept od jednog starijeg pčelara za licitarski gvirc ,ali sam ga negdje pospremio ,naći ću ga sigurno.Koliko se sjećam išlo je 10kg. grožđa 4 kg. kestenovoga meda u saću i još nešto pa se onda med u saću kuha ionda pomješa sa grožđem itd.Javim se kad pronađem recept, nadam se. :wink:
tko leti vrijedi,tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
jale02
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 35
Pridružen/a: 28 ožu 2010, 12:08

Re: Pravljenje MEDICE I GVERCA

PostPostao/la akarlovic » 21 lip 2010, 12:16

hm , da ... sasvim moguće da je receptura različita ovisno o kraju gdje se proizvodio..... u tvom kraju ima grožđa pa su možda stavili grožđe. Kod nas je nekad grožđe bilo objekat poštovanja vino su začudo imali svi.

ajd dok čekamo jedna gvirc lokalna priča:
Kod nas u našoj županiji osnovna stvar svake moderne *klijeti je nekad bilo uvođenje vode struja nam je nebitna bila jer smo po mraku ..... Kad smo to uspjeli dakle "izmislili" vodu uključujući i tehniku sakupljanja kišnice, francuzi i količina vina koje su oni proizveli postala je tim izumom zanemariva i smiješna.
Znači bilo je dovoljno da rodi jedan vinograd (svaki stanovnik našeg kraja ima bar min 8 - max 35 vinograda jer nikad ne znaš koji bi mogla tuča/led poharati) i svi su imali okolo zahvaljujući tome po nekoliko hektolitara vina odnosno onoliko koliko imaju bačvi tj. malo više od kapaciteta bačava.
Kak smo to uspjevali (imati više od kapaciteta) japanci nisu otkrili ni dan danas makar imaju karnistar od 25 litara u koji stane 100 litara. Vino bez obzira na proizvedene količine trajalo je barem do martinja ili u rijetkim slučajevima kod ljudi koji manje piju sve do božića. Nakon toga su se do sljedeće berbe uredovno plavile bačve voda kojom su se plavile se nije bacala jer .....
no to je sve skupa mala šala ......ali kod nas je mislim stvarno išlo s vinom u pojedinim krajevima vodu nismo tj bila je rijetka do cca 1975.....umjesto čaja djeca su si prije škole popila **kupicu vina i pojela šnitu kruha...opet mala šala o vodi o vinu je tak kak je.

*klijet-stara najčešće hrastova drvena kuča napravljena za proizvodnju i čuvanje vina, druženje s pajdašima i slično..
**kupica – čaša
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

Sljedeća

Natrag na PČELARSKI RAZGOVORI

Online

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], kokica, li i 8 gostiju.