AMERICKA GNJILOCA U BiH U 2010.

Teme vezane uz američku gnjiloću

AMERICKA GNJILOCA U BiH U 2010.

PostPostao/la dalibor » 11 stu 2010, 08:36

Pokusavao sam doznati koliko je bilo slucajeva Am. gnjiloce u BiH u 2010. godini. Potrosio sam puno vremena i okrenuo puno telefona kako bih doznao tko to uopce biljezi. Te nema ovog, pa zovi drugi broj, pa treci, pa nismo mi.....
I tako nakon brojnih pokusaja doznam i iznenadim se kako drzavni Ured za veterinarstvo ima ukupne podatke na citavom teritoriju BiH i po gradovima, cak sam dobio podatke od 2005. godine.

U prvih 8. mjeseci 2010. zabiljezeno je prema ovim podatcima u BiH 185 slucajeva am. gnjiloce, ima tabela koliko pcelinjaka i koji su gradovi.

Kad su u pitanju brojevi ja uvijek imam rezervu. Siguran sam kako je ovaj broj u stvarnosti veci, pa bi ga sigurno trebalo mnoziti sa 2,3 ili nekim drugim, ..... ali, svakako za mene predstavlja vaznu cinjenicu da to netko uopce broji, te polaznu osnovu za daljnje pracenje.

Am. gnjiloca i bolesti pcela su nepopularne teme jer je ljepse pricati o rojenju, vrcanju i ostalim lijepim stvarima, ali su bolesti pcela realnost i tako se treba odnositi prema tome, niti presucivati, niti dramiti, nego kako jeste.

Predpostavljam onda kako bi i drzavni Ured za veterinarstvo Hrvatske trebao imati takve podatke koji bi bili dostupni bar lokalnim pcelarskim udrugama gdje se zaraza pojavi.....

pozdrav
dalibor
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 50
Pridružen/a: 18 kol 2009, 08:54
Lokacija: kiseljak, BiH

Natrag na AMERIČKA GNJILOĆA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.