Gnjiloča?

Teme vezane uz europsku gnjiloću

PostPostao/la Mir@ge » 12 ruj 2005, 20:33

ok upravu si ma žurilo mi se kad sam piso pa nisam ni stigo pregledat sta sam napiso
Mir@ge
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 133
Pridružen/a: 10 stu 2004, 21:11

PostPostao/la Mir@ge » 12 ruj 2005, 20:47

ovako nije baš baš tema vezana uz gnjiloču ali se malo tiče ovoga pošto sam seleći pčelar navo bi par bitnih podataka što se tiče drugih pčelinji društava tj tuđih košnica; moje pčele su oduvjek izuzetno zdrave i čiste od varoze a gnjiloću osobno nikada nisam imao ali postoji jena stvar pčele uvjek držim tako čiste od varoze da se izrazim da mi nije potrebno niti jedno lječenje osim jesenskog a i tada mi strašno malo otpada varoze kad ono prošle godine meni se desi katastrofa gledam pčele a one pune varoze lječio sam 2 puta i treći put kontrolno s tri razlićita ljeka radi sigurnosti a šta je bio uzrok ja dođem na bagrem razglasim da medi ko lud ka sutradan pojavi se jedan nadrpčelar i parkira se 10m od moji pčela trutovi se šetaju svi znaju kud hoće ,ajd dobro završio bagrem odem na zlatošipku moj stric se pofali pošto on seli skupa samnom svoje pčele da zlatošipka super medi kad evo drugi nadrpčelar nije onaj s bagrema al ovaj jos gori čujem da je ove god dobio gnjiloču i šta da ja njemu radim da mu izbušim gume na kraju saznajem da su i jedan i drugi ove zime ostali bez pčela a ja svoje jedva spasio :roll:
Mir@ge
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 133
Pridružen/a: 10 stu 2004, 21:11

PostPostao/la cope » 14 ruj 2005, 00:05

Miro,daj napiši to malo više o štetnosti davanja geomicina?
i kako ti tretiraš krečno leglo?

pozdrav....
cope
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 198
Pridružen/a: 02 svi 2005, 00:35
Lokacija: kamešnica

PostPostao/la Miro » 14 ruj 2005, 00:33

cope je napisao/la:Miro,daj napiši to malo više o štetnosti davanja geomicina?
i kako ti tretiraš krečno leglo?

pozdrav....


Krecno leglo ne tretiram, zato sto ga nemam.
Sada moram na spavanje, pa cu biti kratak. Mogu za vikend napisati vise, ako me podsjetis. Ja sam star i senilan, pa me moras vise puta podsjetiti-:)

Krecno leglo:
- Zamijeniti maticu;
- Prevjesiti okvire;
- Poraditi na boljoj ventilaciji kosnice;
- Premjestiti kosnicu na ocjedito mjesto ( ako je na vlaznom);
- Smanjiti uporabu akaricida.

Geomycin:

Pri prekomjernom izlaganju suncu moguća je pojava fotoosjetljivosti i pojava eritema u osoba koje uzimaju oksitetraciklin.
Uzmi Geomycin, razmuti ga u vodi, stavi u pojilicu ( poznam masu pcelara koji to rade), pojilicu stavi na sunce. Nakon pola sata pogledaj boju otopine u boci i sve ce ti biti jasno.
Zamisli pcele koje su pojene Geomycinom, a cijeli dan su izlozene suncu.

Toliko za veceras. Opširnije dobijes kada nastupi prvi kisni vikend.
Pozdrav,
Miro
Miro
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 93
Pridružen/a: 15 svi 2005, 17:44
Lokacija: Zagreb

PostPostao/la Jeti » 14 ruj 2005, 20:03

Ja nažalost imam iskustva s krečnim leglom i ne znam da sam bio u pčelinjaku u kojem se povremeno ne javi. Za dobre paše, znaci bolesti znaju potpuno nestati, međutim nakon nekog vremena se ponovo vraćaju. Kako Miro predlaže, pokušao sam s prevješavanjem okvira, međutim i to je jedna od mjera koja daje privremene rezultate. Moj ti je cope dakle prijedlog slijedeći, a dajem ti ga na temelju vlastitog iskustva koje se za sada pokazalo kao jedini efikasan način u suzbijanju krečnog legla (kod mene, što ne znači da kolege nemaju druge uspješne metode):
- sve okvire iz plodišta odstraniti iz košnice te dodati nove iz nekog pouzdano zdravog društva, a ako ovu mjeru poduzimaš u svibnju ili lipnju, onda većinu okvira sa satnom osnovom;
- unutrašnjost košnice dobro opaliti s plamenom;
- OBAVEZNO dodati novu maticu.
Jeti
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 15
Pridružen/a: 10 ruj 2005, 10:42

PostPostao/la cope » 14 ruj 2005, 20:22

hvala Miro,
Jeti,znači ostaviti sve ovako do proljeća,ali dok bude novih matica,ova krečna će već zaleći nova legla opet zaražena gljivicom krečnog legla

pozdrav.......
cope
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 198
Pridružen/a: 02 svi 2005, 00:35
Lokacija: kamešnica

PostPostao/la Jeti » 14 ruj 2005, 20:39

Pokušaj naći maticu te obaviti predloženo što prije, iako je već dosta kasno i nisam siguran da ćeš uspjeti nabaviti mladu maticu. U suprotnom, ne znam u kojoj mjeri je bolest zahvatila leglo pa mi je teško bilo što reći. Ukoliko nije strašno, daj par večeri za redom po 1/2 L sirupa 1:1 i u njega iscijedi sok od bijelog luka. Obezbijedi također dobru ventilaciju u košnici. Nadajmo se da bolest nije velikih razmjera i da će se izleći dovoljno zimske pčele koja će moći dočekati proljeće. Također provjeri okvire s leglom, a one gdje je leglo zatvoreno pažljivo protresi. Radi se o tome da pčela nekada ne izbacuje "skamenjene" ličinke. Ukoliko okvir sa zatvorenim leglom šuška kao dječija zvečka, odstrani ga iz košnice jer od njega svakako nema koristi pošto je ličinka u leglu mrtva.
Jeti
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 15
Pridružen/a: 10 ruj 2005, 10:42

gnjiloća

PostPostao/la milukac » 25 lis 2005, 23:18

kako ću prepoznati američku ili europsku gnjiloću.
kako točno izgleda. :(
klanfa
milukac
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 25 lis 2005, 22:37
Lokacija: zagreb

PostPostao/la The Beeman » 26 lis 2005, 20:32

Za ovaj slučaj preporuča se svakojaka literatura jer se u njoj nlaze razne slike. Trebalo bi biti toga i na webu, traži pod am. gnjiloča, americam brood itd..
(Ne) može se doći na forum i pitati kako izgleda pčela, a prije toga se nisi potrudio pročitati barem jednu knjigu iz pčelearstva (ili barem neke postove na ovom forumu), treba pitati konkretna pitanja, postaviti pitanje o nekoj diskutabilnoj situaciji. U gore navedenom slučaji najevjerojatnije se nikom neće dati pisati.
The Beeman
 

PostPostao/la akarlovic » 20 stu 2005, 10:33

Iskustva u suradnnji pčelar - veterinar:
Prijavio sam bolest sa svog pčelinjaka-na Vet.fakultetu je potvrđena američka gnjiloća.Slučaj je prijavljen Veterinrskoj stanici V.Gorica no veterinar nikad nije došao.......
Izvorni tekst:
http://www.pcelarstvo.hr/index.php?option=content&task=view&id=35
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la akarlovic » 27 stu 2005, 11:38

Ne mogu vjerovati da nema interesa ni komentara o slučaju potvrđene gnjiloće i nezaineresiranosti veterinara. Čak ni prisutni ljudi foruma iz HPS-a? Samo da Vas obavijestim da se zaraza ne širi preko foruma!
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la The Beeman » 27 stu 2005, 13:23

To me uopče ne čudi, ipak mi živimo u Hrvatskoj.
Pa nek se sam neš veterinari pobune kad im kažeš da su im agronomi preuzeli pčelarstvo.
Možda se zagubila naredba putem ili neš tak pa zato nisu došli.
Znamo kako "lječiti" gnjiloču ak treba savjeta, sam pitajte, alimislimda u ovom slučaju to nije problem.
The Beeman
 

PostPostao/la akarlovic » 27 stu 2005, 14:39

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
N.N. 114/04
Na temelju članka 41. stavka 5. Zakona o veterinarstvu ("Narodne novine", broj 70/97., 105/01., 172/03.), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
PRAVILNIK O MJERAMA SUZBIJANJA I ISKORJENJIVANJA PČELINJIH BOLESTI
Američka gnjiloća
Članak 3.

Od američke gnjiloće je bolesna pčelinja zajednica u kojoj su kliničkim pregledom utvrđene promjene svojstvene toj bolesti i laboratorijskom pretragom utvrđen uzročnik te bolesti, Paenibacillus larvae.

Na američku gnjiloću sumnjiva je pčelinja zajednica u kojoj su kliničkim pregledom utvrđene promjene svojstvene toj bolesti.

Članak 4.

Sve pčelinje zajednice sumnjive na američku gnjiloću, obvezno podliježu laboratorijskoj pretrazi koju obavljaju ovlašteni laboratoriji.

U pčelinjaku sumnjivom na američku gnjiloću, nadležni veterinarski inspektor zabranjuje selidbu i trgovinu pčelama, pčelinjim proizvodima i pčelarskom opremom do utvrđivanja bolesti ili odbacivanja sumnje na bolest.

Članak 5.

U pčelinjaku u kojem je utvrđena američka gnjiloća, nadležni veterinarski inspektor naređuje sljedeće mjere:

1. zabrana selidbe i trgovine pčelama, pčelinjim proizvodima i pčelarskom opremom do okončanja provođenja naređenih mjera,

2. obvezan klinički pregled svih preostalih pčelinjih zajednica, a u zajednica sumnjivih na bolest i laboratorijska pretraga, uz obvezno spaljivanje saća s leglom,

3. obvezno pretresanja pčela u svim bolesnim jakim pčelinjim zajednicama,

4. uništenje pčela i saća s leglom i medom u svim bolesnim slabim pčelinjim zajednicama, bez obzira na tip izrade košnice, spaljivanjem i zakapanjem te dezinfekcija pripadajućih košnica i pčelarskog pribora,

5. uništenje spaljivanjem i zakapanjem svih ostalih slabih pčelinjih zajednica, u kojima nije utvrđena bolest, zajedno s pčelama, saćem s leglom i medom, i svih dotrajalih košnica, bez obzira na tip izrade,

6. zabrana držanja pčelinjih zajednica bez matica,

7. sprječavanje rojenja,

8. dezinfekcija pčelinjaka odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvom ili opaljivanjem,

9. obvezan klinički pregled svih pčelinjih zajednica u području tri kilometra od zaraženog pčelinjaka, a u zajednica sumnjivih na bolest i laboratorijska pretraga na američku gnjiloću.

Članak 6.

U pčelinjaku za uzgoj matica u kojem je utvrđena američka gnjiloća, nadležni veterinarski inspektor naređuje sljedeće mjere:

1. zabrana selidbe i trgovine pčelama, maticama, pčelinjim proizvodima i pčelarskom opremom do okončanja provođenja naređenih mjera,

2. uništenje pčela i saća s leglom i medom u svim bolesnim pčelinjim zajednicama spaljivanjem i zakapanjem te dezinfekcija pripadajućih košnica i pčelarskog pribora,

3. dezinfekcija pčelinjaka odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvom ili opaljivanjem,

4. obvezan klinički pregled svih pčelinjih zajednica u području tri kilometra od zaraženog pčelinjaka za uzgoj matica, a u zajednica sumnjivih na bolest i laboratorijska pretraga na američku gnjiloću.

Članak 7.

Smatra se da je američka gnjiloća prestala, ako su provedene sve mjere iz članka 5. i 6. ovoga Pravilnika.

Klasa: 322-01/04-01/391 Urbroj: 525-06-04-04
Zagreb, 2. kolovoza 2004.

Ministar
Petar Čobanković, v. r.


http://www.pcelarstvo.hr/index.php?option=content&task=view&id=65&Itemid=85

Doduše nigdje nije predviđena kazna za nadležnog veterinara koji nije našao volje i vremena za pregled zaraženog pčelinjaka. Treba li isticati opasnosti od ovakvog šlampavog pristupa bolestima u pčelarstvu? Mislim da ne. HPS bi u ovakvim situacijama trebao hitno tražiti oduzimanje licence za rad odgovornim osobama.
This site is not what you think, or You to like. This is real Grass Grass for Sale. We have seed,sod,turf and artificial turf.So buy your grass grass for sale here. JEL ME NETKO TRAŽIO? PITAO ZA MENE? MA VIDI TI OVOG CIRKUSA OD FORUMA
Avatar
akarlovic
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2417
Pridružen/a: 30 sij 2005, 16:52
Lokacija: Warasdien-Varoš kraj Drave

PostPostao/la vglumac » 03 vel 2007, 21:56

nalaz opisanih promjena na poklopljenom leglu= AG ili lažna gnjiloća, na otklopljenom leglu EG, ali OPREZ , može i AG 8)
Avatar
vglumac
Legenda
Legenda
 
Postovi: 569
Pridružen/a: 07 ožu 2006, 17:30
Lokacija: čakovec

PostPostao/la vglumac » 04 vel 2007, 20:55

Naravno, zaboravih reći, sve to nakon postavljanja sumnje treba biti potvrđeno u ovlaštenom laboratoriju. Kao što znate, putem ovlaštene veterinarske organizacije šalje se komad saća 10x10 ili veći sa karakterističnim promjenama na leglu, umotano u zrakopropusnu ambalažu ( papir). :D
Avatar
vglumac
Legenda
Legenda
 
Postovi: 569
Pridružen/a: 07 ožu 2006, 17:30
Lokacija: čakovec

Re: Gnjiloča?

PostPostao/la saperica » 21 stu 2010, 18:56

neka nam netko iz HPS-a da svježe podatke o novoj uredbi za američku gnjiloću. mnogima će smrknuti. umjesto da se potiče pčelarstvo i obrazovanje u njemu, prevencja i sve ostalo što ga prati zatiru se hobisti i manji a određene interesne skupine imaju maksimalnu potporu. zakođer veterinarske inspekcije na teritoriju cijele hrvatske nisu dovoljno educirane kako o dijagnozi tako i o izuzimanju uzoraka na pčelarstvu.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: Gnjiloča?

PostPostao/la Dejann85 » 09 lis 2013, 13:39

Kod nas postoji naredba kao podzakonski akt donešen temeljem Zakona o stočarstvu , i ona precizno upućuje na obaveze pčelara, ovlaštenog veterinara i veterinarskog inspektora u slučaju pozitivnog laboratorijskog nalaza na spore američke gnjiloće ali i sumnje na ovu bolest. Ova naredba je obavezna, o njoj se može raspravljati, ali se ne smije dok je na snazi izbjegavati.
Dejann85
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 5
Pridružen/a: 12 ruj 2013, 16:09

Prethodna

Natrag na EUROPSKA GNJILOĆA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.