Postao/la Jeti » 10 ruj 2005, 12:32
Pročitao sam par komentara, pa se odlučio i ja uključiti. Za početak bi mi komentar bio da se gnjiloća ne može liječiti antibioticima, koji su usput budi rečeno i zabranjeni za upotrebu. Dopuštam mogućnost da se mogu postići efekti kod "ubijanja" bakterije, ali spore definitvno ostaju a eliminiraju se jedino temperaturom višom od 130 stupnjeva celzijusevih.
Gnjiloću osim "zaražene" košnice prenosi pribor kojim se pčelari služe bilo za vrcanje ili za neki drugi rad u pčelarstvu ako dolazi u dodir s okvirima (rukavice, dlijeto i sl), međutim prenosi je i pčela i to s medom koji nosi ukoliko ga je uzela iz oboljele zajednice, pošto se bakterija nalazi i u medu. Pčela ne može oboljeti, ali sobom donosi bakteriju u drugu košnicu.
E sad, kod nas postoji naredba kao podzakonski akt donešen temeljem Zakona o stočarstvu , i ona precizno upućuje na obaveze pčelara, ovlaštenog veterinara i veterinarskog inspektora u slučaju pozitivnog laboratorijskog nalaza na spore američke gnjiloće ali i sumnje na ovu bolest. Ova naredba je obavezna, o njoj se može raspravljati, ali se ne smije dok je na snazi izbjegavati.
Naše kolege u nama nekim susjednim zemljama, "uspješno" riješavaju gnjiloću tako da pčele stavljaju u karantenu 48 sati kako bi probavile med. Nakon toga ih naseljavaju u novu raskuženu košnicu i tvrde da imaju uspjehe. Riječ je o tome da pčela ne oboljeva, već samo prenosi bakteriju i to s medom. Pošto ga probavi, na taj način ubije i bakteriju te "bezopasno" se naseljava u novu košnicu. Saće is stare košnice se obavezno spaljuje, medjutim košnice ostavljaju i dobro dezinficiraju s plamenom i preparatima.
Za kraj slijedeće: ne kažem da je ovo dobro niti da i mi trebamo raditi jednako, iako vjerujem da kolege imaju uspjeha radeći na opisan način, mada bi ja košnicu spalio. Ponavljam, naredba se mora poštivati makar se možda s njom i ne slagali. Ipak veliki dio pčelara nema iskustva ni s blažim bolestima nego što je gnjiloća, i dati im mogućnost da "liječe" gnjiloću bilo bi pogubno, ne samo za njih već za sve ostale pčelare. Zato - POSTUPITI PO NAREDBI I PRAVILNIKU.