Rodna voja

Razgovori o Rodna Voja košnicama
Pravila foruma
Pravila foruma
Ovdje spadaju teme isključivo o Rodna Voja košnicama.

Rodna voja

PostPostao/la Karabaja » 28 sij 2008, 22:26

Ivica je napisao/la:-ne vidim razlog zašto bi popljuvali nečiju volju, invetivnost i vrijeme itd.
-ovo se može i standardnim LR polunastavkom samo što onda nema ovih tvojih kombinacija 1+1=farrar ili 1+1+1=LR
-znači imaš dvije vrste (dužine) satonoša za uzduž i poprijeko- to opet malo komplicira stvar za razliku od Rodne voje (kojom, usput rečeno, ja pčelarim), a koja je kvadratnog oblika pa se može rotirati od 0-360 stupnjeva, a svi su okviri isti
-svejedno, pčelama si sigurno olakšao komunikaciju između nastavaka, ali i osigurao bolju mikroklimu u košnici
-uza sve dobramjerne ili one druge komentare, svakako treba uvažiti argumente koje si iznio u korist svojeg mikro nastavka
-samo naprijed clap

Ivice
Daj nam više detalja o RODNOJ VOJI. Hvala
Zadnja izmjena: Admin; 28 sij 2008, 22:35; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: podjeljeno/premješteno iz teme Mikronastavak
___________________________
Slika govori više no 1000 riječi.
Avatar
Karabaja
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 266
Pridružen/a: 11 lis 2007, 21:52
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la DB_happy » 29 sij 2008, 10:24

Evo link
http://www.db-505.com/aaforum
Avatar
DB_happy
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 280
Pridružen/a: 04 pro 2007, 12:07
Lokacija: Svemir - zviježđe Vodenjaka, Zemlja - Slavonski Brod

Re: Rodna voja

PostPostao/la mungos1212 » 03 vel 2008, 15:18

Ovaj link je reklama samog proizvođača. Ima li tko iskustva ko nema veze sa autorom? Da li je neko praktično potvrdio ove tvrdnje sa linka? Kad bi mi vjerovali svakoj reklami tralala
ISKUSTVA???
To napišite
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Avatar
mungos1212
Majstor
Majstor
 
Postovi: 871
Pridružen/a: 06 lis 2007, 23:20
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la ekomedo » 04 vel 2008, 17:39

Iskustva su sigurno pozitivna - uz ogradu da ne postoje loše košnice već postoje samo loši pčelari!

Često puta možeš i iz samih činjenica zaključiti dali je nešto dobro ili ne. Badava bi Voja (ili Rodna?) hvalio i nahvaljivao svoju košnicu kada iz samoga opisa košnice nebi bilo vidljivo da ima nekih prednosti - a meni je uvijek na prvom mjestu jednostavno pitanje - DALI JE TAJ SISTEM BLIŽI ILI DALJI PRIRODNIM POTREBAMA PČELA! Rodna Voja svakako je bliža prirodnim potrebama pčela od npr. LR sistema.

Zašto onda ja ne prelazim na taj Rodna Voja sistem?
Zato jer sam se u startu odlučio na LR i zato što se standardni LR malim modifikacijama može jako "upriroditi" i kao takav i LR može biti sasvim poželjna košnica i u ekološkom pčelarstvu. Tako sam ja upravo zbog uočenih prirodnih postupaka pčela - koje gotovo obavezno u slobodnim prostorima košnice grade zaperke poprečno u odnosu na satonoše napravio svoje farrare i svoje mikronastavke sa satonošama poprijeko - u odnosu na standardni LR. Pošto te okvire nikada ne mislim vrcati ne mući me činjenica da samim time imam okvire drugog formata - van LR standarda.
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5385
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Rodna voja

PostPostao/la mungos1212 » 05 vel 2008, 00:43

S obzirom da sam početnik izabrao sam rodnu voju uz male probleme oko nalaženja tko bi mi to izrađivao ali sada ih je još malo pa ih radim sam.
Isplati se jer dobijem palete, rastavim, pohoblam i sastavim i još malo prakse oko milimetara
(---) Ići će to
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Avatar
mungos1212
Majstor
Majstor
 
Postovi: 871
Pridružen/a: 06 lis 2007, 23:20
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la Ivica » 18 ruj 2008, 12:26

Pozdravljeni!
Ponajprije isprika forumašima (zvrhovski, karabaja i još neki) koji su me kontaktirali mail-om ili privatnim porukama, a ja nisam reagirao ili sam to učinio prekasno; lijenost valjda, ali prije (iskreno) frustracija zbog zimskih gubitaka društava koji nisu ni mene zaobišli (pa i na RV).
Kad sam več spomenuo gubitke: LR 50% (i još malo), RV 10% (2 društva) , ali moram uz to reči (to je samo moje mišljenje) da su za gubitke ponajviše krivi sami pčelari, odnosno, njihovo nesnalaženje u posve novim uvjetima kakve nam je podarila prošla godina sa svojom sušom poslije glavnih paša. Podrazumijeva se, dakle, pod rečenim (opet samo moje mišljenje) da bi (je) elementarnu nepogodu trebalo proglasiti za ovu godinu zbog lošeg medobranja prouzročenog vremenskim uvjetima, a ne za prošlu jesen/zimu zbog gubitaka društava no - o tome možemo diskutirati na nekom drugom mjestu ili pod drugom temom.
RV -proljetos, kad sam sa strahom prvi put otvarao košnice, RV društva su prosječno bila u dvostruko boljoj kondiciji od preostalih LR društava, a takav je bio i njihov razvoj za repice do bagrema.Naravno da su mi to bila temeljna društva za nadoknadu zimskih šteta pa, iako su RV društva do bagrema bila večinom prepolovljena, još uvijek su u bagremu dala 50% više meda od LR-a. Več zbog navedenog RV "dao mi je krila" !
Iako, meni su krila počela rasti još prošle godine kad su prinosi u odnosu na LR bili postotno jednako veči, a u RV košnicama su pčele uz to izgradile, večinom u repici i dijelom u bagremu, oko 4 stotine okvira sa saćem dok je ostatak bio u prijelaznim nastavcima na LR-u!
Još me i sada zabole i ruke i leđa kad se sjetim LR medišta, a poslije njih RV medišta ni ne osjetite- samo sam se kasnije čudio kako je toliko meda iz RV-a. Još jedan + za RV.
Inače, sve je moje RV košnice i okvire izradio profi stolar točno prema nacrtima koje nam je V. Brstina velikodušno ponudio na netu. Okvire sam žičio sa 6 žica, nigdje nema povijanja letvica, a pčele su izgradile besprijekorno saće i gotovo nigdje nema "preskakanja" legla zbog žica u s. osnovama.
Također, što se tiče " smrtnog prostora" ili razmaka što je spominjao, mislim, DB_happy, ako je sve izrađeno točno prema ponuđenim nacrtima, stoji ono što je rekao Voja u svom elaboriranju RV-a.
Nije mi namjera reklamirati RV, ali evo- moja su uskustva pozitivna.
Ivica
Avatar
Ivica
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 205
Pridružen/a: 16 ožu 2005, 19:49
Lokacija: Podravina

Re: Rodna voja

PostPostao/la mungos1212 » 18 ruj 2008, 12:52

Jučer smo na sastanku udruženja polemisali upravo o tome i svidjela mi se jedna izjava starog pčelara gdje kaže da svako poboljšanje koje se osjeti na prinosu meda makar i 5% je vrijedno pažnje. Niko ovdje nije za reklamu (jedino ako nisi sam Vojo Brstina pod drugim pseudonimom hehe ) nego samo razmjenjujemo iskustva jer je vojo napisao toliko toga pozitivnog da je teško povjerovati i u pola toga.
Nama već dugo u udruženju, gore pomenuti pčelar, tupi o velikim prihodima i laganom pčelarenju. Niko ga nije ozbiljno shvatao (stara budala). Kada smo uporedili njegovu košnicu sa rv-om ispalo je da su skoro identične ali je dodao malo svojih inovacija. On mi služi kao vodič jer pčelari sa tim skoro 10 godina i veoma uspješno ali ga tek sada neki shvataju ozbiljno. Par "internet" pčelara* je stalo na njegovu stranu pa su se ljudi zamislili jer dosada nije imao potporu ni u kome.
Pa sada tek vidim da ovo nije isti post kao viewtopic.php?f=28&t=453&st=0&sk=t&sd=a&start=30
ali sve je to u principu isto.
Možda je još rano ali mislim da rv može imati svoje mjesto u modernom pčelarstvu


*internet pčelari= pčelari koji kupe znanje sa tog "glupog" interneta i postavljaju škakljiva pitanja na koje "nema" odgovora
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Avatar
mungos1212
Majstor
Majstor
 
Postovi: 871
Pridružen/a: 06 lis 2007, 23:20
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la zvrhovski » 18 ruj 2008, 14:08

Puno ti hvala Ivica.Molim te napiši nešto o prelaz nastavcima,u kojima su pretpostavljam okviri sa satnim osnovama.Kada se stavljaju na LR,dali matica i pčele prelaze gore bez dizanja legla,dali treba prihranjivat dok ne izgrade sače,kada mičemo LR nastavak?
zvrhovski
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 76
Pridružen/a: 16 sij 2008, 19:48
Lokacija: KOPRIVNICA

Re: Rodna voja

PostPostao/la mungos1212 » 18 ruj 2008, 20:04

Pitanjce nije upućeno meni ali bih ipak prokomentarisao. Ja sam napravio prelazni nastavak ali je ispalo da je bolje koristiti tijelo RV na LR. Razliku u velićini prekrio sam komadom šperploče. Možeš bilo ćime. Nedostatak prelaznog nastavka je veliki razmak među ramovima u prelaznom nastavku. Ja tada nisam imao tako jaka drušva koja bi to s lakočom prevazišla. Bez obzira pčele moraju savladati 4 cm razlike pa za to trebaju vremena. To su moja zapažanja i zaključci a volio bih ćuti i druga mišljenja.
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Avatar
mungos1212
Majstor
Majstor
 
Postovi: 871
Pridružen/a: 06 lis 2007, 23:20
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la Ivica » 19 ruj 2008, 09:59

Ma da, mungos1212, najlakše i najbrže je tako. Ja sam sam žrtvovao petnaestak LR nastavaka i ispilio ih na visinu RV, a utore po dužini tih nastavaka na koje sjedaju RV okviri (poprečno) sam napravio malom hobi glodalicom. U takav nastavak stane poprečno 12 RV okvira. Kad sve to napraviš i utopiš satne osnove jednostavno staviš bez matične rešetke na plodište LR-a.
Ja sam to uradio odmah čim sam doselio na repicu i u tjedan dana pčele su sve izgradile, neka društva i po 2 nastavka u repici.
Kod mene je bilo i poželjno da matica počne zalijegati i gore što se u pola takvih zajednica i dogodilo, ali nema frke ako i ne bude tako jer kad imaš izgrađeno saće smile38 - onda je sve lako tralala .
Ivica
Avatar
Ivica
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 205
Pridružen/a: 16 ožu 2005, 19:49
Lokacija: Podravina

Re: Rodna voja

PostPostao/la Odisej » 20 ruj 2008, 20:29

Pozdrav svima !

Može netko objasniti razliku između 'obične' RV košnice i Eko Voje ?

Marko
Odisej
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 6
Pridružen/a: 19 ruj 2008, 12:55

Re: Rodna voja

PostPostao/la Lala » 21 ruj 2008, 00:40

EV ima isti prečnik nastavka kao i RV (415 mm x 415 mm) ali je kod nje visina nastavka 130 mm dok je kod RV visina nastavka 200 mm. Zatim, kod EV ram je krajnje pojednostavljen i ne koristi se satna osnova a ni žica za armiranje saća (pčele sve same naprave kako im odgovara). Prilikom vrcanja ne bi trebalo da dolazi do pucanja saća. RV ima četiri nastavka a EV sedam. Pun ram meda kod EV teži oko jedan kilogram meda te je ceo nastavak sa deset ramova punih meda težak oko 15 kilograma (odlično za pčelare sa bolesnim leđima). Plići EV ram znači lakše dobijanje sortnog meda ali i brže sazrevanje meda. Tehnologija pčelarenja je ista kao i kod RV samo što se kod EV matična rešetka (u drvenom ramu sa otvorom za leto) tokom sezone drži na drugom nastavku (plodište na dva nastavka) a kod RV na prvom (plodište na jednom nastavku).

Za one kojima je problem ćirilica prilažem word fajl na latinici u kojem je detaljno opisan EV ram.
EV ram.doc
(43.5 KiB) Preuzeto 1126 put/a.
Zadnja izmjena: Lala; 21 ruj 2008, 13:13; ukupno mijenjano 1 put/a.
The beekeeper is all too often the worst enemy of the bees.
Avatar
Lala
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 102
Pridružen/a: 03 ruj 2008, 22:34
Lokacija: Pančevo

Re: Rodna voja

PostPostao/la mungos1212 » 21 ruj 2008, 09:15

Eko voju treba da komentariše eko medo.

Imaju sličnih ideja ako se ne varam! Izgleda da višegodišnje iskustvo i istraživački rad a bogami i inovativnost dovodi do sličnog rješenja.
:arrow: :arrow: :arrow:
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Avatar
mungos1212
Majstor
Majstor
 
Postovi: 871
Pridružen/a: 06 lis 2007, 23:20
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la ekomedo » 21 ruj 2008, 13:04

Ponovno se potvrđuje "teško za povjerovati" činjenica - sve što sada mi "otkrivamo" netko je već isprobao prije 50- 100 godina!

Ja sam npr. predvidio jako tanke satonoše (oko 6 mm) ali zato od hrastovine (zbog čvrstoće) a širina bočnih letvica biti će iste kao i satonoša (i donja letvica).
Tako ću dobiti medišni okvir koji će biti nevjerojatno lako otklopiti prije vrcanja.

EV je u mnogo čemu slična alpskoj košnici
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5385
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Rodna voja

PostPostao/la kristijandubravac » 26 ruj 2008, 20:31

eko probaj napraviti lr košnicu sa 12 rama i probaj nastavke ukrstiti i imat češ isti princip roda voja.
kristijandubravac
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2702
Pridružen/a: 03 lip 2006, 18:31
Lokacija: ŽUPANJA

Re: Rodna voja

PostPostao/la mungos1212 » 26 ruj 2008, 22:31

Pa ne bi se složio. Po tome je veličina nebitna jer bi LR bila široka oko 50 cm i visoka 24
LR pčelari prave polunastavke i trećinske nastavke radi bržeg i ekonomičnijeg punjenja i upravo je to prednost RV jer je sva manja. Pa eko medo je i napravio trećinske nastavke za LR i ima veću kombinatoriku. Očito je što kaže ekomedo da će mo svi preći na manje i ekonomičnije košnice tj. da pčelari sa raznih krajeva koji se nikad nisu vidjeli dolaze do istih ili sličnih rješenja sa manjom košnicom a ostalo su nijanse.
I ljude poslušaj, i svoje pameti imaj
Avatar
mungos1212
Majstor
Majstor
 
Postovi: 871
Pridružen/a: 06 lis 2007, 23:20
Lokacija: Zenica

Re: Rodna voja

PostPostao/la nvucinac » 27 ruj 2008, 10:08

I ja bih se slozio da smo dosli do zakljucka da treba da koristimo nastavke manje visine (Vener polunastavak, Ekomedo trecina,...) i sve to povecava kombinatoriku, ali imamo dve ili tri dimenzije ramova sto veci broj pcelara smatra da je nedostatak. Farar je u svoje vreme dosao do istih zakljucaka pa je odredio ,po njemu ,najpovoljniju visinu nastavka i koristi sve nastavke iste visine i jednu dimenziju rama (2 nastavka Farar = 1 nastavak + polunastavak LR). :idea: Sa ovakvim nastavcima moze se kombinovati nastavcima i ramovima. RV je skratio Farar nastavak da moze da ga stavi i popreko, znaci smanjio je duzinu i priblizio unutrasnjost kosnice prirodnom mestu pcela supljem stablu. :idea: Verovatno ova kosnica pcelama zbog prirodnog mesta vise odgovara od drugih pa zato imaju bolji razvoj i sakupe vise meda. thirsty
.
Avatar
nvucinac
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 31 kol 2008, 14:38
Lokacija: Subotica

Re: Rodna voja

PostPostao/la kristijandubravac » 27 ruj 2008, 23:36

ja mislim da je jedina prednost košnica rv ta što se ukrštaju nastavci ako je far do sada koristio nastavak svojih dimenzija trebao je samo svoj nastavak isto ukrstiti i povečeti ga i dobio bi se isti efekat kao ko rv košnice
kristijandubravac
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2702
Pridružen/a: 03 lip 2006, 18:31
Lokacija: ŽUPANJA

Re: Rodna voja

PostPostao/la nvucinac » 28 ruj 2008, 00:05

Fararov nastavak sa 12 ramova ima iste dimenzije u sirini i duzini i moze se koristiti isto kao RV. Inace u Australiji su standardizovani nastavci sa 12, 10 i 8 ramova.
.
Avatar
nvucinac
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 194
Pridružen/a: 31 kol 2008, 14:38
Lokacija: Subotica

Re: Rodna voja

PostPostao/la kristijandubravac » 28 ruj 2008, 00:08

evo vidiš znao sam da je negdje kvaka što znači rodna voja košnica je obična kopija fara s nekim malim izmjenama da bi se mogla patentirati
kristijandubravac
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2702
Pridružen/a: 03 lip 2006, 18:31
Lokacija: ŽUPANJA

Sljedeća

Natrag na RODNA VOJA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.