Postao/la Ivica » 18 ruj 2008, 12:26
Pozdravljeni!
Ponajprije isprika forumašima (zvrhovski, karabaja i još neki) koji su me kontaktirali mail-om ili privatnim porukama, a ja nisam reagirao ili sam to učinio prekasno; lijenost valjda, ali prije (iskreno) frustracija zbog zimskih gubitaka društava koji nisu ni mene zaobišli (pa i na RV).
Kad sam več spomenuo gubitke: LR 50% (i još malo), RV 10% (2 društva) , ali moram uz to reči (to je samo moje mišljenje) da su za gubitke ponajviše krivi sami pčelari, odnosno, njihovo nesnalaženje u posve novim uvjetima kakve nam je podarila prošla godina sa svojom sušom poslije glavnih paša. Podrazumijeva se, dakle, pod rečenim (opet samo moje mišljenje) da bi (je) elementarnu nepogodu trebalo proglasiti za ovu godinu zbog lošeg medobranja prouzročenog vremenskim uvjetima, a ne za prošlu jesen/zimu zbog gubitaka društava no - o tome možemo diskutirati na nekom drugom mjestu ili pod drugom temom.
RV -proljetos, kad sam sa strahom prvi put otvarao košnice, RV društva su prosječno bila u dvostruko boljoj kondiciji od preostalih LR društava, a takav je bio i njihov razvoj za repice do bagrema.Naravno da su mi to bila temeljna društva za nadoknadu zimskih šteta pa, iako su RV društva do bagrema bila večinom prepolovljena, još uvijek su u bagremu dala 50% više meda od LR-a. Več zbog navedenog RV "dao mi je krila" !
Iako, meni su krila počela rasti još prošle godine kad su prinosi u odnosu na LR bili postotno jednako veči, a u RV košnicama su pčele uz to izgradile, večinom u repici i dijelom u bagremu, oko 4 stotine okvira sa saćem dok je ostatak bio u prijelaznim nastavcima na LR-u!
Još me i sada zabole i ruke i leđa kad se sjetim LR medišta, a poslije njih RV medišta ni ne osjetite- samo sam se kasnije čudio kako je toliko meda iz RV-a. Još jedan + za RV.
Inače, sve je moje RV košnice i okvire izradio profi stolar točno prema nacrtima koje nam je V. Brstina velikodušno ponudio na netu. Okvire sam žičio sa 6 žica, nigdje nema povijanja letvica, a pčele su izgradile besprijekorno saće i gotovo nigdje nema "preskakanja" legla zbog žica u s. osnovama.
Također, što se tiče " smrtnog prostora" ili razmaka što je spominjao, mislim, DB_happy, ako je sve izrađeno točno prema ponuđenim nacrtima, stoji ono što je rekao Voja u svom elaboriranju RV-a.
Nije mi namjera reklamirati RV, ali evo- moja su uskustva pozitivna.
Ivica