Priprema propolisa!

Rasprave o propolisu

Priprema propolisa!

PostPostao/la Nenad M » 10 pro 2009, 22:03

Danas na danima meda u ZG odlično predavanje dr Kosaleca o propolisu!Zanimljivo je mislim da je malo ko čuo kako odvojiti otopljeni vosak u pripremljenoj alkoholnoj otopini i zašto taj vosak uopče smeta?
Baš me zanima dali neko zna nešto o tome?
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3425
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la pdkž » 11 pro 2009, 06:41

dali alkohol uopće otapa vosak :?:
Dajte čovjeku žlicu meda i nahranili ste ga za jedan dan. Naućite ga pčelariti i nahranili ste ga za cijeli život.
Avatar
pdkž
Legenda
Legenda
 
Postovi: 582
Pridružen/a: 27 ruj 2008, 17:55
Lokacija: Zagreb, Malešnica.

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la Nenad M » 11 pro 2009, 07:09

U ovom slučaju nažalost da i 30% voska se otopi u alkoholu.Posljedica otapanja voska je da se propolis teže apsorbira radi filma koji se stvori.
No da ne davim više ukloniti se može ako se zagrije na 50 stC i zatim ohladi na nekih -20.Zatim se odvoji skručeni vosak na površini od propolisa i dobili smo propolis čist i poboljšan.
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3425
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la pdkž » 11 pro 2009, 14:20

zanimljivo, a prilikom zagrijavanja ispari i alkohol, pa je i to prednost
Dajte čovjeku žlicu meda i nahranili ste ga za jedan dan. Naućite ga pčelariti i nahranili ste ga za cijeli život.
Avatar
pdkž
Legenda
Legenda
 
Postovi: 582
Pridružen/a: 27 ruj 2008, 17:55
Lokacija: Zagreb, Malešnica.

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la Mirza » 11 pro 2009, 15:28

Nenad M je napisao/la:U ovom slučaju nažalost da i 30% voska se otopi u alkoholu.Posljedica otapanja voska je da se propolis teže apsorbira radi filma koji se stvori.
No da ne davim više ukloniti se može ako se zagrije na 50 stC i zatim ohladi na nekih -20.Zatim se odvoji skručeni vosak na površini od propolisa i dobili smo propolis čist i poboljšan.
pdkž je napisao/la:zanimljivo, a prilikom zagrijavanja ispari i alkohol, pa je i to prednost


kod takvih postupaka, potrebna je opreznost( rad na otvorenom, alkohol isparava i bez zagrijavanja, opasnost od zapaljenja), i pitanje , da li te radnje umanjuju vrijednost konačno gotove tinkture propolisa. Molim cijenjenog kolegu Mungosa, da kaže svoje mišljenje, ( nadam se da ne zamjera, što koristim njegov slogan: i ljude poslušaj i svoje pameti imaj). pozdrav svima Markan-Mirza Županja
mirza mir i zakon
Avatar
Mirza
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1596
Pridružen/a: 24 tra 2009, 21:50
Lokacija: Županja

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la darko&antonija » 11 pro 2009, 18:46

kod takvih postupaka, potrebna je opreznost

.........tako je Mirza,vježbati treba sa otopinama sa manje % alkohola,recimo kuhanom rakijom..... thirsty
dv
Avatar
darko&antonija
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3110
Pridružen/a: 27 pro 2008, 23:54
Lokacija: Slav.Brod

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la Nenad M » 13 pro 2009, 08:03

To smo i mi pitali naime propolis podnosi i više temperature ali ovo je temp. koja je preporučena!
Vjerujem da je to OK.
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3425
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la ZikaS » 13 pro 2009, 09:59

Nenad M je napisao/la:...
No da ne davim više ukloniti se može ako se zagrije na 50 stC i zatim ohladi na nekih -20.Zatim se odvoji skručeni vosak na površini od propolisa i dobili smo propolis čist i poboljšan.

Nenade,
50 stC nije dovoljno da se vosak otopi (potrebno je oko 60-65 stC), ali jeste za otapanje parafina!!! (>30stC).
Kada je u pitanju hladjenje -20 stC, da li mislis minus 20 ili plus 20stC?
Avatar
ZikaS
Legenda
Legenda
 
Postovi: 577
Pridružen/a: 16 stu 2008, 00:43
Lokacija: Palić-Subotica

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la Nenad M » 13 pro 2009, 13:36

Kad je vosak otopljen u alkoholu to je valjda dovoljno da on ispliva na površinu.Ja uostalom ništa ne tvrdim samo prenašam ono o čemu samo govorili na predavanju.Tamo se spominje smrzavanje na - 20 ili 17 koliko vam škrinja smrzava.Meni je to logično!
Damir Rogilja iz PU Pčelinjak dobio je" zadatak" da stavi detalje na internet, vjerojatno svoje Udruge pa se nadam da če se to uskoro vidjeti.
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3425
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la medun-vučko » 13 pro 2009, 19:38

Vosak je teži od čistog etilnog alkohola pa stoga nemože plivat neko potone na dno tegle gdje ste radili tinkturu . thirsty
Kokos
Avatar
medun-vučko
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5064
Pridružen/a: 06 ožu 2007, 22:40
Lokacija: Banana

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la Nenad M » 14 pro 2009, 22:30

Da to je istina alkohol je negdje 0,8 kg litra a vosak ako sam dobro zapamtil 0,96 litra.Sad gdje se napravi sloj logično je teže pada dolje-neznam dok ne isprobam, javiču .
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3425
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la drago1 » 16 pro 2009, 01:35

Mislim da propolis treba dobro očistiti i onda nije potrebno zagrijavanje
Avatar
drago1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 285
Pridružen/a: 07 pro 2004, 00:26
Lokacija: Bliže Ozlja

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la pčela-prva » 05 svi 2010, 22:52

ok i di smo stali sa temom?? nakraju koji je nacin najbolji za kucnu izradu a da se dobije dobar proizvod??tj, recimo nus proizvod jer pčela radi propolis a mi izvedenice od njega tralala nego koliko sam ja gledo po netu, ispada da je najbolje ga otopit u 75% alkoholu e sad navedena je mjera od 1litre 75%alkohola u koji se dodaje 15-20 dag.propolisa8necistog )te se to onda drzi 2 tjedna pretace,svakih 7 dana,e sad meni je u postupku sve jasno ali me zanima,jeli se kaj skida na povrsini ili dnu boce kaj je lakse kaj je teze,naime propolis se otapa e sad,dali je ono sto je na ,tj pri dnu bolje od onog sto je na vrhu boce ili?? :?: :idea: i dali se recimo dobije od tih 15 -20dag propolisa nečistog i litre alkohola,neka masa tj kolicina koja se pakira u mala pakiranja,dali se to dozira po kapima,ili??zbunjen sam pomoc??koja je jacina tog pripravka kada i njemu je ta kolicina sa 1 litrom itd itd ,trebala bi biti 10 postotna e sad,jedno je teorija drugo praksa??
Everyone has the right to be Stupid
walter
pčela-prva
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 432
Pridružen/a: 19 sij 2010, 01:21

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la ekomedo » 05 svi 2010, 23:03

Ide i više od 300 grama (30 dekagrama) propolisa na litru 75% -tnog alkohola.
Što više "mučkati i protresati" ali bez prelijevanja i procjeđivanja najmanje 2 tjedna.
Onda procijediti kroz fino sito/filter papir i imaš 20 - 30 % otopinu propolisa.
Ako želiš znati točni postotak propolisa u tinkturi onda izvaži procjeđeni i prosušeni talog i ubaci njegovu težinu u postotni račun.

P.S.

Admin je dobro učinio kad je maknuo onu savršenu guzu - više sam koncentracije i vremena gubio bulječi u nju nego što sam pažnje trošio na bit tvojih tekstova.

Admin je loše učinio kad je maknuo onu savršenu guzu - i zbog činjenice da na našim pčelarskim forumima postoji kronični nedostatak pripadnica ljepšeg spola - pa tvojeg avatara mogu smatrati samo tvojim doprinosom ujednačavanju nesrazmjernog omjera ali također i brigom za ravnopravnost spolova. thirsty
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5370
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la pčela-prva » 05 svi 2010, 23:39

ekomedo je napisao/la:Ide i više od 300 grama (30 dekagrama) propolisa na litru 75% -tnog alkohola.
Što više "mučkati i protresati" ali bez prelijevanja i procjeđivanja najmanje 2 tjedna.
Onda procijediti kroz fino sito/filter papir i imaš 20 - 30 % otopinu propolisa.
Ako želiš znati točni postotak propolisa u tinkturi onda izvaži procjeđeni i prosušeni talog i ubaci njegovu težinu u postotni račun.

P.S.

Admin je dobro učinio kad je maknuo onu savršenu guzu - više sam koncentracije i vremena gubio bulječi u nju nego što sam pažnje trošio na bit tvojih tekstova.

Admin je loše učinio kad je maknuo onu savršenu guzu - i zbog činjenice da na našim pčelarskim forumima postoji kronični nedostatak pripadnica ljepšeg spola - pa tvojeg avatara mogu smatrati samo tvojim doprinosom ujednačavanju nesrazmjernog omjera ali također i brigom za ravnopravnost spolova. thirsty

Zahvaljujem do neba e to se zove konstruktivni savjet koji i malo djete razumije,znaci stvar logike ,fala fala Eko-m.u principu se dobije iz male kolicine propolisa velika kolicina tinkture koja se potom dozira ajmo rec u kapima,zato kazu da otrovi i ljekovi dolaze u malim pakiranjima smile38 e jos jedno pitanjce ,koji bi bio rok trajanja tako priredene tinkture??
Everyone has the right to be Stupid
walter
pčela-prva
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 432
Pridružen/a: 19 sij 2010, 01:21

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la ekomedo » 05 svi 2010, 23:42

Na tamnom i hladnom mjestu rok trajanja je najmanje - doživotno za tebe thirsty
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5370
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la pčela-prva » 05 svi 2010, 23:46

ekomedo je napisao/la:Na tamnom i hladnom mjestu rok trajanja je najmanje - doživotno za tebe thirsty

tesko da ce bit dozivotno,kad se sjetim da ima alkohola u pomanjkanju pive u buksi mogo bi i propolis nadrapat tralala thirsty fala na savjetima...........
Everyone has the right to be Stupid
walter
pčela-prva
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 432
Pridružen/a: 19 sij 2010, 01:21

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la ekomedo » 05 svi 2010, 23:54

Ako se želiš otrovati i ozbiljno ugroziti zdravlje onda ti preporučam opijanje propolis tinkturom!
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5370
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la cope » 06 svi 2010, 10:54

nezaboravite da se propolis najbolje razgradi u 96 % alkoholu

pozdrav........
cope
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 198
Pridružen/a: 02 svi 2005, 00:35
Lokacija: kamešnica

Re: Priprema propolisa!

PostPostao/la Nenad M » 06 svi 2010, 20:27

Rastvori ili razgradi?
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3425
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Sljedeća

Natrag na PROPOLIS

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.