medovina

Ostali proizvodi u pčelarstvu

medovina

PostPostao/la marples2 » 14 ruj 2011, 14:48

Unazad tri godine sam pokušavao napraviti medovinu. Radi se o tzv. "vinu" od meda. Uspio sam napraviti medovinu koja je vjerovali ili ne "planula" u nekoliko dana.
Sada pripremam kvasce, a za dva dana pripremam mošt.
Pokrenuo sam ovu temu da svatko tko želi može uživati u ovom "božanskom" piću.
Pozdrav!!! :-D
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj

Re: medovina

PostPostao/la Mirza » 14 ruj 2011, 16:17

marples2 je napisao/la:Unazad tri godine sam pokušavao napraviti medovinu. Radi se o tzv. "vinu" od meda. Uspio sam napraviti medovinu koja je vjerovali ili ne "planula" u nekoliko dana.
Sada pripremam kvasce, a za dva dana pripremam mošt.
Pokrenuo sam ovu temu da svatko tko želi može uživati u ovom "božanskom" piću.
Pozdrav!!! :-D

Živio marples2, sačuvaj jednu butelju da ne plane :wink: (a i da imaš od svake godine uzorak- arhivu 8) :) ) mašala i krigle.
mirza mir i zakon
Avatar
Mirza
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1659
Pridružen/a: 24 tra 2009, 21:50
Lokacija: Županja

Re: medovina

PostPostao/la pčelar141 » 14 ruj 2011, 17:22

... a da napišeš recept? :wink:
Kada bi neki ljudi skočili sa visine svog ega, na visinu svoje inteligencije, POGINULI BI.
Avatar
pčelar141
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 56
Pridružen/a: 23 pro 2010, 20:51
Lokacija: Garešnica

Re: medovina

PostPostao/la saperica » 15 ruj 2011, 09:14

ako je s moštom onda je to češka medovina (hercerova)
priprema se kada ima mošta i kad je dovoljno toplo da medovina može vreti. za 10 lit je potrebno složiti kvasac od 100 g meda, 2 kg grožđa (zdravog) i 1 lit vode. grožđe se izmulja i dodaju se voda i med. sve se ulije u stakleni demižon ili staklenku za kiselinu od cca 5 lit i prekrije se gazom ili čepom da prevrije na umjereno toplom mjestu. ponekad protresti demižon da bobe masulj padne na dno. vrenje bi trebalo biti gotovo za 6-7 dana. kada je gotovo dobili smo kvasac. tada u lonac veći naravno uljevamo 4 lit vode i 2 kg meda, dobro promješamo i kuhamo. pjenu koja se stvara skidati sa šefljom konstantno. kad stane stvaranje pjene posuda se može skinuti s vatre i ostaviti hladiti. kad se medna otopina ohladi na 30°C pretočimo je u demižon od cca 10 lit i dodamo kvasac koji smo napravili te sve skupa mučkajući izmješamo. preko grla demižona u 4 sloja se zaveže platno i stavi se čuvati na toplo mjesto (25-27°C) i svako jutro i večer se mućka demižon. četvrtog, petog dana se posluša da li je vrenje počelo. tada se dodaj e voda samo ne do vrha. tada se stavlja vrenjača na demižon da bakterije ne ciknu medovinu i da CO2 može van. također se tada utopljava demižon i ostavlja se medovina da vrije 3 mjeseca. tada se pretače ali da se ne uzmuti talog, demižon se opere i vrati se natrag medovina i tada prokuhanu ohlađenu vodu nalijemo do kraja i čepimo i osiguramo da nema pristupa zraka (bilo voskom, folijom ili čime drugim). medovinu čuvamo u umjereno toplom mjestu do proljeća kada je opet pretačemo i opet doljevamo prokuhanu vodu i mućkamo i čuvamo do ljeta kada je pretačemo u boce i pakiramo.
tekst je prepisan iz knjige pčelarstvo u izdanju znanja zagreb a ima je za kupiti u zagrebu na početku ilice ili svim knjižarama u hrvatskoj.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: medovina

PostPostao/la pčelar141 » 15 ruj 2011, 19:45

...uff,malo komplicirano.Hvala.
Kada bi neki ljudi skočili sa visine svog ega, na visinu svoje inteligencije, POGINULI BI.
Avatar
pčelar141
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 56
Pridružen/a: 23 pro 2010, 20:51
Lokacija: Garešnica

Re: medovina

PostPostao/la marples2 » 16 ruj 2011, 11:14

nije komplicirano i moram priznati pomogli su mi kolege sa foruma.
Za početak uzmem 20 kg meda ( najbolji je kesten), koji stavim u kotao u kojem se nalazi oko 60 litara vode. Ta emulzija je budući mošt i mora se kuhati. kod kuhanja nije potrebno često miješati (vlastito iskustvo), jer kada se ne miješa često, na površini mošta i se lakše stvara pjena koja se ukljanja. Nakon kuhanja koje traje između 4 i 5 sati čeka se da se mošt ohladi na cca 20 stupnjeva kada se preljeva u inox bačvu. u mošt se stavljaju već od prije razvijeni kvasci (vinski su dobri), a prije kvasaca barem 2 sata se dodaje hrana za kvasce. Dodaje se vinska kiselina, a ja sam stavio i 200 grama tropa grožđa radi boljeg vrenja. Poklopac se zabrtvi sa folijom i stavlja se vrenjača. Bitno je voditi računa o tamperaturi vrena koja ne smije biti niža od 16 niti viša od 20 stupnjeva. Tako da se prostor ili sam mošt ovisno o temperaturnoj situaciji mora hladiti ili grijati.
bdw. prije nego što stavim kvasce i ostale dodatke izvažem 1 litru mošta na gram točnu vagu (kasnije ću objasniti zašto) i sa moštomjerom izmjerim slador koji je u pravilu uvijek viši od sladotra mošta od grožđa.
Dalje treba pustiti da vrenje naparavi svoje.
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj

Re: medovina

PostPostao/la marples2 » 16 ruj 2011, 11:17

Poštovanje Mirza!!! upravo su mi Vaši savjeti pomogli napraviti ovo "piće bogova".
Iskreno se nadam da će biti prilika kada ćete moći kušati što sam napravio. :wink:
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj

Re: medovina

PostPostao/la saperica » 16 ruj 2011, 12:39

lalvin b212 misliš?
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: medovina

PostPostao/la p-a-j-o » 18 ruj 2011, 12:18

da je ubacit malo peluda za puniji okus?
p-a-j-o
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 449
Pridružen/a: 06 lip 2009, 01:16
Lokacija: skradin

Re: medovina

PostPostao/la saperica » 18 ruj 2011, 13:46

prije klinčić, koricu limuna i naranče ili koricu cimeta, zvjezdani anis.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: medovina

PostPostao/la p-a-j-o » 24 ruj 2011, 00:37

1 kg meda na 5 litara vode je jako malo i daje medovinu koja ne opstaje dugo. Najbolje je 2,5 kg meda na 5 litara vode specifične težine 1058 (pjenušavo) ili 1,25 kg meda na 5 litara vode (suho, ne pjenušavo) ili 1,75 kg do 2,5 kg meda na 5 litara vode (polusuho).


jel bi medovina bila preslatka da se stavi na 5l 2,5kg meda?
p-a-j-o
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 449
Pridružen/a: 06 lip 2009, 01:16
Lokacija: skradin

Re: medovina

PostPostao/la marples2 » 05 lis 2011, 07:11

Poštovanje, evo mene opet :wink:
Vrenje je medovine je završilo, bitno je paziti na temperaturu vrenja, da ne bude više od 25 stupnjeva, ali niti niža od 18 stupnjeva jer bi se vrenje moglo prekinuti. U mošt se dodaje sumpor (vinobran) da se kvasci "ubiju" i padnu na dno bačve. Slijedeći dan (ali obavezno unutar 24 sata od sumporenja) moramo pretočiti mošt jer se u protivnom počinje stvarati klorovodik, koji ima miris po pokvarenim jajima i tada sve propada. Pretačemo uz prozračivanje. Pretočeni mošt vraćamo u čistu bačvu, zatvaramo i puštamo da se nastavlja taloženje i bistrenje.
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj

Re: medovina

PostPostao/la saperica » 05 lis 2011, 11:20

pajo sumnjam da bi bilo loše samo jači alkohol
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: medovina

PostPostao/la Pirez » 05 lis 2011, 18:52

@marples daj mi reci koliko dugo si pustio da vrije medovina odoka mjerio provreni secer ili nesto drugo inace pravim vino za svoje potrebe 500 tinjak litara pa sam pokusao i sa medovinom tako da i ona vrije 10 ak dana stavio sam 380 meda na litru vode
Krepat ma ne molat.
Avatar
Pirez
Guru
Guru
 
Postovi: 1157
Pridružen/a: 26 tra 2010, 22:55
Lokacija: Kvarner

Re: medovina

PostPostao/la p-a-j-o » 05 lis 2011, 21:42

koliko posto treba imat medovina šecera il kolko posto alkohola ima medovina?
p-a-j-o
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 449
Pridružen/a: 06 lip 2009, 01:16
Lokacija: skradin

Re: medovina

PostPostao/la marples2 » 07 lis 2011, 07:08

Omjer meda i vode kada radim mošt je: 250g meda na 1l vode. Važno!!! Pazite na isparavanje tzv. "reduciranje" kod kuhanja koje traje i oko 4 sata jer se omjer mijenja. Koristite moštomjer. Moja mjerenja mi pokazuju da 15 sladora (uz uvjet da je vrenje bilo kvalitetno) nosi oko 13% alkohola. Što se vrenja tiče, kao što sam rekao u mom slučaju trajalo je oko 15-tak dana, ali potrebno je paziti na temperaturu vrenja. Probacijom ćete znati ako u moštu ima preostalog, neprevrelog šećera. U tom slučaju mošt pretočite-prozračite ili stavite nove kvasce da pokrenete novi ciklus vrenja.
Ne zamarajte se količinom šećera, jer taj postotak sami određujete. Vodite računa o aciditetu, pa mošt malo zakiselite.
Alkohol čete odrediti na način da na vagu gram točnu izvažete tek kuhani ohlađeni mošt (1 l), i isto napravite prije flaširanja. Razliku oduzmete i množite sa koeficijentom 0,125 (nisam siguran,moram provjeriti). Rezultat je postotak alkohola. U mom slučaju 1 l medovine je lakša od 1000 grama, teži 982 grama što znači da je šećer dobro fermentirao i da ima prilično alkohola.
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj

Re: medovina

PostPostao/la nenov » 18 lis 2011, 18:50

Kad će se to degustirati?
Ipak treba popiti nekoliko čaša da se izmjeri alkohol :-D
Avatar
nenov
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 130
Pridružen/a: 17 srp 2007, 09:10
Lokacija: Ozalj

Re: medovina

PostPostao/la Pirez » 18 lis 2011, 19:51

a ca ti ja znan kad cu degustirat mene to vre od bele nedeji negde sad mi je va konobe 14 temperaturi i jos vre jedino da stavin va dnevni boravak .ali zato mi je vino prva liga as san stavil kvas za hladno vrenje .pasat ce i medovina za naj boju kad nebude vise vina ako bude imela bar malo alkohola va sebe lane san imel jedan bocun vina od 50 litar malvazije ki je vrel do 5 meseca nas kakova pijaca je to bila altroke francusko najboji vinar se nebi posramel te pijaci :lol:
Krepat ma ne molat.
Avatar
Pirez
Guru
Guru
 
Postovi: 1157
Pridružen/a: 26 tra 2010, 22:55
Lokacija: Kvarner

Re: medovina

PostPostao/la marples2 » 16 stu 2011, 22:03

Pozdrav kolege!!! :wink:
Evo prije par dana (u pravilu za sunčanog vremena) sam pretakao medovinu. Pretakanje sam vršio vodeći racuna da se čim manje pjeni. Dobro je koristiti pumpu. Talog koji je ostao na dnu se ispere, nakon čega se medovina vraća u bačvu. Na vrh se stavlja "čep" i parafinsko ulje. Medovina je dobre bistroće, zlatne boje, trpkog-gorkog okusa, mednog mirisa. Sada počinje faza bistrenja i zrenja. Znači, čim duže zrije to je bolja. :wink:
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj


Natrag na OSTALI PROIZVODI

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.