Medovača

Ostali proizvodi u pčelarstvu

Re: Medovača

PostPostao/la saperica » 06 pro 2010, 21:35

inače tehnologijas medovače je slična tehnologiji crvenih vina, samo mala opaska pazite ako nemate filtere za vino za posuditi ima id u više gradacija i treba se poštivati da nakon svakog našeg angažmana treba 3 do 10 dana da se vino smiri i stabilizira.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: Medovača

PostPostao/la marples2 » 14 pro 2010, 21:50

Točno, proces proizvodnje, prvenstveno mislim na proces vrenja mošta je identičan procesu vrenja vina. :wink:
Nije priša ulovila miša, već vrebanje i dugo čekanje!!!!
marples2
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 82
Pridružen/a: 07 vel 2010, 14:13
Lokacija: Jaškovo/Ozalj

Re: Medovača

PostPostao/la Zvonko Babić » 28 pro 2010, 00:09

Čini mi se da bi ovdje trebalo definirati značenje riječi:

medovina- alkoholno piće dobiveno fermentacije otopine meda

medovača- alkoholno piće dobiveno destilacijom fermentirane otopine meda

medica ili medena rakija- liker od meda spravljen od rakije i meda

Prečesto se za pića od meda upotrebljavaju krivi nazivi što unosi zabunu kod potrošača, što je očito iz prijašnjih postova. Smatram da po tom pitanju trebamo imati iste i točne termine što bi uticalo na bolje brendiranje tih proizvoda.
www.med-babic.hr
Zvonko Babić
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 147
Pridružen/a: 10 lis 2010, 22:59
Lokacija: Vrbovec

Re: Medovača

PostPostao/la saperica » 28 pro 2010, 22:27

apsolutno se slažem s Vama jer mnogi mješaju medovinu (medno vino) i ostala pića http://hr.wikipedia.org/wiki/Medovina http://www.winning-homebrew.com/mead.html tu su i recepti za dobivanje dalje od mednog vina medni ocat. a medna rakija se zna što je šljiva ili mješavina voća s medom umješanim u određenom omjeru, fermentirano i naravno destilirano.
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče

Re: Medovača

PostPostao/la antepcelar » 05 sij 2011, 09:31

Pa jel može netko navesti koje onda izraze da koristimo za mješavinu obične rakije i meda. Jel medna rakija ili je medica ili liker od meda? Što je i što bi trebalo biti po zakonu?
Zoom zoom zoom zoom
antepcelar
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 27
Pridružen/a: 21 ruj 2010, 14:38

Re: Medovača

PostPostao/la drago1 » 05 sij 2011, 19:07

antepcelar je napisao/la:Pa jel može netko navesti koje onda izraze da koristimo za mješavinu obične rakije i meda. Jel medna rakija ili je medica ili liker od meda? Što je i što bi trebalo biti po zakonu?


Odgovor: Mješavina obične rakije (tropovica) i meda je: liker od meda
Medica je medeno vino koje se dobilo vrenjem kao i vino
Medna rakija je destilat, dobije se kada se u rakijaškom kotlu kuha medica (medeno vino).

Drago
Avatar
drago1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 291
Pridružen/a: 07 pro 2004, 00:26
Lokacija: Bliže Ozlja

Re: Medovača

PostPostao/la Zvonko Babić » 06 sij 2011, 00:25

11. Rakija od meda

(a) Rakija od meda je jako alkoholno piće:

(i) proizvedeno isključivo fermentacijom i destilacijom otopine meda;

(ii) destilirana na manje od 86% vol. tako da destilat ima senzorska svojstva koja potječu od upotrijebljene sirovine.

(b) Alkoholna jakost rakije od meda koja se stavlja na tržište kao gotov proizvod je najmanje 35% vol.

(c) Nije dopušteno dodavanje alkohola, razrijeđenog ili nerazrijeđenog, kako je definirano u Prilogu 1. točki 5. ovoga Pravilnika.

(d) Rakija od meda ne smije se aromatizirati.

(e) Rakija od meda smije sadržavati jedino dodani karamel kao sredstvo za prilagodbu boje.

(f) Rakija od meda može se zaslađivati jedino s medom.
www.med-babic.hr
Zvonko Babić
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 147
Pridružen/a: 10 lis 2010, 22:59
Lokacija: Vrbovec

Re: Medovača

PostPostao/la Zvonko Babić » 06 sij 2011, 00:28

46. Nektar od meda

(a) Nektar od meda je jako alkoholno piće dobiveno aromatiziranjem mješavine fermentirane otopine meda i mednog destilata i/ili etilnoga alkohola poljoprivrednoga podrijetla, a sadrži najmanje 30% vol. fermentirane otopine meda.

(b) Alkoholna jakost nektara od meda koji se stavlja na tržište kao gotov proizvod je najmanje 22% vol.

(c) U proizvodnji nektara od meda smiju se koristiti samo prirodne aromatične tvari i aromatični pripravci definirani u članku 2. stavku 2. točki (a) podtočki (a.1.) i članku 2. stavku 2. točki (b) Pravilnika o aromama, pod uvjetom da prevladava okus meda.

(d) Nektar od meda smije se sladiti samo s medom.

Ovo je iz Pravilnika o jakim alkoholnim pićima koji je sad na snazi.
www.med-babic.hr
Zvonko Babić
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 147
Pridružen/a: 10 lis 2010, 22:59
Lokacija: Vrbovec

Re: Medovača

PostPostao/la mirko » 07 sij 2011, 10:38

Zvonko, da li to znači da bi liker od meda, odnosno najčešća mješavina rakije i meda, zvao se nektar od meda.
mirko
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 37
Pridružen/a: 03 ruj 2010, 13:32

Re: Medovača

PostPostao/la Zvonko Babić » 07 sij 2011, 11:13

Ne. Zbog toga što ne sadrži 30% fermentirane otopine meda.
www.med-babic.hr
Zvonko Babić
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 147
Pridružen/a: 10 lis 2010, 22:59
Lokacija: Vrbovec

Re: Medovača

PostPostao/la pdkž » 09 sij 2011, 05:22

Di je u toj priči gverc? Nitko nije zainteresiran za gverc :?:
Dajte čovjeku žlicu meda i nahranili ste ga za jedan dan. Naućite ga pčelariti i nahranili ste ga za cijeli život.
Avatar
pdkž
Legenda
Legenda
 
Postovi: 582
Pridružen/a: 27 ruj 2008, 17:55
Lokacija: Zagreb, Malešnica.

Re: Medovača

PostPostao/la drago1 » 09 sij 2011, 11:18

Interesira me izrada gverca.
Drago
Avatar
drago1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 291
Pridružen/a: 07 pro 2004, 00:26
Lokacija: Bliže Ozlja

Re: Medovača

PostPostao/la nenov » 09 sij 2011, 21:36

Ajde ljudi tko ima recept za gverc (u mom kraju gvirc), toga se da lijepo napiti ali samo na proštenjima i to većinom razrijeđenog.
Avatar
nenov
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 130
Pridružen/a: 17 srp 2007, 09:10
Lokacija: Ozalj

Re: Medovača

PostPostao/la pdkž » 10 sij 2011, 07:19

Po mogućnosti emajliranu posudu napuniti sa tamnim crnim saćem bogatim cvjetnim prahom i medom (kesten) dodati vode, otprilike 3:1 u korist vode.
To se kuha/ vrije cca 30 - 40 min.
Ohladiti i precjediti, moštomjerom izmjeriti potrebnu vrijednost sladora (30% - 35%).
Ukoliko je manji postotak, dodati još prokuhanog meda, odnosno vode ukoliko je otopina prezasićena medom.
Dodati kvasac za vrenje.
Fermentirati na temp. od 15*C.
Fermentacija traje dulje ukoliko je postotak šećera veći.
Filtrirati kroz filter papir i cugati. :-D
Dajte čovjeku žlicu meda i nahranili ste ga za jedan dan. Naućite ga pčelariti i nahranili ste ga za cijeli život.
Avatar
pdkž
Legenda
Legenda
 
Postovi: 582
Pridružen/a: 27 ruj 2008, 17:55
Lokacija: Zagreb, Malešnica.

Re: Medovača

PostPostao/la antepcelar » 10 sij 2011, 14:02

Zvonko Babić je napisao/la:46. Nektar od meda

(a) Nektar od meda je jako alkoholno piće dobiveno aromatiziranjem mješavine fermentirane otopine meda i mednog destilata i/ili etilnoga alkohola poljoprivrednoga podrijetla, a sadrži najmanje 30% vol. fermentirane otopine meda.

(b) Alkoholna jakost nektara od meda koji se stavlja na tržište kao gotov proizvod je najmanje 22% vol.

(c) U proizvodnji nektara od meda smiju se koristiti samo prirodne aromatične tvari i aromatični pripravci definirani u članku 2. stavku 2. točki (a) podtočki (a.1.) i članku 2. stavku 2. točki (b) Pravilnika o aromama, pod uvjetom da prevladava okus meda.

(d) Nektar od meda smije se sladiti samo s medom.

Ovo je iz Pravilnika o jakim alkoholnim pićima koji je sad na snazi.



Zvonko, ja ne mogu shvatiti o kakvom se to piću ovdje radi. Mješati medni destilat i etilni alkohol. Ne kužim?
Zoom zoom zoom zoom
antepcelar
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 27
Pridružen/a: 21 ruj 2010, 14:38

Re: Medovača

PostPostao/la drago1 » 10 sij 2011, 15:09

Hvala pdkž.
Drago
Avatar
drago1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 291
Pridružen/a: 07 pro 2004, 00:26
Lokacija: Bliže Ozlja

Re: Medovača

PostPostao/la drago1 » 10 sij 2011, 15:12

Zaboravio pitati dali može bakreni kotao za kuhanje
Drago
Avatar
drago1
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 291
Pridružen/a: 07 pro 2004, 00:26
Lokacija: Bliže Ozlja

Re: Medovača

PostPostao/la Zvonko Babić » 10 sij 2011, 17:38

Zvonko, ja ne mogu shvatiti o kakvom se to piću ovdje radi. Mješati medni destilat i etilni alkohol. Ne kužim?[/quote]

Ne radi se o takvoj mješavini. Destilat od fermentirane otopine meda ili rakiju od meda nije dopušteno miješati sa drugim alkoholom ili aromatizirati.
Da ne ponavljam piše u izvodu iz pravilnika kakav sastav mora biti da bi piće bilo nektar od meda.
Pretpostavljam da su odredbe pravilnika usklađene sa onima u EU.
www.med-babic.hr
Zvonko Babić
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 147
Pridružen/a: 10 lis 2010, 22:59
Lokacija: Vrbovec

Re: Medovača

PostPostao/la robi67 » 31 kol 2013, 23:58

zanimljive ove vaše rasprave a nadasve recepti
ako bude vremena(samo je ono problem)probat ćemo neki gvirc napraviti :wink:
Avatar
robi67
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 22 kol 2013, 15:07
Lokacija: Okolica Varaždina

Prethodna

Natrag na OSTALI PROIZVODI

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.