Nema glavne paše?

Razgovori o tehnikama pčelarenja

Nema glavne paše?

PostPostao/la Pčelavi » 29 ruj 2017, 20:36

Kako bi po Vama, dragi kolege pčelari, izgledala tehnologija pčelarenja nakon višegodišnjeg iskustva neimanja glavne paše kroz cijelu sezonu. S obzirom da 100% pčelarske literature i članaka daje naputke o pripremi za glavnu pašu, bildanju zajednica, brojenju dana za prvi, drugi,treći bagrem, lipu, kesten itd. Zanima me koja bi bila optimalna praksa stacionarnog pčelinjaka (AŽ, a mislim da isto vrijedi i za LR), kada je snaga bagrema, proljetnica, kestena i lipe i jesenjih tihih paša otprilike istog inteziteta, a nekad zakažu proljetne voćke i divlje trešnje zbog mraza s obzirom na nadmorsku visinu. Često ne zamedi nešto drugo, no to i nije bit ovog posta.
Reći, ostavi se čoravog posla!, je isto tako jedna od mogučnosti, no gledajući kolege koji kroz godinu participiraju samo bagrem, a ostalo je na šećeru pa ipak ne odustaju, mislim da je ova varijanta "svega pomalo" ipak ugodnija.
Znači. Kako uskladiti cijelu sezonu tihe paše kroz razrojavanje, zamjenu matica, borbu protiv varoe itd. a da zajednica nema stres bildanja za neku pašu (bagrem, lipa, kesten). Dal pustiti prirodni tok ili negdje "kočiti ili ubrzavati".
E zbog tog kočenja i ubrzavanja i pišem ovaj post. To me jedne godine čini glupim za bagrem, druge za lipu, a treće za nešto drugo!
Jel ipak bildati ili ne?
Avatar
Pčelavi
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 110
Pridružen/a: 07 lis 2010, 20:39

Re: Nema glavne paše?

PostPostao/la CARP » 30 ruj 2017, 03:55

moje je mišljenje da svakako zajednice treba pripremati za predstoječe paše pa što bog da jer protiv prirode nemožeš,kako bi se tek osječao da zamedi a pčele ti slabe.
CARP
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 87
Pridružen/a: 21 vel 2015, 14:53


Natrag na TEHNOLOGIJA PČELARENJA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.