Zamjena matica

Radovi u pčelinjacima tijekom godine

Zamjena matica

PostPostao/la Nikola99 » 10 ruj 2014, 22:04

Do kada je krajnja preporuka za zamjenu matica? (stavljanje oplođene) Jel ko mijenja u 9 mjesecu i dal je kasno za eventualno neke korekcije zamjene matice koja je posustala ili za saniranje društva koje je ostalo bez matice sada i povuklo matičnjake ili je jedino preporučljivo pripajanje?
Nikola99
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 239
Pridružen/a: 27 svi 2013, 23:13
Lokacija: Zagreb

Re: Zamjena matica

PostPostao/la Nenad M » 11 ruj 2014, 18:59

Sezonska zamjena matica je gotova no neki uzgajivači tek sad sebi mjenjaju matice jer ih sad nemaju kome prodati a za njih budu dobre.Zamjena bez paše je komplicirana a bez legla teško izvedljiva.
Sad se mjenjaju matice koje nevaljaju ama baš ništ iako je to društvo praktično osuđeno na propast.Ako je duštvo dobro a nema matice onda se mjenja na jedan od provjerenih načina koje smo već opisali mnogo puta!Ako je društvo loše spojite ga sa nekom drugom zajednicom.
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3434
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Zamjena matica

PostPostao/la Djina » 14 ruj 2014, 15:40

Nikola99 je napisao/la:Do kada je krajnja preporuka za zamjenu matica? (stavljanje oplođene) Jel ko mijenja u 9 mjesecu i dal je kasno za eventualno neke korekcije zamjene matice koja je posustala ili za saniranje društva koje je ostalo bez matice sada i povuklo matičnjake ili je jedino preporučljivo pripajanje?


Ako utvrdite da društvo po broju zaposjednutih ulica pčelama nije bog zna što, zamjenom matice samo ćete profitirati.Naravno da ju možete i sada zamijeniti.Ako nećete vi, učinit će to pčele same. Baš u ovo doba neka takva društava znaju povući matičnjake, a to zovemo tiha izmjena matice. Bude li trutova (a ima ih) i lijepog vremena takva se matica još i uspije spariti. Krene li loše vrijeme i izlaz matice na sparivanje se oduži ili uopće ne dogodi, imat ćete trutošu.Znači, za ovo doba godine, ili izmjena matice ili spajanje društava. Naravoučenije: na pčelinjaku se ne drže slaba društva!Poz
Djina
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 170
Pridružen/a: 18 tra 2012, 14:23

Re: Zamjena matica

PostPostao/la Nikola99 » 14 ruj 2014, 22:27

Hvala na odgovorima.....
Društvo je bilo jako, među boljima, matica nestala povukle hrpu prisilnih...S obzirom na vrijeme a i doba godine mislim da bi bilo naivno čekati da se spari, tak da sam ju spojio jer mi je kišurina ubila ubila volju za bilo kakve experimente sada i ganjanje matica
Nikola99
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 239
Pridružen/a: 27 svi 2013, 23:13
Lokacija: Zagreb


Natrag na RADOVI U PČELINJAKU

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.