Kasno uzgojene matice-iskustva

Rasprava o uzgoju matica

Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la Prat » 12 kol 2008, 13:33

kakva su vam iskustva sa maticama uzgojenim krajem srpnja i početkom kolovoza..
Prat
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 228
Pridružen/a: 03 sij 2008, 16:55
Lokacija: Bjelovar

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la kristijandubravac » 12 kol 2008, 14:01

tu ti nema pravila matice mogu biti dobre ako ima dovoljno trutova za oplodnju
kristijandubravac
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2776
Pridružen/a: 03 lip 2006, 18:31
Lokacija: ŽUPANJA

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la Prat » 12 kol 2008, 14:20

Mislim, knjige svašta pišu,da su manje sklone rojenju, da bolje nesu iduće godine i sl.Jel od toga što istna il šta?
Prat
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 228
Pridružen/a: 03 sij 2008, 16:55
Lokacija: Bjelovar

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la d.mihac » 12 kol 2008, 21:08

Po mom skromnom iskustvu i uzgoju takvih matica u to doba godine knjige dobro pišu.
Niša im ne fali (bar ovim mojima) koje su tako uzgojene.Bitno da društvo ima dovoljno
mlade pčele i zalihu meda za zimovanje.
http://vostani-ukrasi.com
d.mihac
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 389
Pridružen/a: 26 ožu 2007, 22:13

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la tata08 » 19 kol 2008, 22:43

ovo je podrucje u kojem sam strucnjak...kod nas ako se pcele ne sele ne liku love se dve glavne pase bagrem i kesten poslije je "susno" razdoblje i to je jedino vrijeme kad se u miru mogu posvetiti proizvodnji matica...

bas sam jucer bio na pcelinjaku i ugodno se iznenadio...

matica se sparila prije najvise tjedan dana jer sam prije tejdan dana pregledao kosnicu i nije legla bilo dakle kasne matice mogu jednako uspjet kao i one matice proizvedene u proljece...

jedini je problem kod kasnije uzgojenih matica hoce li zanijet dovoljne kolicine legla,tj. hoce li skupit dovoljno zimske pcele...

takvim kasnijim maticama dobro je dodati jedan,bar jedan(ovisi koliko mogucnosti na pcelinjaku dopustaju),okvir zatvorenog legla i takvu zajednicu stavit u neki manji nukleus(sedmica,četvorka,petica)...

najbitnije je gen koji ta matica ima...dakle ako je njena prethodnica bila dobra i kvalitetna tada ce i ova biti jednaka...
kad kazem jednaka mislim da ce nest jednako dobro kao i prethodna,ali ce i 90% izgledati jednako...bas imamo jedan takav slucaj i odgovorno tvrdim da je najbolja matica matica koju sami proizvedemo...matica je najbitniji dio svake zajednice i ako kupujemo matice propustamo jedan zanimljiv i uzbudljiv proces jer nema nista lijepse kada se vidi da je mlada matica pronijela...(cak ni kad kristija vrca 30 kg kestena po kosnici)...
Avatar
tata08
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 187
Pridružen/a: 13 sij 2008, 15:54
Lokacija: zagorje

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la ekomedo » 20 kol 2008, 15:37

Upravo danas sam rasformirao posljednjih dvadesetak oplodnjaka. Sparene matice sam stavio u kaveze (poslje su završile kao zamjena prošlogodišnjim). Po jednu maticu sam ostavio združenim oplodnjacima - sa svim leglom od ostalih matica.
Kako sam stimulativno prihranjivao oplodnjake medenom pogaćom , a oplodnjake formirao od jednog okvira meda i dva okvira sa leglom i medom + pčele , sada te "novo formirane zajednice" imaju približno polovicu potrebnih zaliha.
Matice sparene početkom 8. mjeseca ove godine (zbog povoljnih pašnih i klimatskih uvijeta) svakako će biti najproduktivnije i najmanje rojevne matice na sljedećoj glavnoj paši (bagrem 2009. god.).

Ako možemo napraviti generalnu podjelu na proljetne , ljetne i "jesenske" matice - onda bi (po mojem mišljenju i po dosadašnjim saznanjima) to izgledalo ovako:

-matice sparene i dodane proizvodnim zajednicama tik pred glavnu pašu (proljetne) bile bi idealno rješenje po pitanju prinosa i nerojivosti.
- matice uzgojene i sparene iza bagrema i zaključno sa kestenom (ljetne matice) bile bi "jedino" za formiranje nukleusa i saniranje malaksalih starih .
- matice uzgojene i sparene u periodu 15.7. - 15. 8. ("jesenske" matice) - bile bi i jesu idealne za zamjenu prošlogodišnjih ili još i starijih matica , zato jer iste garantiraju maksimalni broj zimske pčele, maksimalnu snagu zajednice u glavnoj paši sljedeće godine, gotovo u potpunosti izostanak rojivosti sve do kestenove paše ( a i tada sporadično) sljedeće godine.

Pošto je zbog nestalnog vremena u proljeće teško kontinuirano i svake godine, osigurati proljetne matice (koje su najidealnije i zbog menadžmenta leglom - dodavanjem mlade matice privremeno se prekida zalijeganje koje u to vrijeme bude i 2000 jaja dnevno - od stare matice), pčelarima koji teže idealnom preporučam uzgoj "jesenskih" matica kako bi polučili maksimalne rezultate na svojim pčelinjacima.

OPIS KOLIČINE LEGLA I ROJIVOSTI PROLJETNE MATICE

Premda pčelar svojim intervencijama može samo imitirati prirodne uvijete , pojava mlade sparene matice u proljeće u košnici, približno je identična situaciji u kojoj se ta ista zajednica nađe nakon završetka svih faza rojenja. A znate da je nakon oporavka zajednice (koji traje skoro 2 mjeseca) daljnji razvoj te izrojene zajednice eksplozivan.

Da bih lakše objasnio događanja u košnici od trena dodavanja mlade sparene matice - početkom 5. mjeseca -ali obavezno do trenutka početka glavne paše podijeliti ću "rad" proljetne matice i pčelinje zajednice u koju seona dodaje u nekoliko poglavlja:

1. Uklanjanjem stare matice - formiranjem mikro nukleusa koji će se do ljeta razviti u jaku zajednicu spremnu za dodavanje "jesenske" matice, u zajednici prepunoj legla, pčela i poleta (radnog elana) stvorili smo alarmantnu situaciju - obezmatičenost. Upravo to rade mnogi pčelari - u želji da dobiju više meda.

U takvoj situaciji bi već za 6 sati počelo izvlačenje prisilnih matičnjaka.

2. Dodavanjem mlade sparene proljetne matice u kavezu, situacija se privremeno smiruje ,ali smirenje je potpuno tek kada mlada matica počne leći i uspostavi se feromonska ravnoteža (feromoni matice, feromoni , legla....) u zajednici. Ovdje je važno napomenuti da se ne smije dozvoliti obezmatičenost dulja od 6 sati ( ili u protivnom pedantno treba sa svakoga okvira otresti pčele i pokidati sve matičnjake i početke matičnjaka) kako nebi pčele još dok je matica u kavezu (u prosjeku do dva dana) nastavile uzgoj matičnjaka na periferiji legla i kasnije ipak možda imale načina izrojiti se.

3. Mlada proljetna matica izlučuje maksimalnu količinu feromona i pčelinja zajednica premda u maksimalnom razvoju radi kao da je iz nje nedavno izašao roj ili dva (tri).

4. Pošto mlada matica nije u mogučnosti nesti odamah u startu nekoliko tisuća jaja dnevno pčele se još i više posvečuju sakupljanju nekatra i proizvodnji meda, podstaknute maksimalnom količinom matičinih feromona.

5. Dok matica dosegne svoju punu nesivost glavna paša je gotova (sa iznadprosječnim prinosom) a zajednica je sve punija leglom koje će biti iskorišteno na lipi a kasnije i kestenu...

6. Kada matici konačno počnu opadati količine matičnog feromona za ev. rojenje je već kasno - jer je prošla sezona rojenja.


Slično ali ipak za dobru nijansu manje efektno u košnicama se ponašaju i "jesenske"matice - u sljedećoj godini. Ipak zbog činjenice da jesenske matice nesu u jesen dulje ukupni zbir prednosti i mana se preklapa.
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5387
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la Prat » 31 kol 2012, 07:44

Evo ponovo čitam reklo bi se stara ali izuzetno bitna iskustva. Zahvaljujem se dečkima na opsežnim i hvale vrijednim iskustvima.
Prat
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 228
Pridružen/a: 03 sij 2008, 16:55
Lokacija: Bjelovar

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la Beeman » 03 ruj 2012, 12:41

@ekomedo- ma nemaš ti pojama cirab10 bi to bolje napravio on ima zimske matice. One ližu pahuljice snijega i rade matični mliječ od toga :lol:

P.S. Hvala na analizi!
Avatar
Beeman
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 130
Pridružen/a: 24 vel 2011, 16:54
Lokacija: Zabreg

Re: Kasno uzgojene matice-iskustva

PostPostao/la mrkva » 11 tra 2015, 20:09

Moze bit dobra al je pitanje sa kolko se kvalitetnih trutova oplodila
A kaj vam mrkva govori
mrkva
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 2623
Pridružen/a: 07 lis 2014, 20:42
Lokacija: zagrebacka županija


Natrag na UZGOJ MATICA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.