Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

Rasprava o uzgoju matica

Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 23 vel 2014, 23:07

Selekcionirana matica ili zabluda (Prisilna Matica)
Znamo da Matica zaliježe oplođena jaja i neoplođena.
Iz oplođenih jaja se izležu radilice a iz neoplođenih trut .
Prema tvrdnjama raznih literatura, kad matica polaže jaja u radiličko sače, kad uvlači zadak u čeliju radiličkog sača čelija pritisne zadak i muški spermiji oplode radiličko jaje, iz kojeg se izleže radilica.
Kad polaže u trutovsko sače tada nema pritiska čelije u zadak i jaje izađe neoplođeno, iz tog jajeta se ileže trut.
Kada polaže jaje u matičnjak koji je još komotniji od trutovskog isto po toj teoriji izleže neoplođeno ,te činjenica pritiskastijenke o zadak matice ne drži vodu. Po mojem su sva jaja oploena a način ishrane ličinke utječe na razvoj jedinke. Razlog tomu je što presađeno jaje svako u matičnjak daje rezultat maticu. A za to je odgovorna hrana kojom pčele hrane ličinku.No dali je iste kvalitete kao i rojevna ili iz rojevnog matičnjaka. Ipak pčela određuje samom čelijom u koje se zalega jaje što če iz njega biti.
Za svaku skupinu pčela truta i matice pčele proizvode drugačiju mliječ. Znači ishrana je bitna za sam razvoj ličinke u što če se razviti. Kvaliteta mliječi i unijetih hormona i mikro elemenata pokrene razvoj jajeta u ono što pčele žele da uzgoje.
Kada to znamo nameče se samo jedno pitanje, kako onda iz radiličkog jajeta se dobije selekcionirana matica, ili je to samo prisilna matica.
Jedina prava matica je ona matica koja se izleže iz prirodnog matičnjaka i koja je od samog početka predviđena za maticu od čelije do Hranjena Matičnom mliječi i može živjeti do 7.g. i biti produktivna matica. Zato i matica iz matičnjaka rojevnog je najbolja matica i u 4-5 godini još je uvijek bolja od prisilno uzgojene matice.
Umjetno uzgojene matice ili prisilne matice su matice uzgojene od radiličkog jajeta.
Zapravo uzgajivači uzmu jaje koje je več pešlo u stadij lićinke i staro je od 4-6 dana. Tih 4-6 dana hranjeno je mliječi za radilicu, sam početak razvoja je radilica.
Tek presađivanjem jajeta u za to pripremljen matičnjak pčele ga nakom 7-8 dana počinju hraniti za maticu jer se nalazi u obezmatičenom pčelinjem društvu. Tu nastaje jedan veliki problem , propust od strane uzgajivača. U prirodnom i normalnom rojevno nastrojenom društvu pčele podižu najviše dvadesetak matičnjaka. Uzgajivač u starter ubacuje i po 60 umjetnih matičnjaka. Tada nastaje problem neuhranjene ličinke pčele koja treba postati matica. Zbog manjka kvalitetne matične mliječi tako uzgojena matica odmah postaje starica od 2-3.g. ili transformirana radilica prisilno u maticu . To je moguče zahvaljujuči tome , sto svaka radilica ima i reproduktivne organe , hormonska ishrana matičnom mliječi potakne njihov razvoj.
Sada se nameče ono osnovno pitanje , kako je takova matica selekcionirana. Za moja saznanja i stav to je prisino uzgojena matica starica.
Da bi bila selekcionirana trebala bi leči jednu godinu i da se vidi njezin selekcijski učinak. No to ne ide jer poslije godinu dana je starica od 3-4 godine i treba je mjenjati. Po tome uzgajivači matica obmanjuju pčelare , da im prodaju selekcionirane matice, eventualno mogu reči da prodaju oplođene prisilne matice, ništa više.
Nemogu znati kojim se trutom prva matica parila od koje su uzeta jaja . Ta prisilna matica kad ide na parenje se nezna genetzski potencijal truta a kasnije prisilne marice.
Takove matice jedino su pogodne za seleče pčelare, jer ne mogu zanijeti toliko da pokrenu rojevni nagon kod pčela. Zbog toga kod takovih matica i nema rojevnog nagona ili kod rijetkih. Poznato je da se matica nesmije stisnuti u predjelu gornjeg djela zatka odma joj se povrijede reproduktivni organi, i pčele je onda brzo zamjene.zato se i događa da pčele u večini slučajeva mjenjaju takove matice tihom izmjenom jer te matice su za njih loše matice.
Zbog toga seleči pčelari imaju nukleuse iz kojih uzimaju poklopljeno leglo i pojačavaju takova društva, da iskoriste pašu i ne dođe do rojenja.
Problem takovog pčelarenja je što se te pčelinje zajednice izuzetno opterečuju varoom.
Jer kad se dodaje poklopljeno leglo sa njime se dodaje i varoa, 90% varoe je u leglu.
Pa takove košnice postaju inkubatori varoe , koju seleči pčelari razvoze po svim pasištima.
Trebalo bi pčeariti sa prirodnim maticama u pčelinjim društvima bilo bi manje varoe
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 23 vel 2014, 23:09

Dopuna članka...
Medonosna pčela postaje kraljica/matica ili radilica prema načinu ishrane koju dobija još kao ličinka. Iako je davno utvrđeno da je Matična mliječ ključ razlike razvoja dva ista jajačca molekularan se put razvoja matice i dalje istražuje. Međutim, tim znanstvenika u Arizona State University, pod vodstvom Adam Dolezal i Gro Amdam, išli su dalje te otkrili neke dosad nepoznate putove oko pčelinjeg razvoja i ulogu inzulina i partnerova proteina.

Njihov članak "IIS and TOR nutrient-signaling pathways act via juvenile hormone to influence honey bee cast fate" objavljen je u časopisu Journal of Experimental Biology. Središnji spor unutar znanstvene zajednice o tome "koja će biti kraljica" je u studiji objavljenoj u časopisu Nature od japanskih znanstvenika Masaki Kamakura u 2011. godini koji je otkrio da jedna vrsta proteina u matičnoj mliječi, pod nazivom royalactin, aktivira razvoj "pčelinje kraljice" u stadiju pčelinje larve kroz interakciju s epidermalnog čimbenika rasta receptor (EGFR). Kamakura je u radu sugerirao da signali inzulina ne igraju ulogu u razvoju matice, unatoč prijašnjim istraživanjima ukazuju na neki drugi način.

Neovisno od Kamakurinog otkrića, Doležal i Amdam, tražiili su načine za rješavanje nejednakosti između istraživanja. Znanstvenici su otkrili da je blokada IRS-a, izazvala pad središnjeg razvojnog hormona, što određuje larvu pčele u radilicu unatoč njihovoj prehrani sa matičnom mliječi. Otkrili su također da se pčele kojima se dodaju hormoni u tretmanu, mogu razviti u pčelinju maticu.

Međutim, iako je istraživanje koje su proveli Doležal i Amdam pokazalo kako se može blokirati razvoj u maticu i vratiti te uloga IRS matice u procesu donošenja, njihov rad nije mogao riješiti preostale nepovezanosti sa rezultatima Kamakure.

Uzimajući u obzir nova saznanja Amdam grupe, znanstvenik Kulvinder Gill, pokušao je sa matematičkim modelom, kombinirajući njihove rezultate s pristupima koji analiziraju interakcije potencijalnog partnera.

Pčelinja radilica (lijevo) i matica (desno)

Ovi modeli, razvijeni za razumjevanje i razjašnjavanje složenih odnosa u fizici i biologiji, dopuštaju istraživačima gradnju modela konsenzusa - objašnjavajući način partnerstva IRS-a i epidermalnog faktora molekule rasta i molekule inzulina. I dok inzulinska molekula može imati nikakvu ulogu - kko otkrića Kamakure i sugeriraju - otkrića Doležal / Amdam pokazuju u stvari da je protein IRS u stvari bitan ključ za molekularni ljubavni trokut, u interakciji s obje molekule i veza epidermalnih faktora rasta molekula kao osnovna značajka za razvoj u maticu.
Nutricionizam i utjecaj na razvoj pčelinjih radilica i matica

Slika pčele radilice (na slici desno) i pčelinje matice (na slici desno) pokazuje ogromnu razliku u razvoju koji se javlja temeljem hrane koje pčela dobija tijekom faze kada je još u stadiju larve. Ove su pčele uzgojene unutar laboratorija Gro Amdam na Arizona State University.

Smještene u plastične posude, a ne u koloniju pčela, na njima se ima potpuna kontrola prehrane te na takav način istraživači imaju mogućnost manipulacije razine njihove ekspresije gena i bolju indentifikaciju razvojnog pravca kod pčela.
Larve pčela uzgojene u laboratorijskim uvjetima

Pčelinje ličinke (slika dolje), smještene u plastične posude, hranjene i zbrinute u laboratorijskim uvjetima, što omogućuje potpunu kontrolu njihove prehrane, kao i sposobnost da manipulacije sa razinama njihove ekspresije gena i boljoj identifikaciji razvojnih pravaca.
"citat"
"Umjetno pozitivna selekcija" iz godine u godinu donosi sve lošije i lošije rezultate, ispodprosječne rezultate i loše pčelinje matice! U Republici Hrvatskoj postoji skupina koja smatra da o selekciji pčela zna više i od samih pčela. Jedno su vrijeme tvrdili kako su oni "nadpčelari" odnosno obične smrtnike pčelare koji su nagone pčela za razmnožavanje koristili za svoje potrebe (za uzgoj matica prirodnim putem) su smatrali manje vrijednima.

Kako je razmišljao Rudolf Steiner

Evo kako ide njegov negativan niz u prirodnom procesu selekcije pčela koji ometa rad i suživot hirerarhije održane tisućama godina kod svih medonosnih pčela:


•Podizanje larvi u odvojenim košnicama, proizvoljno hranjenje matičnom mliječi u cilju proizvodnje matica, koje se kasnije dostavljaju poštom i pripajaju umjetnim zajednicama.

• Selekcija pčelinje populacije na poslušnost, i ne-agresiju.

•Za razliku od normalnog niza životnog vijeka od 5 ili 6 godina životni vijek uzgojnih matica, koje treba mijenjati je jedna ili dvije godine.

• Označavanje matice

•Premještanje larvi matica umjetnim putem, zatim njihov transport u skućenim kavezima.

• Izmjena navika stražarica radi zaštite ljudi.

•Održavanje "hiper čistih" košnica, kako bi se smanjila prirodna proizvodnja propolisa unutar pčelinje zajednice.

•Korištenje kemijskih sredstava protiv bolesti i štetnika.

• Osiguranje gotovih razrađenih satnih osnova pčelama unutar pčelinje zajednice u vrijeme prirodnog proizvodnog cikusa.

• Opskrba pčelinje zajednice satnim osnovama u cilju "olakšanja pčelama" i smanjenja trajanja prirodnog proizvodnog ciklusa.

• Korištenje neprirodne ventilacije tako da pčele ne moraju nagonski ventilirati svoju nastambu.

• Ograničavanje pčelinje matice u zalijeganju na samo ograničena područja unutar nastambe.

• Premještanje košnica na velike udaljenosti u cilju što većih prinosa.

• Rezanje-odstranjivanje krila pčelinje matice kako ne bi izlijetala iz košnice

• Poljoprivredne površine koje se sastoje od monokulture koje koje izazivaju neprirodne dijete i prehranu kod pčela, ograničaenje mogućnosti jednoj određenoj kulturi da cvijeta.
Čitajući taj negativan (loš) niz koji Rudolf Steiner ističe kao vrlo loš za pčele i prorodu, jer pčele su oprašivači, jednostavno se ne možemo oteti dojmu kako se danas u pčelarstvu sve provodi naopako. Pri tome se uključuje i stacionirano konvencionalno i stacionirano ekološko pčelarstvo.
Radi li se o neviđenom misteriju nestanka pčela i kompletnih pčelinjih zajednica iz masovnog gotovo pa tvorničkog uzgoja koje imaju jedan zajednički element:
Selekcioniranu pčelinju maticu uzgojenu neprirodnim putem.
"Bez duhovne slobode, kultura presušuje i umire" jedna je od jakih misli koje je iza sebe ostavio Rudolf Steiner
A sam Albert Einstein jednom je rekao: “If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live. No more bees, no more pollination … no more men!”
pozdrav....
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la medun-vučko » 23 vel 2014, 23:15

Nu ga jopet............ :lol:
Kokos
Avatar
medun-vučko
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5496
Pridružen/a: 06 ožu 2007, 22:40
Lokacija: Banana

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 23 vel 2014, 23:23

medun-vučko je napisao/la:Nu ga jopet............ :lol:


citat
Bez upuštanja u raspravu koje su matice dobre, bolje ili lošije iznosim svoj primjer.
Prošle godine po prvi puta Jenter-sistem za svoje potrebe, sve te matice opstale i trenutno društva u dobroj kondiciji, sva preživjela.
Zbog genetike naručio sam također 10 selekcioniranih matica od registriranog i etabliranog proizvođača matica, iste je naručio i moj kolega, također 10 kom. Svoje sam matice platio 500 kuna.
Od tih 10 matica trenutno su na životu ostale 3.Po dodavanju istih u cca. 30 dana društva sama napravila izmjenu jer su bile kilave i nikakve.Kolega se proveo još gore.
Kolega Buli me je upozorio prije nabavke da matice tog proizvođača društva redovno mjenjaju tihom izmjenom.Budući da neću naškoditi proizvođaču ne spominjem mu ime jer nebi bilo korektno ali je činjenica da ni svi naši proizvođači nisu baš dobronamjerni i podvaljuju svašta i uredno naplačuju.Avatar
vusobegood
luka letunić :Sa ovim se apsolutno slažem a kako pod ozbiljno pčelarenje ulazi i prevencija rojevnog nagona onda je mlada matica barem 50% te prevencije,najbolje su mi se pokazale matice koje su prezimile u nukleusu ili koje su zamjenjene u kolovozu te će u aktivnoj sezoni dovesti društvo do pune snage a što se tiče uzgoja mislim da svaki pčelar uz malo volje može ovladati nekom od metoda i uvjek imati dovoljno matica za svoje potrebe.
citat
po čemu te matice nisu selekcionirane...pa pčelar ih ne selekcionira več pčele same...
pošro se razviju matičnjaki pčelar iz društva napravi dva nukleusa i pusti pčele da odaberu najbole matice...
po pravilu prirodne selekcije...odabira jedinke koja najviše odgovara novoformiranoj zajednici...
tko uopšte govori o proizvodnji matica za prodaju...
govori se o umjetnom stvaranju rojevnog nagona u pčela...
te korištenje tih matičnjaka za formiranje novih pčelinjih društava...
u tom postupku pčelar ne treba uopšte ni taknuti maticu a kamoli jajašce...
u ovom slučaju pčelar samo miče staru maticu proč i uredi onoliko okvira sa jednodnevnim jajašcima koliko nukleusa hoče formirati..
na svakom okviru ima više matičnjaka kad ih pčele zatvore formira nukleuse a može i pred zatvaranje...
nukleus odabire maticu koja če biti njima po volji...
svako presađivanje ličinka je kobno po novu maticu i ona je matica starica najviše tri godine može zalijegati...
drugo kod presađivanja može se prenositi bolesti ,vapnenasto,cerana,američka,i druge bolesti..zato i pčele mijenjaju takove matice.. jer su invalidi u nekom smislu...
ovaj način daje selekcioniranu maticu u nukleusu koja se prvu godinu prati i samo iz dobrih nuleusa se formira novo pčelinje društvo ..
i ta matica je prisilna matica i nkad nije u rangu rojevne matice...
poz....
Zadnja izmjena: cirab10; 24 vel 2014, 11:33; ukupno mijenjano 3 put/a.
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la bomby » 23 vel 2014, 23:27

[quote="cirab10"]Dopuna članka...
Medonosna pčela postaje kraljica/matica ili radilica prema načinu ishrane koju dobija još kao ličinka. Iako je davno utvrđeno da je Matična mliječ ključ razlike razvoja dva ista jajačca molekularan se put razvoja matice i dalje istražuje. Međutim, tim znanstvenika u Arizona State University, pod vodstvom Adam Dolezal i Gro Amdam, išli su dalje te otkrili neke dosad nepoznate putove oko pčelinjeg razvoja i ulogu inzulina i partnerova proteina.

Njihov članak "IIS and TOR nutrient-signaling pathways act via juvenile hormone to influence honey bee cast fate" objavljen je u časopisu Journal of Experimental Biology. Središnji spor unutar znanstvene zajednice o tome "koja će biti kraljica" je u studiji objavljenoj u časopisu Nature od japanskih znanstvenika Masaki Kamakura u 2011. godini koji je otkrio da jedna vrsta proteina u matičnoj mliječi, pod nazivom royalactin, aktivira razvoj "pčelinje kraljice" u stadiju pčelinje larve kroz interakciju s epidermalnog čimbenika rasta receptor (EGFR). Kamakura je u radu sugerirao da signali inzulina ne igraju ulogu u razvoju matice, unatoč prijašnjim istraživanjima ukazuju na neki drugi način.

Neovisno od Kamakurinog otkrića, Doležal i Amdam, tražiili su načine za rješavanje nejednakosti između istraživanja. Znanstvenici su otkrili da je blokada IRS-a, izazvala pad središnjeg razvojnog hormona, što određuje larvu pčele u radilicu unatoč njihovoj prehrani sa matičnom mliječi. Otkrili su također da se pčele kojima se dodaju hormoni u tretmanu, mogu razviti u pčelinju maticu.

Međutim, iako je istraživanje koje su proveli Doležal i Amdam pokazalo kako se može blokirati razvoj u maticu i vratiti te uloga IRS matice u procesu donošenja, njihov rad nije mogao riješiti preostale nepovezanosti sa rezultatima Kamakure.

Uzimajući u obzir nova saznanja Amdam grupe, znanstvenik Kulvinder Gill, pokušao je sa matematičkim modelom, kombinirajući njihove rezultate s pristupima koji analiziraju interakcije potencijalnog partnera.

Pčelinja radilica (lijevo) i matica (desno)

Ovi modeli, razvijeni za razumjevanje i razjašnjavanje složenih odnosa u fizici i biologiji, dopuštaju istraživačima gradnju modela konsenzusa - objašnjavajući način partnerstva IRS-a i epidermalnog faktora molekule rasta i molekule inzulina. I dok inzulinska molekula može imati nikakvu ulogu - kko otkrića Kamakure i sugeriraju - otkrića Doležal / Amdam pokazuju u stvari da je protein IRS u stvari bitan ključ za molekularni ljubavni trokut, u interakciji s obje molekule i veza epidermalnih faktora rasta molekula kao osnovna značajka za razvoj u maticu.
Nutricionizam i utjecaj na razvoj pčelinjih radilica i matica

Slika pčele radilice (na slici desno) i pčelinje matice (na slici desno) pokazuje ogromnu razliku u razvoju koji se javlja temeljem hrane koje pčela dobija tijekom faze kada je još u stadiju larve. Ove su pčele uzgojene unutar laboratorija Gro Amdam na Arizona State University.

Smještene u plastične posude, a ne u koloniju pčela, na njima se ima potpuna kontrola prehrane te na takav način istraživači imaju mogućnost manipulacije razine njihove ekspresije gena i bolju indentifikaciju razvojnog pravca kod pčela.
Larve pčela uzgojene u laboratorijskim uvjetima

Pčelinje ličinke (slika dolje), smještene u plastične posude, hranjene i zbrinute u laboratorijskim uvjetima, što omogućuje potpunu kontrolu njihove prehrane, kao i sposobnost da manipulacije sa razinama njihove ekspresije gena i boljoj identifikaciji razvojnih pravaca.
"citat"
"Umjetno pozitivna selekcija" iz godine u godinu donosi sve lošije i lošije rezultate, ispodprosječne rezultate i loše pčelinje matice! U Republici Hrvatskoj postoji skupina koja smatra da o selekciji pčela zna više i od samih pčela. Jedno su vrijeme tvrdili kako su oni "nadpčelari" odnosno obične smrtnike pčelare koji su nagone pčela za razmnožavanje koristili za svoje potrebe (za uzgoj matica prirodnim putem) su smatrali manje vrijednima.

Kako je razmišljao Rudolf Steiner

Evo kako ide njegov negativan niz u prirodnom procesu selekcije pčela koji ometa rad i suživot hirerarhije održane tisućama godina kod svih medonosnih pčela:


•Podizanje larvi u odvojenim košnicama, proizvoljno hranjenje matičnom mliječi u cilju proizvodnje matica, koje se kasnije dostavljaju poštom i pripajaju umjetnim zajednicama.

• Selekcija pčelinje populacije na poslušnost, i ne-agresiju.

•Za razliku od normalnog niza životnog vijeka od 5 ili 6 godina životni vijek uzgojnih matica, koje treba mijenjati je jedna ili dvije godine.

• Označavanje matice

•Premještanje larvi matica umjetnim putem, zatim njihov transport u skućenim kavezima.

• Izmjena navika stražarica radi zaštite ljudi.

•Održavanje "hiper čistih" košnica, kako bi se smanjila prirodna proizvodnja propolisa unutar pčelinje zajednice.

•Korištenje kemijskih sredstava protiv bolesti i štetnika.

• Osiguranje gotovih razrađenih satnih osnova pčelama unutar pčelinje zajednice u vrijeme prirodnog proizvodnog cikusa.

• Opskrba pčelinje zajednice satnim osnovama u cilju "olakšanja pčelama" i smanjenja trajanja prirodnog proizvodnog ciklusa.

• Korištenje neprirodne ventilacije tako da pčele ne moraju nagonski ventilirati svoju nastambu.

• Ograničavanje pčelinje matice u zalijeganju na samo ograničena područja unutar nastambe.

• Premještanje košnica na velike udaljenosti u cilju što većih prinosa.

• Rezanje-odstranjivanje krila pčelinje matice kako ne bi izlijetala iz košnice

• Poljoprivredne površine koje se sastoje od monokulture koje koje izazivaju neprirodne dijete i prehranu kod pčela, ograničaenje mogućnosti jednoj određenoj kulturi da cvijeta.
Čitajući taj negativan (loš) niz koji Rudolf Steiner ističe kao vrlo loš za pčele i prorodu, jer pčele su oprašivači, jednostavno se ne možemo oteti dojmu kako se danas u pčelarstvu sve provodi naopako. Pri tome se uključuje i stacionirano konvencionalno i stacionirano ekološko pčelarstvo.
Radi li se o neviđenom misteriju nestanka pčela i kompletnih pčelinjih zajednica iz masovnog gotovo pa tvorničkog uzgoja koje imaju jedan zajednički element:
Selekcioniranu pčelinju maticu uzgojenu neprirodnim putem.
"Bez duhovne slobode, kultura presušuje i umire" jedna je od jakih misli koje je iza sebe ostavio Rudolf Steiner
A sam Albert Einstein jednom je rekao: “If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live. No more bees, no more pollination … no more men!”
pozdrav....[/quote]kolega? kad stigneš tipkati sve te silne litanije?
tko to ćita?
bomby
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 384
Pridružen/a: 12 pro 2005, 19:22

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la buli » 24 vel 2014, 00:56

bomby je napisao/la:
cirab10 je napisao/la:Dopuna članka...
Medonosna pčela postaje kraljica/matica ili radilica prema načinu ishrane koju dobija još kao ličinka. Iako je davno utvrđeno da je Matična mliječ ključ razlike razvoja dva ista jajačca molekularan se put razvoja matice i dalje istražuje. Međutim, tim znanstvenika u Arizona State University, pod vodstvom Adam Dolezal i Gro Amdam, išli su dalje te otkrili neke dosad nepoznate putove oko pčelinjeg razvoja i ulogu inzulina i partnerova proteina.

Njihov članak "IIS and TOR nutrient-signaling pathways act via juvenile hormone to influence honey bee cast fate" objavljen je u časopisu Journal of Experimental Biology. Središnji spor unutar znanstvene zajednice o tome "koja će biti kraljica" je u studiji objavljenoj u časopisu Nature od japanskih znanstvenika Masaki Kamakura u 2011. godini koji je otkrio da jedna vrsta proteina u matičnoj mliječi, pod nazivom royalactin, aktivira razvoj "pčelinje kraljice" u stadiju pčelinje larve kroz interakciju s epidermalnog čimbenika rasta receptor (EGFR). Kamakura je u radu sugerirao da signali inzulina ne igraju ulogu u razvoju matice, unatoč prijašnjim istraživanjima ukazuju na neki drugi način.

Neovisno od Kamakurinog otkrića, Doležal i Amdam, tražiili su načine za rješavanje nejednakosti između istraživanja. Znanstvenici su otkrili da je blokada IRS-a, izazvala pad središnjeg razvojnog hormona, što određuje larvu pčele u radilicu unatoč njihovoj prehrani sa matičnom mliječi. Otkrili su također da se pčele kojima se dodaju hormoni u tretmanu, mogu razviti u pčelinju maticu.

Međutim, iako je istraživanje koje su proveli Doležal i Amdam pokazalo kako se može blokirati razvoj u maticu i vratiti te uloga IRS matice u procesu donošenja, njihov rad nije mogao riješiti preostale nepovezanosti sa rezultatima Kamakure.

Uzimajući u obzir nova saznanja Amdam grupe, znanstvenik Kulvinder Gill, pokušao je sa matematičkim modelom, kombinirajući njihove rezultate s pristupima koji analiziraju interakcije potencijalnog partnera.

Pčelinja radilica (lijevo) i matica (desno)

Ovi modeli, razvijeni za razumjevanje i razjašnjavanje složenih odnosa u fizici i biologiji, dopuštaju istraživačima gradnju modela konsenzusa - objašnjavajući način partnerstva IRS-a i epidermalnog faktora molekule rasta i molekule inzulina. I dok inzulinska molekula može imati nikakvu ulogu - kko otkrića Kamakure i sugeriraju - otkrića Doležal / Amdam pokazuju u stvari da je protein IRS u stvari bitan ključ za molekularni ljubavni trokut, u interakciji s obje molekule i veza epidermalnih faktora rasta molekula kao osnovna značajka za razvoj u maticu.
Nutricionizam i utjecaj na razvoj pčelinjih radilica i matica

Slika pčele radilice (na slici desno) i pčelinje matice (na slici desno) pokazuje ogromnu razliku u razvoju koji se javlja temeljem hrane koje pčela dobija tijekom faze kada je još u stadiju larve. Ove su pčele uzgojene unutar laboratorija Gro Amdam na Arizona State University.

Smještene u plastične posude, a ne u koloniju pčela, na njima se ima potpuna kontrola prehrane te na takav način istraživači imaju mogućnost manipulacije razine njihove ekspresije gena i bolju indentifikaciju razvojnog pravca kod pčela.
Larve pčela uzgojene u laboratorijskim uvjetima

Pčelinje ličinke (slika dolje), smještene u plastične posude, hranjene i zbrinute u laboratorijskim uvjetima, što omogućuje potpunu kontrolu njihove prehrane, kao i sposobnost da manipulacije sa razinama njihove ekspresije gena i boljoj identifikaciji razvojnih pravaca.
"citat"
"Umjetno pozitivna selekcija" iz godine u godinu donosi sve lošije i lošije rezultate, ispodprosječne rezultate i loše pčelinje matice! U Republici Hrvatskoj postoji skupina koja smatra da o selekciji pčela zna više i od samih pčela. Jedno su vrijeme tvrdili kako su oni "nadpčelari" odnosno obične smrtnike pčelare koji su nagone pčela za razmnožavanje koristili za svoje potrebe (za uzgoj matica prirodnim putem) su smatrali manje vrijednima.

Kako je razmišljao Rudolf Steiner

Evo kako ide njegov negativan niz u prirodnom procesu selekcije pčela koji ometa rad i suživot hirerarhije održane tisućama godina kod svih medonosnih pčela:


•Podizanje larvi u odvojenim košnicama, proizvoljno hranjenje matičnom mliječi u cilju proizvodnje matica, koje se kasnije dostavljaju poštom i pripajaju umjetnim zajednicama.

• Selekcija pčelinje populacije na poslušnost, i ne-agresiju.

•Za razliku od normalnog niza životnog vijeka od 5 ili 6 godina životni vijek uzgojnih matica, koje treba mijenjati je jedna ili dvije godine.

• Označavanje matice

•Premještanje larvi matica umjetnim putem, zatim njihov transport u skućenim kavezima.

• Izmjena navika stražarica radi zaštite ljudi.

•Održavanje "hiper čistih" košnica, kako bi se smanjila prirodna proizvodnja propolisa unutar pčelinje zajednice.

•Korištenje kemijskih sredstava protiv bolesti i štetnika.

• Osiguranje gotovih razrađenih satnih osnova pčelama unutar pčelinje zajednice u vrijeme prirodnog proizvodnog cikusa.

• Opskrba pčelinje zajednice satnim osnovama u cilju "olakšanja pčelama" i smanjenja trajanja prirodnog proizvodnog ciklusa.

• Korištenje neprirodne ventilacije tako da pčele ne moraju nagonski ventilirati svoju nastambu.

• Ograničavanje pčelinje matice u zalijeganju na samo ograničena područja unutar nastambe.

• Premještanje košnica na velike udaljenosti u cilju što većih prinosa.

• Rezanje-odstranjivanje krila pčelinje matice kako ne bi izlijetala iz košnice

• Poljoprivredne površine koje se sastoje od monokulture koje koje izazivaju neprirodne dijete i prehranu kod pčela, ograničaenje mogućnosti jednoj određenoj kulturi da cvijeta.
Čitajući taj negativan (loš) niz koji Rudolf Steiner ističe kao vrlo loš za pčele i prorodu, jer pčele su oprašivači, jednostavno se ne možemo oteti dojmu kako se danas u pčelarstvu sve provodi naopako. Pri tome se uključuje i stacionirano konvencionalno i stacionirano ekološko pčelarstvo.
Radi li se o neviđenom misteriju nestanka pčela i kompletnih pčelinjih zajednica iz masovnog gotovo pa tvorničkog uzgoja koje imaju jedan zajednički element:
Selekcioniranu pčelinju maticu uzgojenu neprirodnim putem.
"Bez duhovne slobode, kultura presušuje i umire" jedna je od jakih misli koje je iza sebe ostavio Rudolf Steiner
A sam Albert Einstein jednom je rekao: “If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live. No more bees, no more pollination … no more men!”
pozdrav....
kolega? kad stigneš tipkati sve te silne litanije?
tko to ćita?

Očito ti.
buli
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1845
Pridružen/a: 15 tra 2005, 00:58
Lokacija: Međimurje

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 24 vel 2014, 11:19

prvi dio je moje mišljenje o proizvodnji matica...
drugi dio mišljenje svijetskih stručnjaka na tom području
i mišljenje Rudolf Steiner koji je svijetski priznat stručnjak...
pošto moje mišljenje o toj temi nadopunjuje drugi dio svijetskih stručnjaka pa nevidim razlog da ga i ne iznesem...
poz...
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la pet-r » 24 vel 2014, 14:22

[quote="cirab10"]Selekcionirana matica ili zabluda (Prisilna Matica)
Znamo da Matica zaliježe oplođena jaja i neoplođena.
Iz oplođenih jaja se izležu radilice a iz neoplođenih trut .
Prema tvrdnjama raznih literatura, kad matica polaže jaja u radiličko sače, kad uvlači zadak u čeliju radiličkog sača čelija pritisne zadak i muški spermiji oplode radiličko jaje, iz kojeg se izleže radilica.
Kad polaže u trutovsko sače tada nema pritiska čelije u zadak i jaje izađe neoplođeno, iz tog jajeta se ileže trut.

pozdravljam,
jednom sam na brzinu ne pazeći u nukleus od 3 okvira farrar dadao prazan okvir sa izgrađenim trutovskim saćem,mlada matica je u taj okvir zalagla samo pčele.
Avatar
pet-r
Majstor
Majstor
 
Postovi: 914
Pridružen/a: 25 lis 2010, 12:19
Lokacija: Ložišće

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 24 vel 2014, 14:45

pet-r je napisao/la:
cirab10 je napisao/la:Selekcionirana matica ili zabluda (Prisilna Matica)
Znamo da Matica zaliježe oplođena jaja i neoplođena.
Iz oplođenih jaja se izležu radilice a iz neoplođenih trut .
Prema tvrdnjama raznih literatura, kad matica polaže jaja u radiličko sače, kad uvlači zadak u čeliju radiličkog sača čelija pritisne zadak i muški spermiji oplode radiličko jaje, iz kojeg se izleže radilica.
Kad polaže u trutovsko sače tada nema pritiska čelije u zadak i jaje izađe neoplođeno, iz tog jajeta se ileže trut.

pozdravljam,
jednom sam na brzinu ne pazeći u nukleus od 3 okvira farrar dadao prazan okvir sa izgrađenim trutovskim saćem,mlada matica je u taj okvir zalagla samo pčele.

pz.
e sad mi reci kakove su bile pčele...iz tog sača..
ja tvrdim na osnovu svojeg iskustva da su sva jaja oplođena i da pčela razvila sposobnost da pomoču hrane iz svakog jajeta razvije onu jedinku koju želi..
ja tvrdim kad bi se presadilo jaje iz trutovskog u radiličko izlegal radilica i obrnuto...
bilo bi red da neko tko ima volje i strpljenja da to isproba...
pz...
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la Goldi » 24 vel 2014, 15:06

cirab10 je napisao/la:ja tvrdim kad bi se presadilo jaje iz trutovskog u radiličko izlegal radilica i obrnuto...

Cmelec tvrdi da je videl Elvisa.
Avatar
Goldi
Majstor
Majstor
 
Postovi: 924
Pridružen/a: 15 ruj 2009, 17:57
Lokacija: Grobnik

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la zvones » 24 vel 2014, 15:30

Goldi je napisao/la:
cirab10 je napisao/la:ja tvrdim kad bi se presadilo jaje iz trutovskog u radiličko izlegal radilica i obrnuto...

Cmelec tvrdi da je videl Elvisa.


Tvrdnja bez dokaza i nije tvrdnja ! Da bi dokazao svoju tvrdnju moraš presaditi barem deset trutovskih ličinki u mat. početke i poslje pokazati nekoliko
izleženih matica uz dokaz da su izležene iz pomenutih matičnjaka. Želim ti da usrećiš i sebe i sve koji ti nevjeruju :wink: !
zvones
Guru
Guru
 
Postovi: 1282
Pridružen/a: 30 stu 2008, 19:16
Lokacija: Sarajevo

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 24 vel 2014, 21:59

zvones je napisao/la:
Goldi je napisao/la:
cirab10 je napisao/la:ja tvrdim kad bi se presadilo jaje iz trutovskog u radiličko izlegal radilica i obrnuto...

Cmelec tvrdi da je videl Elvisa.


Tvrdnja bez dokaza i nije tvrdnja ! Da bi dokazao svoju tvrdnju moraš presaditi barem deset trutovskih ličinki u mat. početke i poslje pokazati nekoliko
izleženih matica uz dokaz da su izležene iz pomenutih matičnjaka. Želim ti da usrećiš i sebe i sve koji ti nevjeruju :wink: !

na takove zaključke me navodi činjenica... kad imamo u košnici trutošu pčela iz neoplođenog jajeta izvlači matičnjeke i uzgaja maticu...
e sad ako je duštvo dovoljno jakoonda je uzgoji doživel sam to ...u svojoj 40 godišnjoj praksi...
kad sam otvoril jednu jaču zajdnicu koja mi se čudno ponašala na letu ...
naišal sam na trutovsko leglo u radiličkom saču i između njega bilo je nekih 6 li 7 matičnjaka...
pošto sam još onda radio moral sam na posao i vratio sve u košnicu...
slijedeča tri dana je padala kiša...a još 7 dana nisam imao vremena iči popraviti tu košnicu sa drugim leglom i maknuti trutošu...
kad sam došao za nekih 15 dana baš sam se iznenadio...vadil sam okvire onak nabrzinu van jer nisam moral paziti na maticu..
kad bolje pogledam leglo trutovi izgriženi i matičnjaci i lijepa mlada matica zalegla jedan cijeli okvir... bila je jako dobra matica..
nije se rojila i uvijek je to društvo davalo dobra vrcanja...
od tada vjerujem da pčela samo hranom određuje kaj bude se izleglo iz jajeta...
istraživanja gore spomenutih stručnjaka iz japana i amerike potvrđuju moje mišljenje i saznanje...
oni su jedni i drugi dokazali da pčela iz svakog jajeta može izvuči onu jedinku koju treba i hoče...
a za to je bitna mliječ kojom tu jedinku hrane...
poz...
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cmelec » 24 vel 2014, 23:13

cirab10 je napisao/la:
zvones je napisao/la:
Goldi je napisao/la:
cirab10 je napisao/la:ja tvrdim kad bi se presadilo jaje iz trutovskog u radiličko izlegal radilica i obrnuto...

Cmelec tvrdi da je videl Elvisa.


Tvrdnja bez dokaza i nije tvrdnja ! Da bi dokazao svoju tvrdnju moraš presaditi barem deset trutovskih ličinki u mat. početke i poslje pokazati nekoliko
izleženih matica uz dokaz da su izležene iz pomenutih matičnjaka. Želim ti da usrećiš i sebe i sve koji ti nevjeruju :wink: !

na takove zaključke me navodi činjenica... kad imamo u košnici trutošu pčela iz neoplođenog jajeta izvlači matičnjeke i uzgaja maticu...
e sad ako je duštvo dovoljno jakoonda je uzgoji doživel sam to ...u svojoj 40 godišnjoj praksi...
kad sam otvoril jednu jaču zajdnicu koja mi se čudno ponašala na letu ...
naišal sam na trutovsko leglo u radiličkom saču i između njega bilo je nekih 6 li 7 matičnjaka...
pošto sam još onda radio moral sam na posao i vratio sve u košnicu...
slijedeča tri dana je padala kiša...a još 7 dana nisam imao vremena iči popraviti tu košnicu sa drugim leglom i maknuti trutošu...
kad sam došao za nekih 15 dana baš sam se iznenadio...vadil sam okvire onak nabrzinu van jer nisam moral paziti na maticu..
kad bolje pogledam leglo trutovi izgriženi i matičnjaci i lijepa mlada matica zalegla jedan cijeli okvir... bila je jako dobra matica..
nije se rojila i uvijek je to društvo davalo dobra vrcanja...
od tada vjerujem da pčela samo hranom određuje kaj bude se izleglo iz jajeta...
istraživanja gore spomenutih stručnjaka iz japana i amerike potvrđuju moje mišljenje i saznanje...
oni su jedni i drugi dokazali da pčela iz svakog jajeta može izvuči onu jedinku koju treba i hoče...
a za to je bitna mliječ kojom tu jedinku hrane...
poz...


Je,je videl sam Elvisa i otpopeval mi je :http://www.youtube.com/watch?v=DcJac6OykfM&feature=kp
cmelec
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 3521
Pridružen/a: 19 lis 2012, 10:48

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 25 vel 2014, 19:28

jo sm videl čmelca kak leti na novu lokaciju...
mislim pravoga čmelca ne ovoga kaj mu se od gemišti pričinja elvis...
moraš se odreči tuduma nikaj ti se na pričinjalo...
lepi pozdrav...
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la dinarid » 25 vel 2014, 20:42

podržavam cirabove tvrdnje,kod tih "selekcionirani"matica niko se nije usrecio.jer tvrdnje proizvođača ne drže vodu naročito njihove garancije ko je seksa.
u mog susjeda fala bogu šestoro djece nažalost kad je jedno od njih zabolilo tribala krv otac nije bio ista grupa provjerio ih sve na dnk samo dvoje njegovih ostali od kamiondžija i poštara al štaš kad ih je već podiga ostali svi kod njega.Ovo je stvarni život al štaćet prihvatiš tako je i sa njihovi maticama.
Avatar
dinarid
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 315
Pridružen/a: 17 vel 2011, 22:41

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la dinarid » 25 vel 2014, 20:53

Ašta se tiče Elvisa stvarno je živ sa nama ispija kavu,pivo, vino i sve žestice koje su mu dostupne vjerovali ili ne drži pčele ito na stotine društava a i voli sve šta vole mladi.
Avatar
dinarid
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 315
Pridružen/a: 17 vel 2011, 22:41

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cmelec » 25 vel 2014, 22:25

dinarid je napisao/la:Ašta se tiče Elvisa stvarno je živ sa nama ispija kavu,pivo, vino i sve žestice koje su mu dostupne vjerovali ili ne drži pčele ito na stotine društava a i voli sve šta vole mladi.


Si videl Cirab!bok
cmelec
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 3521
Pridružen/a: 19 lis 2012, 10:48

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 25 vel 2014, 22:38

cmelec je napisao/la:
dinarid je napisao/la:Ašta se tiče Elvisa stvarno je živ sa nama ispija kavu,pivo, vino i sve žestice koje su mu dostupne vjerovali ili ne drži pčele ito na stotine društava a i voli sve šta vole mladi.


Si videl Cirab!bok

ma videl sam jo kaj kaj i još puno toga ali nesmem reči...
znoš da se ne poveda...ali ti bum šepnul..
tu blizu tebe je jedna ljepa vikendica...
ima i garažu podzemnu ...
e viš tam mutri ti je nekaj kaj se splati pogledati...
potrudi se...
bog...
Zadnja izmjena: cirab10; 26 vel 2014, 21:49; ukupno mijenjano 1 put/a.
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la cirab10 » 26 vel 2014, 00:40

ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Selekcija matica ili zabluda (Prisilna Matica)

PostPostao/la pet-r » 26 vel 2014, 21:33

Pravila foruma
PostPostao/la Admin » 06 ruj 2010, 13:58

Općenito
Za pojedinu osobu je dozvoljen samo jedan korisnički račun.
Prilikom registracije morate dati valjanu adresu e-pošte kako bi registracija bila uspješna.
Kod pisanja i odgovaranja postova morate se držati teme određene rubrike/foruma.
Svi postovi moraju biti na hrvatskom jeziku...
Avatar
pet-r
Majstor
Majstor
 
Postovi: 914
Pridružen/a: 25 lis 2010, 12:19
Lokacija: Ložišće

Sljedeća

Natrag na UZGOJ MATICA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.