Časopis Pčela

Djelomični tekstovi i razgovori vezani uz časopis Hrvatskog pčelarskog saveza: HRVATSKA PČELA

Časopis Pčela

PostPostao/la Kiko » 12 stu 2012, 20:20

dragi kolege pčelari,

volio bih čuti vaše mišljenje oko časopisa Pčela, pa i Pčelar, Žurnal i sl.. Nedavno sam počeo listat časopise i prolistao sam 2010, 2011 i 2012 od Pčele i isto tako od Pčelara. Osim što mi je Pčelar ugodniji oku, lakše ga čitam i imam osjećaj da je sadržaj kvalitetniji. Meni nekako bolje sjeda, i autori nekako ljepše odrađuju svoje teme.

"Pčela" mi je nekako teška za oko sa tom kombinacijom boja, puno teksta nekako i to bezveze koliko sam vidio u puno brojeva po 3-5 stranica zapisnika sa nekih sjednica i td., pa recimo ovo sa skupa "pčela-pesticidi-suživot" 5-6 stranica suhog teksta da boli glava. Umjesto da se to sažme u pola stranice bitne odluke i fajrunt. Jel fali materijala pa se časopis truje sa glupostima?

Po 2-3 stranice pašni povjerenici. Pa kaj to nemre na a4 običnom papiru bit isprintano pa da udruge to pošalju svojim članovima nego se ubije tako skup i dragocijen prostor u časopisu.

Dizajn se vidim ne mijenja godinama. Ne znam, ja sam mlad pa mi ga je teško čitat, a imam osjećaj da većina publike ima puno više godina od mene i da nosi naočale. Kak je njima onda? Crno na tako neku tamnu narančastu boju, pa boldana slova, pa nakošena slova. Živi čušpajz. Toliko iritantno da preskačem stranice.

Recimo baš sam sad čitao isti članak od Josipa Križa i u Pčeli i u Pčelaru. U Pčeli nisam mogao doći ni do pola, u Pčelaru sam ga pročito ko iz šale. Slike u Pčeli puno puta su male, slaba rezolucija, zatamnjene, neobrađene izgledaju... u Pčelaru su velikog formata i baš nekako prelomi tekst lijepo i razbije monotoniju.

Kad pogledam prostor teksta koji zauzima Pčelar, identičan je Pčeli. Drugim riječima Pčela baca dobar dio prostora na ništa. Na autora i na velike rubne razmake (margine). To je iz financijskih razloga isto dosta bitno.

Rado pročitam Gržetića, Strižaka, Krnića i članke koji se odnose na mjesečne radove u pčelinjaku. Našao sam još zanimljivih članaka u posljednje tri godine, ali vrlo malo. Kad sve zbrojim stane u jedan broj Pčele.

Aktualnosti
Veći font slova u podnaslovima dugačkih tekstova može razbiti monotoniju i naglasiti neke stvari. A to se ne radi.
Kad sam već kod aktualnosti, ja ih po časopisu vidim jednu! I to uvijek neki radni sastanci iz HPS-a. Za mene su aktualnosti konkretne stvari iz svijeta pčelarstva na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu. Časopis Mreža je dobar primjer kako u 2-3 stranice sažeti većinu svjetskih događanja kratkim i jasnim odlomcima.

Dopisi
Svaki dopis je uglavnom "ova udruga održala skupštinu", "ona udruga održala skupštinu" i kak su lijepo jeli, pili i koga su novog izabrali. Koga briga??? Za to postoje web stranice, newsletteri, društvene mreže i slično. Ja kao potencijalni čitatelj časopisa nemam nikakvu korist od tih informacija, a fala bogu natrpa ih se po 3-4 stranice. Čisto politiziranje.

Ekološko pčelarenje
Rado čitam tekstove gospodina Krnića međutim to je u formi kolumne pa bi onda valjda tako i trebalo stajati u časopisu, a "Ekološko pčelarenje" se može u nekom broju stručno obraditi i posvetiti mu više stranica. Ista priča i sa ostalim konkretnim temama. Ovako je kupus od svega po malo (općenito u časopisu).

Zanimljivosti
ako nisam fulao naslov u časopisu tu se ponekad spomene neki oblik konferencija da je negdje nešto bilo, ali nema konkretne obrade neke bitne konferencije ni sa domaćeg ni stranog tržišta. Niti da je netko od naših delagata ili novinara bio tamo pa zabilježio nešto bitno. Prevode se neki tekstovi sa weba kaj je rekla EU ili kaj će biti. Nema kolumnista koji će sa svog stručnog stajališta odraditi osvrt na nešto bitno u svijetu pčelarenja.

Ne znam, sve u svemu ovo su moja viđenja i konstruktivne kritike, imam osjećaj da ću se rađe pretplatit na Pčelara.
Volio bih čuti kaj drugi misle, jel samo ja imam osjećaj da ovo može bolje ili sam u zabludi?
Kiko
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 59
Pridružen/a: 19 svi 2012, 17:38
Lokacija: Zagreb

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la zdrmedo » 12 stu 2012, 23:06

U potpunosti se slažem sa vama kiko ne samo da nema zanimljivi tema nego se iz godine u godinu ponavljaju
kao da smo stalno u prvom razredu a nažalost jako malo vrijedni informacija na vrijeme ili one kasne za cijeli
broj tak da ga zadnje vrijeme ni ne čitam jer nemam kaj proćitati nažalost
pošto sam član saveza a mislim i dalje bit i plačam članarinu onda mi je pčela gratis
zdrmedo
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 127
Pridružen/a: 09 stu 2010, 08:32

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la ekomedo » 12 stu 2012, 23:28

Dragi moji , malo je poslanih tekstova koji nisu objavljeni u pceli . Ali objavljeno je ono što je doslo. Da je napisano više i bolje i to bi bilo objavljeno. Bojim se da je uredništvo toliko očajno za tekstovima da bi objavili i cirabove saltomortale blehetarije. Očito je da postoji deficit pcelarskim tema pa se rupe krpaju zapisnicima i izvješćima sa godišnjih skupština. Ali to nije krivica urednistva.! Prije njihova sposobnost da od malo mesa i puno kupusa naprave jestivu sarmu . :shock: :wink: 8)
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5387
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la cirab10 » 13 stu 2012, 09:51

ekomedo je napisao/la:Dragi moji , malo je poslanih tekstova koji nisu objavljeni u pceli . Ali objavljeno je ono što je doslo. Da je napisano više i bolje i to bi bilo objavljeno. Bojim se da je uredništvo toliko očajno za tekstovima da bi objavili i cirabove saltomortale blehetarije. Očito je da postoji deficit pcelarskim tema pa se rupe krpaju zapisnicima i izvješćima sa godišnjih skupština. Ali to nije krivica urednistva.! Prije njihova sposobnost da od malo mesa i puno kupusa naprave jestivu sarmu . :shock: :wink: 8)

fola dragom bogu kasj te imamo pak nas prosveti sa svojim postovima

00.

valjda bi to trebalo biti na prvoj stranici
poz...
ne čini drugima što ne želiš da drugi čine tebi
Avatar
cirab10
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 4747
Pridružen/a: 07 pro 2011, 13:02
Lokacija: međimurje Sv.Marija

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la Marijan.Marinovic » 13 stu 2012, 10:25

Uzeli ste mi ideju ja sam htio postaviti takvo pitanje !
Časopis Pčela je katastrofa takve gluposti pisu da ju jednostavno prelistam i bacim sa strane!
Marijan.Marinovic
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 228
Pridružen/a: 15 kol 2012, 08:26

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la Kiko » 13 stu 2012, 10:26

ekomedo je napisao/la:Dragi moji , malo je poslanih tekstova koji nisu objavljeni u pceli.


nije li to alarmantno? zvuči ko goruća situacija. ako je tako onda je očigledno da to nije od jučer već to traje dosta obzirom da se časopis sadržajno nije nešto unaprijedio u posljednje 3 godine.

da li to znači da od 12.000 pčelara mi nemamo ljude koji bi

a.) mogli podijeliti iskustva?
b.) željeli podijeliti iskustva?

što je uredništvo poduzelo u tom smjeru? status quo nije rješenje.
jel potencijalni autori namjerno bježe od Pčele? Ako je tako, zašto je tako?


ekomedo je napisao/la:Očito je da postoji deficit pcelarskim tema


očito, ali samo kod nas.


ekomedo je napisao/la:pa se rupe krpaju zapisnicima i izvješćima sa godišnjih skupština.


tragedija. žalosno. iz godine u godinu.

ekomedo je napisao/la:Ali to nije krivica urednistva.!


kako nije? pa uredništvo ima zadatak brinuti o dizajnu časopisa, sadržaju i financijskoj isplativosti (a papir na kojem se tiska sigurno nije jeftin pa bi ga trebalo popuniti ili reducirati sadržajno jer novci vjerojatno ne padaju s neba).
Kiko
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 59
Pridružen/a: 19 svi 2012, 17:38
Lokacija: Zagreb

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la cmelec » 13 stu 2012, 10:49

ekomedo je napisao/la:Dragi moji , malo je poslanih tekstova koji nisu objavljeni u pceli . Ali objavljeno je ono što je doslo. Da je napisano više i bolje i to bi bilo objavljeno. Bojim se da je uredništvo toliko očajno za tekstovima da bi objavili i cirabove saltomortale blehetarije. Očito je da postoji deficit pcelarskim tema pa se rupe krpaju zapisnicima i izvješćima sa godišnjih skupština. Ali to nije krivica urednistva.! Prije njihova sposobnost da od malo mesa i puno kupusa naprave jestivu sarmu . :shock: :wink: 8)


Pozdrav!
Koji vam je k...! pa pišite i šaljite svoje tekstove uredništvu pa će ih objaviti! pčela je naše glasilo a ne glasilo uredništva mulci! Kaj buju napisali a nemaju niš novoga za objaviti.Kaj da pišeju sranja ko večernjak? Da objavljuju analize ekonomskih analitičara ili izjave Severine ili Dikana pa da si idem zile rezat. Izgleda da su vam analize naše Ivane Tlak Gajger preteške za čitati pa radije čitate crtane romane makar vam je i to teško jer ima previše teksta.Kad šutite bar izgledate pametno a kad progovorite demantirate sami sebe.Bok!
cmelec
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 3528
Pridružen/a: 19 lis 2012, 10:48

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la franevrs » 13 stu 2012, 16:49

Pozdrav kolega cmelec, daj malo napiši o sebi da možemo časkat još kvalitetnije :-D :-D

pozz..............
Frane Vrsalović
franevrs
Majstor
Majstor
 
Postovi: 762
Pridružen/a: 11 stu 2010, 17:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la kristijand » 13 stu 2012, 17:06

Pozdrav kolege,

u potpunosti se slažem s vama. Casopis je jednostavno katastrofa. Evo ja sam u par navrata poslao urednistvu doista kvalitetne fotografije pčela i pčelinjaka koje sam fotografirao, a od svih je objavljena samo jedna i to prije dvije godine. S druge strane, ako malo pažljivije prolistate, kroz casopis se vuku jedno te iste fotografije vec godinama.( :-D mislim da vec svi prepoznaju fotografiju s crvenim rukavicama :-D )
Avatar
kristijand
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 49
Pridružen/a: 25 stu 2010, 15:18
Lokacija: Zagreb

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la dragon » 13 stu 2012, 19:30

Bilo mi je neugodno priznati da neke teme pročitam samo u početku i kad vidim da je razvodnjeno jednostavno odustanem od čitanja jer sam pre star da gubim vrijeme na nebitne stvari. Očito da teme ne bi trebale biti obrađene na više od dvije stranice, nedostaju teme koje bi nas upoznale sa pčelarenjem u EU, eko pčelarenje bi možda trebalo dobiti više prostora itd. A da bi se do toga došlo treba platiti ljude čiji je to posao, po meni, glupo je očekivati da ćemo mi pčelari u potpunosti uređivati list, jednim djelom je to u redu ali jedan dio bi trebali urediti novinari profesionalci koji će svojim istraživanjem i obradom tema dati doprinos večoj zainteresiranosti za pčelu........
dragon
Legenda
Legenda
 
Postovi: 573
Pridružen/a: 20 svi 2011, 08:25
Lokacija: Moslavina

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la zdrmedo » 13 stu 2012, 20:53

potpuno se slažem sa vama dragon ali isto tako sam siguran da su ti ljudi koji uređuju pćelu
plačeni i dobe svoju plaču možda je ona mala, ni naše nisu velike ako ih uopče dobijemo
ali to nije problem samo pčele par godina sam uzimao gospodarski list ista situacija
i sad kad ih složim po godinama svaki mjesec iz godine u godinu iste teme čak i isti tekstovi
moj bi prijedlog bio da članarina savezu bude onolika kolika bude nije bitno a oni koji hoče pčelu
nek posebno se pretplate na tih 11 brojeva čist račun duga ljubav bez zamjerke
zdrmedo
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 127
Pridružen/a: 09 stu 2010, 08:32

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la cmelec » 13 stu 2012, 21:50

franevrs je napisao/la:Pozdrav kolega cmelec, daj malo napiši o sebi da možemo časkat još kvalitetnije :-D :-D

pozz..............


Pozdrav kolega!
Kad več inzizstiraš, pčelarim u Hrv.Zagorju,zivim i radim kao projektant u Zagrebu,blizu sam mirovine a ono najvaznije što je tebe zaintrigriralo je da mi je šogorica Margita,a ako poznaš nju znaš i Dasena i njegovu konobu,Zdravka,dr.Ivu, pokojnog Stanka (koji je isto bio pčelar) i pok.Zdenku bog im dao duši lako.
toliko za sada :-D
cmelec
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 3528
Pridružen/a: 19 lis 2012, 10:48

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la Nenad M » 13 stu 2012, 22:58

Uredu je napisati svoje gledište lista sa ciljem da se napravi još bolji list i ja tu ne zamjeram nikome iako nekad ispadnu teške rječi.Naše je da pomognemo uredniku i cjeloj ekipi da umetnu dobre teme i da ih stvore jer bez novinara u pokretu sve se svodi na prepisivanjem nečeg što smo več vidjeli ili pročitali na internetu.Jedino oni koji se ne služe internetom dobe informaciju koja nama nije interesantna.
Osobno volim pročitati i dopise pčelara gdje se nešto zbivalo no ima i nezanimljivih članaka gdje se samo spominje
održavanje nečeg nama nevažnog.Vjerujte da Pčela stvarno vapi za dobrim člancima i svaka dobronamjerna primjedba je zasigurno dobro došla,naravno u svrhu poboljšanja lista.Bilo bi mi drago da se pčelari koji žele objaviti neku novotariju jave našoj novinarki da ona napiše koji članak ili ga napišite vi!
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3435
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la cmelec » 13 stu 2012, 23:47

Nenad M je napisao/la:Uredu je napisati svoje gledište lista sa ciljem da se napravi još bolji list i ja tu ne zamjeram nikome iako nekad ispadnu teške rječi.Naše je da pomognemo uredniku i cjeloj ekipi da umetnu dobre teme i da ih stvore jer bez novinara u pokretu sve se svodi na prepisivanjem nečeg što smo več vidjeli ili pročitali na internetu.Jedino oni koji se ne služe internetom dobe informaciju koja nama nije interesantna.
Osobno volim pročitati i dopise pčelara gdje se nešto zbivalo no ima i nezanimljivih članaka gdje se samo spominje
održavanje nečeg nama nevažnog.Vjerujte da Pčela stvarno vapi za dobrim člancima i svaka dobronamjerna primjedba je zasigurno dobro došla,naravno u svrhu poboljšanja lista.Bilo bi mi drago da se pčelari koji žele objaviti neku novotariju jave našoj novinarki da ona napiše koji članak ili ga napišite vi!


Pozdrav kolega!
ispričavam se pč.javnosti, malo sam bio pregrub, ali u dobroj vjeri i u svrhu poboljšanja lista!
Nedavno je Vaše društvo za koje odgovorno tvrdim da je najbolje u Zagorju (vjerojatno i šire)pozvalo u goste pčelare da pogledaju Vaš kraj,utvrdu Konjski po kojoj je Konjščina i dobila ime, elektranu , a na kraju smo i završili i kod tebe a neki su tamanili putne gemište do jutra.Prekrasan izletić koji mi je duboko ostao u sječanju kao po Vama kao prekrasnim domačinima i ljudima kao i druzenju nas pčelara.Da ne duljim, predlazem da naša novinarka obiđe pč.društva naše zupanije, sigurno će imati što pisati i slikati, pogotovo ako se zna da je Vaš pčelar svjetski šampion sa bagremovim medom
pozdrav
cmelec
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 3528
Pridružen/a: 19 lis 2012, 10:48

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la Nenad M » 14 stu 2012, 07:29

Ma nije to grubost več realnost jer sami ne poduzimamo ništ da nam bude bolje.Sad kad Vedran pročita ove naše škrabarije pokušat če malo promjeniti nešto a to nam je cilj.
Nego dajmo opet prjedloga što želimo i vjerujem da če bar deset posto toga biti usvojeno prema mogučnostima-zato drobite!
Usput hvala na pohvalama da iskreno velim neznam ko si ali godi!(ha,ha)
Nenad Martinjak
Neko pije od radosti,neko od tuge ja od jutra!
Nenad M
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 3435
Pridružen/a: 08 lip 2005, 16:48
Lokacija: Konjščina

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la cmelec » 14 stu 2012, 14:19

Pozdrav!
Najlakše je pljuvati po nečem! To je naš originalni (izvorno Hrvatsko) proizvod a ne poduzeti ništa ,da se stvari promjene nabolje.Pljuvate po pčeli a da je je niste ni pročitali! Evo na primjer članak objavljen u pčeli br.10 .“OBIČNI“ istarski pčelar Guido Grzetić koji vjerojatno nije ni član našeg foruma, poslao je fantastični članak, koji sam ja (stara pčelarska konjetina) pročitao mozda stotinu puta tako da ga znam napamet. Nitko ga na forumu nije pohvalio,komentirao,popljuvao čak niti spomenuo!Kao da smo svi genijalci i to smatramo kao pod normalno! Čovjek je na papiru formata A4 napisao nešto na što bi MUDROSERI potrošili tone papira!Taj skromni,samozatajni istarski pčelar je za mene postao AUTORITET i ja mu se klanjam do poda!
cmelec
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 3528
Pridružen/a: 19 lis 2012, 10:48

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la zdrmedo » 14 stu 2012, 20:33

bez obzira kakva pčela bila ali moramo priznat da nas razveseli kad ju poštar donese
i uvijek se nešto nađe za pročitat nije sve tako crno
zdrmedo
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 127
Pridružen/a: 09 stu 2010, 08:32

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la Kiko » 17 stu 2012, 14:33

cmelec je napisao/la:Pozdrav!
Najlakše je pljuvati po nečem! To je naš originalni (izvorno Hrvatsko) proizvod a ne poduzeti ništa ,da se stvari promjene nabolje. Pljuvate po pčeli a da je je niste ni pročitali!


pozdrav kolega, ne znam da li se vaš odgovor odnosi na mene ili općenito, ali ponovit ću da sam osobno pročitao sve brojeve u 2010, 2011 i 2012 godini. Kad kažem sve brojeve mislim na doslovno sve tekstove unutra i iskreno sam dobrim djelom nezadovoljan što sam imao priliku čitati i ono što je vrlo nejasno, naporno, dosadno, neinformativno i što mi je kvalitetnije pročitati na Internetu.

konstruktivnu kritiku ne bih nazvao pljuvanjem, a da li mogu poduzeti nešto konkretno - ne mogu jer nisam u uredništvu. Uredništvo je jedino odgovorno za stanje časopisa. Nitko drugi, pa ni autori nemaju s tim ništa. Oni napišu tekst, a kvalitetu ocjenjuje uredništvo te ga po potrebi objavi ili ne.

Pa evo da budem konkretniji

Redizajn časopisa je svakako potreban. Smatram da nakon toliko godina žutila časopis zaslužuje osvježenje. To ne mora biti nešto radikalno, ali mala igra sa bojama može dati jednu novu dimenziju ugodnosti čitanja pa čak i kada je sadržaj manje kvalitetan. Mislim da je ova tamno narančasta teška boja, da ima previše smeđe na kojoj se vrti bijela i crna boja. Boje su teške.

Oblikovanje teksta je loše. Smatram da ima previše suhog teksta bez slika. Smatram da ima previše podebljanih riječi u rečenicama. Smatram da ima previše nakošenih rečenica. Također ima i previše nebitnih informacija. Primjerice pola stranice teksta u osvrtu na stručni skup "pčele-pesticidi-suživot" ubilo je predstavljanje predavača, njihovih titula, funkcija i td. Dok dođem do bitnog već mi je zlo od silnih informacija ko je član kojeg odbora i td. To se može sročiti negdje na dnu pod *

Rubrike nisu stalno već nekih malo ima malo nema. Tipa Zanimljivosti, Znanost, Apiterapija i slično. Mislim da je to nepotrebno. Treba sagledati područja i vidjeti koliko realno iz svijeta pčelarstva ima sadržaja po kategoriji i prema tome zadržati kategoričnost te stvarati sadržaj kontinuirano.

Tehnologija i tehnologija pčelarenja. Ili je jedno ili je drugo. Broj 11/2012, Krste Bukvić iz Zadra. Tekst je ok, ali da li to spada u Tehnologiju, Tehnologiju pčelarenja ili Način pčelarenja. Pa ja bi rekao ovo zadnje. To su iskustva jednog pčelara i trebala bi biti tako naslovljena. Jer tehnologija je razvoj i upotreba alata, strojeva, materijala i procesa koji se koriste prilikom rješavanja određenih ljudskih zadataka. U ovom slučaju to može biti eventualno jedan skup procesa međutim vrlo diskutabilno.

Kolumna bi po meni trebala biti više od jedne jer sadrži izričito gledište ili mišljenje i upravljana je od strane autora. Vjerujem da imamo sigurno imamo više od jednog čovjeka koji bi kritički, neutralno u odnosu na HPS i slično mogao i trebao reći nešto i osvrnuti se na više od općeg stanja u HPS-u i užem krugu naših pčelara.

Reportaža je nekako tvrdi naziv i ja bi to preimenovao u nešto kao "Pčela na terenu", i obzirom da fali sadržaja svakako bih posvetio pažnju raznim skupovima, otvorenjima pčelarskih poučnih staza i slično. Dosta takvih skupova nije popraćeno, a fali sadržaja. Pa bi se u jednoj takvoj kategoriji moglo naći još obrađenih konferencija i skupova izvan naših prostora. Srbija, Slovenija, prostori EU... pa sadržaja ima koliko te volja.

Tema broja. Uz sav kupus koji dođe do časopisa smatram da svaki broj treba stručno (!!!) obraditi neku temu na 2-3 stranice. To ne mora biti jedan autor, to može biti skup autora, različitih mišljenja i viđenja. Smatram da bi se dosta lako sadržajno mogla planirati cijela godina unaprijed.

Aktualnosti bi nazvao Novosti i podijelio na novosti iz HPS-a i novosti iz svijeta pčelarstva (hrvatska, eu, novi zeland, ostatak svijeta). Meni osobno ništa kao nečlanu HPS ne znači tamo neki sastanak koji je bitan onima koji se vrte oko upravnog i nadzornog odbora HPS-a. Takvih novosti iz svijeta, i to konkretnih, volio bih vidjeti puno. Barem 3-4 stranice. Jedan vrlo kvalitetan i konkretan raspored, i vrlo informativan može se vidjeti u stručnom časopisu Mreža.

Evo

http://imageshack.us/photo/my-images/28/img9839p.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/855/img9840g.jpg


Prezentacija sadržaja....
Puno slika uz puno teksta. Naglašeni podnaslovi (tako da znam kaj slijedeće čitam). Nema prenaglašenih rečenica i riječi. Slike su čiste, jasne i dosta velikog formata. Vidi se tko je autor, a ipak nije potrošena petina prostora na njega. Ispod svake slike stoji debelim crnim slovima opis slike, tko je na njoj i zašto je ta slika bitna.

http://imageshack.us/photo/my-images/842/img9841r.jpg
Kiko
Novi korisnik
Novi korisnik
 
Postovi: 59
Pridružen/a: 19 svi 2012, 17:38
Lokacija: Zagreb

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la imameda » 19 stu 2012, 00:17

Aj iman ja jedan prijedlog. Obzirom da ja neman pretplatu na "Pčelu" ljubazno molim nekoa pd Vas da mi to sranje od časopisa pošalje poštom (plaćam poštarinu), a ja ću eto ako bude smeće potpalit vatru za gradele.

pozdrav
imameda
Stara faca
Stara faca
 
Postovi: 327
Pridružen/a: 09 lis 2011, 22:10
Lokacija: Split

Re: Časopis Pčela

PostPostao/la ekomedo » 19 stu 2012, 09:21

Pceli treba pomoći. Krenimo od osnova psihologije. Sex, sport, alkohol... Muški prioriteti. Diže nakladu i ostalo.
Naslovnica - gola cura kroz sezonu. Pcelarsku . Ali eksplicitno gola, ginekoloska poza .
Uvodnik- erotska priča sa pcelinjaka , sa više sudionika, tjelesni sokovi teku u potocima.
Kolumna- Strizak sa filozofske strane obrađuje povezanost alkohola na bazi meda i seksualnih performansi.
Tema broja- libio kroz aktualni mjesec. Poza mjeseca....
Duplerica - fotografija jajovoda- mlade cure a ne matice, naravno.
Ostalo do zadnje korice - sport sa osvrtom na hranjec u blatu....

Možda mislite da se spram ali garantiram nakladu i zadovoljstvo čitanja. Aktualnosti o Pcelarsku ćemo Saznati u srpskom pcelaru - kiko će nam nabaviti!
Ekomedo je pravi ekološki pčelar. Mellis picea lupus capillus longus provjerio! Pelud nema pojma. P.a.j.o. , idemo do kr(j)aja! Buronja je kenjac.
Avatar
ekomedo
Guru matica
Guru matica
 
Postovi: 5387
Pridružen/a: 24 svi 2006, 19:40
Lokacija: Zagorje, Primorje, Pokupsko, Banovina, G. Kotar, Lika, Lonjsko Polje,

Sljedeća

Natrag na HRVATSKA PČELA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.