Iskrene čestitke!

Ragovori o pčelarskim člancima u ostalim tiskanim medijima, tv/radio emisijama, webu i slično...

Iskrene čestitke!

PostPostao/la Buronja » 14 stu 2015, 12:31

Zadar dobio laboratorij za kontrolu kvalitete meda
Piše: Siniša Klarica
13.11.2015.Dodaj u omiljene članke Pošalji prijateljuPrintKomentiraj
Laboratorij koji će, nakon završetka opremanja i nabave, početi s radom za otprilike dvadesetak dana, a ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 649.509,62 eura

Foto: Marin GOSPIĆ
Prostor je razgledao i župan zadarski Stipe Zrilić
Zadar od jučer i službeno ima laboratorij za kontrolu kvalitete meda. Prvi je to rezultat projekta "Promocija pčelarstva" koji se od 20. prosinca 2014. do 19. prosinca 2016. provodi na području Zadarske županije, Unsko-sanskog kantona te Općine Posušje. Riječ je o projektu EU IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. Tim povodom jučer je u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru održana skromna svečanost na kojoj se okupljenima obratio dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Damir Ježek.

Ježek je naglasio odličnu suradnju s Sveučilištem u Zadru, osobito s donedavnim rektorom Antom Uglešićem te sa Zadarskom županijom na čijem području su do sad realizirana tri projekta. Ključni projekt kojeg su na ovom prostoru realizirale ove dvije visokoškolske institucije, rekao je Ježek, je "Višnja maraska", izrazivši nadu u uspješnu suradnju i s novom rektoricom Dijanom Vican.

- Ukupna vrijednost projekta "Promocija pčelarstva" iznosi 649.509,62 eura. Iznos financiranja EU u Hrvatskoj je 248.728,26 eura, a u BiH 298.084,28 eura. Europska unija sufinancira 83,34 posto projekta u RH, a u BiH 84,91 posto. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za hrvatske partnere odnosi se na Prehrambeno-biotehnološki fakultet - Centar Zadar, Zadarsku županiju, Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Udrugu pčelara "Dalmatinka". Partneri na projektu na području BIH su Veterinarski zavod Bihać, Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona i Udruga pčelara "IVA". Osim laboratorija u RH i BiH, bit će izgrađene i stanice za selektivni uzgoj i reprodukciju matica u Zadru i Posušju. Provest će se i edukacija pčelara, naglasio dekan Ježek čiji je fakultet zapravo i nositelj ovog projekta.

Kako je ovaj projekt vrlo je značajan za razvoj pčelarstva u Zadarskoj županiji, kao i za regionalni razvoj obje države, te prekograničnu suradnju između partnerskih institucija u ovom projektu, njegov značaj i potencijal prepoznali su i iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, koji prate projekt u sklopu Programske Operativne strukture.

- Ovo je najveći projekt u pčelarstvu u ovom kraju. Kad u siječnju sljedeće godine dobijemo stanicu, želimo u njoj dobiti matice prilagođene ovom području. Autohtona pasmina na ovom području Hrvatske i BiH je siva pčela. Proizvedene matice bit će podijeljene pčelarima uz formular kojim će se pratiti njihov razvoj, rekao je predsjednik Udruge pčelara Dalmatinka Zlatko Elveđi.

Sudionicima projekta čestitali su zadarski župan Stipe Zrilić i voditeljica Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona Ada Lipovača koja je naglasila da će isti ovakav događaj uskoro dogoditi i u Bihaću. Zadarski župan je pak naglasio da su perspektive pčelarstva u Zadarskoj županiji dobre.

- Plodovi će biti slatki, a nadamo se i financijski dobri, rekao je na kraju zadarski župan.Iskrene čestitke članovima " Dalmatinke" njihovom predsjedniku i entuzijastima na čelu sa g .K. Bukvićem.

Gospodo radujem se labratoriju i vašem uspijehu.
Pa i pohvale ljudima iz moje udruge .
Družili su se sa kolegama iz Slovenije .
Pojedinci .
Odabrani.
Kad se družilo na Alanu onda su zvali sve .
Za svoj novac ij i pij.
Buronja
Buronja
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1812
Pridružen/a: 25 vel 2012, 20:18
Lokacija: Rovanjska

Re: Iskrene čestitke!

PostPostao/la Pčelavi » 14 stu 2015, 14:36

Čestitke na korisnoj ustanovi za Dalmatinske pčelare. Konačno nešto pozitivno.
Avatar
Pčelavi
Poznato lice
Poznato lice
 
Postovi: 110
Pridružen/a: 07 lis 2010, 20:39

Re: Iskrene čestitke!

PostPostao/la saperica » 20 stu 2015, 21:28

pridružujem se čestitkama i nadi za dug i uspješan rad te na benefit pčelara i pčelarstva u RH i BiH.
medno
Avatar
saperica
Guru radilica
Guru radilica
 
Postovi: 1788
Pridružen/a: 16 svi 2010, 17:36
Lokacija: zagreb, moravče


Natrag na IZ MEDIJA

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.