Nalazite se na:
Velika Britanija upozorava: na svjetskom tržištu pojavio se lažni manuka med! Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Četvrtak, 03 Listopad 2013

ImageBritanska Agencija za sigurnost hrane (FSA) izdala je međunarodno upozorenje u vezi lažnih i protuzakonitih navoda na etiketama manuka meda, nakon što je analiza pokazala da više od 50 posto proizvoda s tom oznakom ne posjeduje gotovo niti jednu od aktivnih tvari ove cijenjene novozelandske biljke.

Međunarodna istraga u tijeku


Istraživanjem, koje je provela Istraživačka agencija za hranu i okoliš (FERA), koja je inače desna znanstvena ruka britanskog Ministarstva okoliša, hrane i ruralnog razvoja, otkriveno je da mnogi manuka proizvodi koji se plasiraju na svjetskom tržištu nemaju niti jedan od sastojaka za koji se tvrdilo da su "čudotvorni", te da se u nekim teglicama uopće nije niti nalazio med od manuke već med drugih biljnih vrsta.

 

 

 

Naime, ova agencija je tijekom 2012. i 2013. godine napravila veliki broj analiza manuka proizvoda koji se distribuiraju u cijelom svijetu. Od 73 ispitivana manuka meda, kod 41 uzorka izostala je antiperoksidna aktivnost - što je jedinstvena karakteristika manuka meda (UMF). Osim toga, dodatnim ispitivanjima u Hong Kongu otkriveno je da je 14 od 55 uzoraka manuke patvoreno!

 

Image 

 

Iako ima krivotvoritelja i iz drugih zemalja, ispostavilo se da najviše tvrtki koje prodaju pogrešno deklarirani manuka med na britanskom tržištu dolazi upravo s Novog Zelanda, tako da će se sada i većina uglednih novozelandskih primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda suočiti s pojačanim nadzorom, ne samo u Velikoj Britaniji, nego i u SAD-u i Kini.POTENCIJALNO OGROMNA PREVARA

Iz novozelandskog Unique manuka factor pčelarskog udruženja primarnih proizvođača (UMFHA) poručuju kako je opće poznato da se u svijetu proda više manuka meda nego što se proizvede, za što okrivljuju nadležne institucije koje ne provode dobre kontrole i očito dovoljno ne provjeravaju prekupce.

- Mi, pčelari – primarni proizvođači, na Novom Zelandu godišnje proizvedemo oko 1 700 tona manuka meda, tako da je nevjerojatno da se samo u Velikoj Britaniji svake godine u teglice puni 1 800 tona manuke i proda još 10 tisuća tona diljem svijeta, pojasnio je predsjednik UMFHA-e John Rawcliffe za Radio New Zealand i izrazio zadovoljstvo zbog kraha prodaje lažno deklarirane manuke, na što pčelari apeliraju već neko vrijeme, te ujedno najavio strože kontrole u svrhu zaštite potrošača.

 

Isto tako, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Novog Zelanda kazao je da se mora revidirati definicija manuka meda koja će biti međunarodno priznata i potkrijepljena čvrstim znanstvenim dokazima, stoga smatra da proizvođači i ministarstvo moraju bolje surađivati kako bi se stvorili pouzdani standardi.

Inače, procijenjeno je da godišnja proizvodnja meda na Novom Zelandu iznosi 120 milijuna novozelandskih dolara (96 milijuna američkih dolara).

 

 

 

Manuka drvo (Leptospermum scoparum)
Jedinstveno je zimzeleno drvo koje raste nekultivirano diljem Novog Zelanda i jugoistočne Australije. Cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, crveno-rozkasti cvjetovi, pčele jednostavno obožavaju.Od davnina, domoroci Maori koriste manuku kao lijek.


ImageFOTO: http://www.airborne.co.nz/manuka.shtml


 
Ljekovito djelovanje

U usporedbi s drugim vrstama meda, znanstvenici tvrde da manuka med ima najjače protuupalno djelovanje te pomaže pri liječenju bakterija otpornih na antibiotike koje obično inficiraju rane. Pokazao je iznenađujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima, a upotrebljava se i u liječenju kožnih čireva, opeklina te za tretiranje tegoba dišnih puteva.
 

Antibakterijsko djelovanje
Vrlo važna činjenica je da nije svaki manuka med ljekovit. Samo onaj manuka med koji ima oznaku UMF koristi se u svrhu terapijskog liječenja raznih zdravstvenih problema. Antiperoksidna aktivnost je zaslužna za visoko antibakterijsko djelovanje manuka meda.
 

 
Što je UMF?

UMF je kratica za Unique Manuka Factor. UMF je zaštićeni znak kvalitete i terapijskog djelovanja UMFHA-e i mogu ga koristiti samo oni proizvođači manuka meda koji zadovoljavaju najstrože kriterije kvalitete i izvrsnosti, te se njihov med podvrgava znanstvenim istraživanjima i mjerenjima.

 

ImageProfesor biokemije sa Sveučilišta Waikato dr. Peter Molan dokazao je 1981. godine da novozelandski manuka med, zahvaljujući snažnoj antiperoksidnoj aktivnosti, posjeduje izuzetna antibakterijska svojstva koja nisu pronađena u drugim vrstama meda.

 

 

NAPOMENA: Sve navedene fotografije u tekstu su postavljene kao ilustracija. 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.