Nalazite se na:
POMOR PČELA U VALPOVŠTINI Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Srijeda, 20 Travanj 2016

Jesu li otrovni pesticidi uzrok trovanja pčela!?

Image

Image

Najveću štetu pretrpjeli su pčelari Dragutin Huis i Stanislav Tonković čiji su stacionarni pčelinjaci uz uljanu repicu u blizini grada Valpova.

„Na području oko Valpova nedaleko od mjesta Nard otrovano je oko 150 pčelinjih zajednica i za te pčelare je završila pčelarska sezona. Nažalost,  to nije sve i drugi pčelari se javljaju da u košnicama ima sve manje pčela , nešto se čudno dešava u državi Hrvatskoj, a mi šutimo“, među ostalim napisao je na facebooku poznati pčelar Dalibor Vidaković, inače koordinator pašnih povjerenika Osječko-baranjske županije. Upozorava ostale kolege pčelare da obrate pozornost na broj mrtvih pčela oko košnice i ispred nje.

„Pčele koje su već mrtve ili puzajuče pčele koje se grče i skupljaju na hrpice, grozno je za vidjeti, a još je gore vidjeti praznu košnicu punu legla, ali sa po kojom pčelom…“

Prema podacima koje smo dobili od gospodina Vidakovića za sada su najviše stradali pčelari Dragutin Huis i Stanislav Tonković koji imaju pčelinjake kilometar i pol od grada Valpova prema Nardu.

„Dvanaest godina pčelarim, završio sam dvije pčelarske škole, veliki sam zaljubljenik u pčelarstvo u koje ulažem puno truda i rada i ovo mi se do sada nikada nije dogodilo. Protekli vikend - u petak subotu i nedjelju – kolega Tonković čiji se pčelinjak nalazi petstotinjak metara od moga i ja, doživjeli smo pravu katastrofu. Pčele sakupoljačice koje su se vraćale iz paše padale su u travu ispred košnica, procjenjujemo da ih je stradalo devedeset posto, čime su društva jako oslabila. zbog takvog pomora pčela ostat ćemo bez cvjetne paše i bagremovog meda. Štete će biti velike, vjerujemo i do 1000 kuna po košnici“, kaže Dragutin koji ima 50 pčelinjih zajednica, a njegov prijatelj Tonković pčelari sa stotinjak društava.

Dodaje da manja uginuća pčela imaju i seleći pčelari koji su došli na uljanu repicu, ali razmjeri štete se još ne znaju dok ne stignu sve informacije s terena.

Pitali smo Dragutina zna li od čega su stradale pčele. Odgovorio je da je to teško utvrditi bez stručne analize.

„Evo, vidite uljana repica je u punom cvatu, cvjeta i voće, ratari suju kukuruz i druge ratarske kulture, puno se prska pesticidima, i vjerojatno je neko od tih otrovnih sredstava prouzročilo pomor pčela. Kolega i ja smo doživjeli duboke šokove, pod tabletama smo, žalosni zbog velikih gubitaka“, razočaran je Huis.

I Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije koji okuplja 7 pčelarskih udruga i oko 700 pčelara, oprezan je u izjavama.

„Dva pčelinjaka imaju velike gubitke i vjerojatno je uzročnik trovanja pčela neki od otrovnih pesticida na nekom od poljoprivrednih usjeva. Ovo je za te pčelare velika šteta. Ne želimo izlaziti s nagađanjima u javnost dok se ne bude točno znalo zbog čega su stradale pčele, ne želimo nikoga prozivati dok ne doznamo pravu istinu. Uzorke uginulih pčela poslali smo na analizu u Veterinarski fakultet u Zagreb dr. sc. Ivani Tlak Gajger“, kaže predsjednik Stojanović.

Poznato je, kaže, da pčele oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura i do 35 posto. Nažalost, neki se poljoprivrednici vrlo maćehinski odnose prema tim nadasve vrijednim i korisnim kukcima, ne vode brigu o vremenu i otrovnosti nekih pesticida, pa se događaju i ovakvi pomori koji nisu rijetki.


Snimio: Dalibor Vidaković
Vjeko Hudolin

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.