Nalazite se na:
OTVOREN FOTONATJEČAJ „ŽIVOT S PČELAMA!” Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Srijeda, 02 Studeni 2016
Ljubav i osjećaj poštovanja prema pčelama te poruka o blagodatima pčelinjih proizvoda mogu se iskazati na razne načine: uzgojem pčela, popularizacijom struke, edukacijom... U svrhu iskazivanja zahvalnosti prema onome što čine za prirodu i ljude, oni umjetnički nadareniji okušat će se u proznim tekstovima, stihovima, likovnim radovima, animiranim filmovima... Danas svako dijete zna za pčelicu Maju, a više nas ne čude ni tetovaže ni manikure koje odišu iskrenim divljenjem prema tim malim, a tako korisnim bićima. Ipak, fotografija je uvijek bila i zauvijek će ostati jedan od najupečatljivijih dokumenata kojima bilježimo neumitan protok vremena, kojeg smo svjesni i u svojem životu, a još više u daleko kraćem životu ovih neumornih tragača za nektarom i peludom. Danas, kad je opstanak pčela ugroženiji nego ikada zbog stakleničkog učinka i globalnog zatopljenja, fotokemijskog smoga, fenomena kiselih kiša, zagađenosti pesticidima i drugim onečišćivačima, nužan je dodatan trud na osvještavanju javnosti oko ovih problema, bilo nastupima u medijima i apelima za spas pčela bilo edukacijom građanstva ili uz pomoć projekata, poput ovoga koji je pred vama. Možda će se ovaj potez dijelu pčelara učiniti nedostatnim ili preblagim jer su grijesi i štete koje činimo prirodi nemjerljivo veliki, ali svaki put počinje prvim korakom, pa neka ovo bude prvi korak s ciljem osvješćivanja ljudi oko zagađivanja okoliša i izumiranja pčelinjih vrsta.

Fotonatječaj „Život s pčelama!” otvoren je od 1. listopada 2016. do 15. siječnja 2017. godine. Po završetku natječaja sastat će se stručno povjerenstvo koje će objaviti pobjednike na internetskim stranicama Hrvatskoga pčelarskog saveza najkasnije do 25. siječnja 2017. te u časopisu „Hrvatska pčela” u veljači 2017. godine.

Autorske fotografije u digitalnom obliku i visokoj rezoluciji šalju se na e-adresu: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , a u poruci treba navesti: ime, prezime, datum rođenja, adresu te telefonski broj sudionika.

Pravila natječaja:
1. Pravo sudjelovanja imaju sve osobe državljani Republike Hrvatske koji se profesionalno ili amaterski bave fotografijom.

2. Tema „Život s pčelama” zamišljena je kao edukativna s ciljem upoznavanja društvene okoline s prirodnim okruženjem u kojem se nalazimo te s ciljem poticanja njihove interakcije. Povezanost čovječanstva i pčela toliko je široka da je tema u tom pogledu bezbroj, no najbolje je uočljiva u svakodnevnom oprašivanju bilja i marljivosti pčela u svom stanu, odnosno košnici. U tom su pogledu formirane i nagrade, to jest s ciljem da mladim pčelarima i početnicima pruže određenu materijalnu osnovu za stjecanje većih znanja i lakše pčelarenje.

3. Svaki sudionik može poslati do tri (3) pojedinačne fotografije. Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji. Dopuštena je predaja obrađenih fotografija, a ako je riječ o fotomontaži, autor mora upotrebljavati isključivo vlastite dijelove fotografskih radova. Određeni će broj fotografija nakon selekcije i ocjenjivanja koje će provesti stručno povjerenstvo biti reproduciran na formatu fotopapira do maksimalno 30 × 20 centimetara.

4. Način prijave autora: isključivo slanjem radova na e-adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript .
Svi zainteresirani mogu poslati fotografije, a u elektroničkoj poruci obavezno trebaju navesti svoje osobne podatke, to jest ime, prezime, datum rođenja, adresu i telefonski broj ili broj mobitela.
Nakon primitka fotografija organizator će poslati natjecatelju obavijest o valjanosti poslanih radova.
Prijave traju od 1. listopada 2016. do 15. siječnja 2017.

5. Format fotografije može biti najviše 3000 piksela po široj stranici i 2000 piksela po kraćoj, s gustoćom do 300 dpi. Fotografija ne smije biti veća od 5 MB, a treba biti u formatu JPG (JPEG). Fotografije treba slati s nazivom po vlastitom izboru, pri čemu naslov ne smije sadržavati slova s dijakritičkim znakovima (đ, š, ž, ć, č) kao ni „posebne” znakove (primjerice ()/&%$#“!?*’+¸¨;,\ i slične). Naziv fotografije može biti dodatno naveden. Fotografija ne smije imati vidljive ili prepoznatljive oznake poput logotipa ili vodenog žiga autora.

6. Stručni žiri odabrat će najbolje fotografije i autorima dodijeliti nagrade.

7. Rezultati će biti objavljeni 25. siječnja 2017. godine na internetskim stranicama Hrvatskoga pčelarskog saveza ( www.pcela.hr ). Nagrade će se dodijeliti u Gudovcu, na 13. Međunarodnom pčelarskom sajmu.

8. Radovi koji ne udovoljavaju uvjetima fotonatječaja neće biti prihvaćeni.

9. Rad stručnog povjerenstva je neovisan. Organizator će fotografije predati žiriju isključivo u anonimnom obliku, tj. bez podataka o autoru. Stručni žiri ne obrazlaže razloge svojih odluka. Odluke žirija su konačne i neopozive, ali predsjednik ili članovi žirija mogu dati svoje obrazloženje na proglašenju pobjednika te na otvaranju izložbe selektiranih radova.

10. Svaki sudionik zadržava autorska prava nad svojim fotografijama, ali se obvezuje ustupiti ih bez naknade za potrebe Hrvatskoga pčelarskog saveza i časopisa „Hrvatska pčela”.

11. Otisnuti radovi ostaju u vlasništvu organizatora.
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.