Nalazite se na:
ODRŽAN SASTANAK UPU PGŽ-a I HPS-a Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Petak, 03 Veljača 2017
Dana 02. 02. 2017. održan je sastanak u Saboru Republike Hrvatske. Sastanku su nazočili predstavnici Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, Branko Vidmar – predsjednik, Mirko Almaši - tajnik, Nedjeljko Mrakovčić – član predsjedništva UPU PGŽ, Dražen Lušić – član predsjedništva UPU PGŽ i Đuka Petrić – član UO  HPS iz Primorsko-goranske županije,  te predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza, Vladimir Bilek – predsjednik, Ankica Dušević – v.d. tajnica HPS, Sasa Petrić – voditelj potpora i Vedran Lesjak – urednik časopisa Hrvatska pčela. Teme sastanka bile su: izrada novog Statuta Hrvatskog pčelarskog saveza, informacije o Hrvatskom pčelarskom institutu u Kastvu, patvorenje meda na tržištu RH, te razno.

Gospodin Vidmar je predložio da nam primjer dobrog Statuta bude Statut lovačkog saveza. Po njegovom mišljenju taj Statut omogućava veću operativnost Predsjednika uz 5 dopresjednika koji su izabrani po regijama, a ne po županijama te su savjetodavno tijelo. Lovački savez takodjer ima i UO Isto tako potrebno je smanjiti broj delegata na skupštini na 80-90 radi povećanja efikasnosti rada Skupštine i smanjenja troškova. Ujedno je predloženo da se pokrene inicijativa za izradu Zakona o pčelarstvu. Predsjednik Bilek je prihvatio prijedlog i ocijenio ga dobrim. Naglasio je da treba vidjeti što preuzeti iz navedenog Statuta budući je Lovčki savez drugačije organiziran, a ujedno treba vidjeti i financijski kapacitet našeg Saveza kako bismo mogli krenuti u tom smjeru. Što se tiče gospodarske djelatnosti Saveza potrebno se je savjetovati sa Poreznom upravom. Zamoljeno je da svoj prijedlog dostave pismeno kao i sva ostala udruženja pčelara na nivou županija te pčelarske udruge.

Gospodin Lušić je obavijestio nazočne da će Hrvatski pčelarski institut biti registriran  u skoro vrijeme. Zahvaljuje na potpori Hrvatskog pčelarskog saveza i naglašava potrebu zajedničke suradnje na svim programima za dobrobit pčelarstva, te svim aktivnostima pridodati ekonomsku vrijednost. Zajedno ući u veće projekte te se umrežiti diljem EU, dijeliti međusobno informacije te razmjenjivati iskustva. To znači povezati Institut - Savez - ustanove iz EU. Najprije je potrebno napraviti Sporazum o  suradnji između Instituta i Saveza te koristiti prilike koje se mogu koristiti za dobrobit pčelara i pčelarstva.

Gospodin Bilek je naglasio da je patvoreni med tema prisutna na svim sastancima UO. Namjera nam je zaštititi i proizvođače i potrošače od patvorina. Gospodin Vidmar je mišljena da se treba značajno intenzivnije raditi na borbi protiv patvorina te prodaje meda bez etiketa i izvršiti pritisak na institucije koje to trebaju raditi. Zaključak je da se održe sastanci sa inspekcijskim službama te ih se upozna sa problematikom.

Pod razno gospodin Vidmar  je rekao da analize meda vrše i neovlašteni laboratoriji, te da neki ovlašteni laboratoriji uopće ne rade peludne analize, a izdaju certifikate o kvaliteti meda. Gospodin Lušić je obavijestio da namjeravaju nabaviti instrumente za analizu na prisustvo saharoze te će biti dostupna i takva analiza meda.

Gospodin Lušić se je zahvalio Savezu na partnerstvu pri organizaciji Nacionalne konferncije o medu koja se održava u  Opatiji te želi da i dalje imamo takav partnerski odnos.

Gospodin Almaši postavio je pitanje imenovanje povjerenika za Pčelarsku udrugu „Matulji“ – Rukavac.
Gospodin Bilek je ponovio da se o toj problematici razgovaralo na nekoliko sastanaka UO, a isto i na Skupštini. Stav je da se niti jedan novi povjerenik ne imenuje prije donošenja novog Pravilnika o povjerenicima. Na sastanku UO Saveza 26. 01. 2017. godine formirano je povjerenstvo na čijem je čelu gospodin Željko Balen član UO iz Požeško-slavonske županije.


                                                                    v.d. tajnica Saveza – Ankica Dušević
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.