Nalazite se na:
ODRAŽAN SASTANAK U HRVATSKOM PRIRODOSLOVNOM MUZEJU Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Četvrtak, 16 Veljača 2017
Dana 15. 02. 2017. održan je sastanak u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju (u daljnjem tekstu Muzej) i članova Hrvatskog pčelarskog saveza (u daljnjem tekstu HPS). Sa strane Muzeja prisutni su bili: prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica Muzeja, dr. sc. Iva Mihoci, viša kustosica Muzeja i dr. sc. Zorana Sedlar kustos pripravnik. Ispred HPS-a prisutni su bili Ankica Dušević v.d. tajnica, Saša Petrić – voditelj potpora i Vedran Lesjak – urednik lista Hrvatska pčela

Gospođa Mihoci upoznala nas je sa namjerom Muzeja da postave izložbu pod nazivom „Zašto je pčela važnija od čovjeka“. Muzej posjeduje dobru zbirku apida. Ovu izložbu željeli bi posvetiti pčeli. U jednom prostoru postav bi bio posvećen biologiji i anatomiji pčele, a u drugoj bi predstavili pčelarstvo kao struku. Hrvatski pčelarski savez je u ovom projektu u svojstvu suorganizatora.
 
Gospodin Lesjak je predložio da se postav obogati slikama sa natječaja „Život s pčelama“ koje je organizirao HPS. Isto tako u HPS-u imamo nekoliko eksponata košnica koje možemo dati na posudbu Muzeju, a ujedno molimo sve naše članove koji posjeduju zanimljive pčelarske eksponate (košnice, vrcaljke i ostalu opremu te literaturu) da nam se jave. Odabrani eksponati bit će na posudbi u Muzeju godinu dana dobro zaštićeni i čuvani. Gospodin Petrić je naglasio koliko je pčelarstvo na našim prostorima prisutno i važno samom činjenicom da imamo časopis koji kontinuirano izlazi 135 godina. Predložio je i da se organizira degustacija meda pod stručnim vodstvom. HPS predlaže da se uključe Agronomski i Veterinarski fakulteti.

Gospođa Dušević je na kraju sastanka napravila slijedeće  zaključke: potpisati ugovor o međusobnoj suradnji, pribaviti eksponate, kontaktirati odgovarajuće osobe koje mogu doprinijeti kvaliteti izložbe te pripremiti dio o pčelinjim proizvodima, odnosno bolestima i nametnicima pčela, što će biti sastavni dio publikacije izdane povodom otvorenja izložbe.

                                                                                            v. d. tajnica Ankica Dušević
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.