Nalazite se na:
ODRŽAN SASTANAK S ČEBELARSKOM ZVEZOM SLOVENIJE Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Utorak, 07 Ožujak 2017

Dana 23. veljače 2017. godine održan je radni sastanak u Brdu pri Lukovici u ČZS-u (Čebelarska zveza Slovenije). Od strane ČZS sastanku su bili: Boštjan Noč - predsjednik ČZS i Vlado Auguštin – savjetnik specijalist za tehnologiju, a sa strane Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Ivan Mravak – dopredsjednik HPS-a, Ankica Dušević – v.d. tajnica HPS-a i Krešo Piljak – voditelj Projekta za izradu nacionalne staklenke.

Teme sastanka su bile:  Zaštita kranjske pčele - proglašenje kranjske pčele ugroženom vrstom; Potpora ČZS-a HPS-u u promjeni uredbe EU u vezi deklariranja meda točno navest porijeklo meda i postotak; Da li je u Sloveniji PDV prihvatljiv trošak za one koji nisu obveznici PDV-a; Procedura kojom su uspjeli registrirati sredstvo protiv varoze – Varidol; Dobra pčelarska praksa u Sloveniji i Hrvatskoj; Pravilnik o nacionalnoj staklenci u Sloveniji; "Plavi dizel" i Potpora ČZS za organizaciju Apimondie 2021. godine.

Gospodin Noć nas je izvjestio da su preko svoji europarlamentaraca došli do kontakata sa odgovornim ljudima koji su im objasnili što sve moraju poduzeti kako bi se pčela kao vrsta proglasila ugroženom. Svojem Ministarstvu za poljoprivredu i okoliš dali su dokumentaciju da se postupak pokrene. Zaštita će se financirati iz budžeta Zaštite okoliša. HPS-u će se priključiti toj inicijativi i učiniti u svojim institucijama sve što je potrebno kako bi se i kod nas pokrenuo isti postupak pozivajući se na već poduzetu inicijativu u Sloveniji. Naglašeno je da sve zemlje u kojima je prisuta kranjska pčela trebaju formirati zajedničku skupinu koja će raditi na zaštiti.

Gospodin Mravak je naglasio da se kod nas događa da dolaze uzgajivači matica iz raznih zemalja iz okruženja sa svojim genetskim materijalom te da se to odražava na čistoču vrste i da se takva praksa treba zaustaviti.

Potporu ČZS imamo u potpunosti u vezi promjene deklariranja meda. Naglasili su da ćemo najviše uspjeti u samoj Hrvatskoj ukoliko Vlada pristane na izmjene, odnosno na deklariranje meda u smislu da se točno navede porijeklo meda i kolike su količine uvoznog meda u postocima.

U Sloveniji, radi toga što nema evidencije tko je u sustavu PDV-a, a tko ne (objašnjenje ministarstva financija), PDV nije prihvatljiv trošak kod potpora u pčelarstvu. No, namjeravaju prema Ministarstvu financija nastupiti zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede kako bi PDV naredne godine bio prihvatljiv trošak za sve one koji nisu u sustavu PDV-a. U Češkoj je PDV prihvatljiv trošak za sve one koji nisu obveznici PDV-a.

Objašnjeno je, da je procedura prilikom registracije sredstva protiv varoze – Varidola išla na način da je njihova Veterinarska pčelarska služba dala prijedlog za registraciju sredstva, a kako je već registriran u EU, onda se je kaskadno spustilo na članice EU te je sredstvo uz prikupljenu dokumentaciju od strane uvoznika i registrirano. Drugi je način da država napravi interventni uvoz.

Pravilnici koji reguliraju nacionalnu staklenku u Sloveniji i Dobru pčelarsku praksu dostupni su svima, te ih mi slobodno možemo preuzeti i prilagoditi našim potrebama.

Budući da je Slovenija mala po površini, oni nemaju potrebe pokretati inicijativu za plavi dizel ali pozdravljaju svaku inicijativu koja doprinosi smanjenju troškova pčelara i boljitku pčelara.

Odluku o potpori za organizaciju Apimondije HPS će donijeti na slijedećoj sjednici Upravnog odbora.

                                                                             Ankica Dušević, vd tajnica HPS-a
 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.