Nalazite se na:
AKTIVNOSTI HPS-A U OŽUJKU Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Srijeda, 05 Travanj 2017
Djelatnici Hrvatskog pčelarskog saveza su kroz ožujak odradili brojne aktivnosti, od posjeta brojnim sajmovima do organiziranja i sudjelovanja na sastancima na kojima su se rješavali problemi naših članova.

Na poziv Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) od 03. do 05. ožujka tajnica Ankica Dušević posjetila je Sajam u Beogradu. Put je bio na trošak Saveza Srbije.
Svi članovi mogu besplatno ulaziti na sve manifestacije koje organizira Savez. Imaju dobro riješeno sučelje evidencije, te po svim parametrima koji su traženi od pčelara mogu izlistati podatke u obliku raznih izvještaja. Na njihove internetske stranice mogu ući samo pčelari koji su članovi SPOS-a, svatko ima svoju šifru. Svaki pčelar ima elektronsku karticu.
SPOS je tražio od HPS-a potporu za ogranizaciju Apimondie 2021. godine u Beogradu.

Na poziv i na trošak Pčelarskog saveza Slovenije (ČZS) pozvani smo na konferenciju o suradnji znanosti i pčelarstva i na pčelarski sajam u Celju, od 10. do 11. 03. 2017.. Ankica Dušević je podnijela izvještaj iz Hrvatske u kojem smo zaključili da sve što radimo u zajedništvu sa znanstvenom zajednicom je u cilju održavanja zdrave pčele, jer samo zdrava pčela će zadovoljiti i ekonomske i prirodne interese.
ČZS  je tražio od HPS-a potporu za ogranizaciju Apimondie 2021. godine u Celju.

Trećeg ožujka u Hrvatskom Saboru na incijativu HPS-a održan je sastanak s članovima Grupacije za pčelarstvo pri HGK. Ispred Grupacije pristuni su bili I. Bračić, Z. Grgačević, Kaluđer, I. Juroš, B. Marković, a ispred HPS V. Bilek, I. Mravak, A. Dušević, S. Petrić, D. Lušić, D. Kocet, Ž. Vrbos, K. Piljak, M. Marijanović, D. Krog i S. Čuljak. Tema sastanka je bila deklariranje meda. HPS traži da se na deklaraciji točno odredi zemlja porijekla meda, odnosno ne želimo deklariranje EU i NON EU. Tvrtke uvoznici žele i dalje deklariranje na stari način. Pozvali smo se na uredbu EU 11.69 i od toga nismo odstupali.

Na sjednici Upravnog i Nadzornog odbora HPS-a 09. 03. 2017. V. Bilek i M. Marjanović dali su ostavku na mjesto člana Upravnog odbora svojih županija. Dogovoreno je da se Skupština održi u 10-om mjesecu radi donošenja  Statuta i financijskog plana, kako bi se izbjegle dvije Skupštine. Formirana je komisija za Statut  u  sastavu D. Martinović, V. Pošta, A. Dušević .

Sastanak na inicijativu Grupacije pčelarstva pri HGK odražan je 22. 3. 2017. Tema sastanka je bila deklariranje meda. Stavovi se nisu promijenili. Tvrtke uvoznici žele i dalje deklariranje na stari način. Pozvali smo se na uredbu EU 11.69 i od toga nismo odstupali, jer želimo da se na deklaraciji točno odredi zemlja porijekla meda, odnosno ne želimo deklariranje EU i NON EU.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike održan je sastanak 23. 03. 2017. Prisutni su  bili I. Mravak, D. Martinović, S. Petrić i A. Dušević. Sa strane Ministarstva prisutni su bili gosp. Bigović, gđa. Jelenić, gosp. Stipetić i gosp. Krevzelj. Teme sastanka su bile visina ekološke naknade za vozila namijenjena isključivo za prijevoz pčela i štete na pčelinjim zajednicama uzrokovane pticama pčelaricama.

Što se tiče eko naknade trebamo gospodinu Stipetiću poslati podatke o vozilima koje imaju pčelari kako bi se izračunao finacijski gubitak Ministarstva. Otprilike je došao do iznosa od oko 2.500.000,00 kn. Točan izračun dobit će se usporedbom podataka Centra za vozila Hrvatske i naših podataka, te će se na osnovu toga Ministarstvo očitovati.

Glede štete učinjene pčelarima od ptica pčelarica gospođa Jelenić je istaknula da nikad nisu zaprimili zahtjev za naknadu štete po toj osnovi, te da li smo sigurni da štetu čine pčele.
Da bi se bilo što poduzelo potrebno je izvršiti monitoring ptica od strane ornitologa, te na temelju takvog izvještaja donijeti će se odluka što bi se moglo poduzeti.

U Ministarstvu poljoprivrede 28. 03. 2017. godine održan je sastanak Povjerenstva za izradu Pravilnika o izmjenama Pravilnika o medu. Sa strane HPS-a prisutni su bili D. Lušić, S. Petrić i A. Dušević. HPS je ostao na već utvrđenim stavu o deklariranju. Zaključci sastanka su:
1. Nacrt Pravilnika u kojem se brišu odredbe o mogućnosti navođenja zemlje podrijetla mješavina meda po EU i ne-EU načelu ide u daljnju proceduru usvajanja.
2. Predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza će svoj prijedlog za dodatnim terminološkim izmjenama Pravilnika dostaviti Ministarstvu poljoprivrede do 31. ožujka 2017. godine.
3. U roku od dva tjedna od održavanja sjednice Uprava kvalitete hrane i fitosnitarne politike će organizirati sastanke na kojima će, između ostalih, prisustvovati i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane vezano uz registraciju objekata za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda i Vodič dobre pčelarske prakse te Hrvatska akreditacijska agencija vezano uz pouzdanost akreditiranih analitičkih metoda za ispitivanje meda za koje su laboratoriji dobili ovlaštenje  od strane Ministarstva poljoprivrede.

Na poziv Zajednice proizvođača, zastupnika i veletrgovaca VMP-a pri HGK 31. 03. 2017. godine održan je sastanak u HGK. Sa strane HPS-a prisutni su bili I. Mravak, A. Dušević i S. Petrić te predstavnici navedenih sektora.
Najavljeni pomoćnik ministra gospodin Agičić bio se spriječen prisustvovati sastanku te ga je zamijenio gospodin Bernard Jendrašinkin.
Tema sastanka je bila: Teškoće pri dobivanju dozvola za jednokratan unos VMP-a – interventan uvoz.
Gospođa iz Ministarstva zdravstva objasnila je prisutnima kako interventan uvoz ljekova funkcionira u humanoj medicini. Tome nije tako u veterini. Tražili su da im Uprava za veterinarstvo da naputke, odnosno, kakav protokol trebaju slijediti da bi im se odobrio interventan uvoz, na što nisu dobili odgovor. Gospodin Trbojević je zaključio da je potrebno kontaktirati veterinare te napraviti prijedlog izmjene i dopune odnosnog Pravilnika za poznate pacijente, pojedinačne i za široku upotrebu.

                                                                                                   Ankica Dušević, v.d. tajnica
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.