Nalazite se na:
OBAVIJEST O PROGLAŠENJU ELEMENTARNE NEPOGODE ZA ZAGREBAČKU ŽUPANIJU Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Utorak, 02 Svibanj 2017
ImageU petak 28. 04. 2017. godine na internetskim stranicama Zagrebačke županije objavljena je obavijest o proglašenju elementarne nepogode za Zagrebačku županiju. Obavijest je dostupna na slijedećoj poveznici - www.zagrebacka-zupanija.hr . VIŠE!

 

Elementarna nepogoda proglašena je za područje gradova: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Vrbovec te općina: Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pušća i Rugvica je zbog vremenske nepogode, nastale u razdoblju od 20. do 23. travnja 2017. godine, uzrokovane mrazom koji je na navedenom prostoru nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima, vrtovima i medonosnom bilju, posebice bagremu.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su unijeti procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi.

Obavijesti o prikupljanju ispunjenih propisanih obrazaca za prijavu štete od elementarne nepogode očekujemo na web stranicama lokalnih samouprava. U skladu s prethodnim godinama pretpostavljamo kako će općinska i gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavijestiti sve zainteresirane osobe (poljoprivredne proizvođače i druge) da štete mogu prijaviti i to tako da u prostorima lokalne samouprave ispune propisani obrazac za prijavu štete od elementarne nepogode.

Pojedini imatelji pčelinjih zajednica (pčelar upisan u Evidenciju pčelara i pčelinjaka) u slučaju elementarne nepogode mora podnijeti prijavu štete neovisno o tome radi li se o prinosu meda ili uginuću pčelinje zajednice. Ako u roku zadanom od županije i lokalne samouprave nema pristiglih prijava vezano za štete na prinosu meda i nemoguće je retrogradno izvršiti prijavu.

Med se prijavljuje u ostala obrtna sredstva obrazac EN-7  pod šifru od 760-762, ako su uginule pčele-pčelinje društvo,  onda obrazac EN-6 Proračun štete u stočarstvu.

Obrasci su dostupni na poveznici: http://www.mps.hr/default.aspx?id=9459

EN-6 Šteta od elementarne nepogode u stočarstvu

           http://www.mps.hr/UserDocsImages/STETE/EN-6.pdf

EN-7 Šteta od elementarne nepogode na obrtnim sredstvima

           http://www.mps.hr/UserDocsImages/STETE/EN-7.pdf

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.