Nalazite se na:
OTVORENA PČELARSKA POUČNA STAZA Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Srijeda, 21 Lipanj 2017

Dana 15. 06. 2017. godine u Tršću, nedaleko Čabra, otvorena je “Pčelarska poučna staza”, kao takva prva na području Primorsko goranske županije, projekt koji je realiziran od strane Pčelarskog društva Grada Čabra, Poljoprivredne edukacijske udruge Kis Gorski kotar u suradnji sa Kmetijsko gazdarskim zavodom Ljubljana. Ovo je jedan od značajnijih projekata s ciljem daljnjeg razvoja pčelarstva Čabarskog kraja istaknuo je Antun Arh , predsjednik Pčelarskog društva grada Čabra.

Ovaj projekat sufinanciran je sredstvima Ureda vlade Republike Slovenije za Slovence u susjednim državama i po svijetu i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu Republike Slovenije, zatim realiziran je uz pomoć Udruge KIS Gorski kotar i KGZ (Kmetijstvo gazdarskega zavoda) Ljubljana.

Pčelarska poučna staza sastoji se od obnovljenog oglednog pčelinjaka, sa odgovarajućim prostorom za praktično usavršavanje pčelara, školske djece i posjetitelje. U pčelinjaku je smješteno 16 AŽ košnica, te posebna soba za pomoćne pčelarske radove. Isto tako pčelinjak omogućuje izvedbu apiterapije inhalacijom. Po pčelarskoj poučnoj stazi postavljene su table s osnovnim informacijama o pčelama, njihovoj ulozi i funkcioniranju pčelinjeg društva. U sklopu staze zasađen je vrt sa medonosnim biljkama i predstavljeni su osnovni pčelinji proizvodi.

Otvorenju pčelarske poučne staze nazočili su, te obratili se prisutnima s nekoliko riječi g. Rudi Merljak, predstojnik ureda Vlade Republike Slovenije, mag. Tanja Strniša, državna tajnica Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu Republike Slovenije, g. Jože Benec, direktor KGZ (Kmetijskog gazdinskega zavoda) Ljubljana, zatim v.d. predsjednik UPU PGŽ, g. Nedjeljko Mrakovčić, predstavnici Udruge KIS Gorski kotar i drugi uvaženi gosti.

Pčelarsku poučnu stazu blagoslovio je mjesni župnik Mate Benišić.

                                                                                            Mirko Almaši
                                                                                           tajnik UPU PGŽ

Otvorenje Pčelarske poučne staze

Image 

Antun Arh, predsjednik Pčelarskog društva grada Čabra

Image

Image 

Image

Image 

Image 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.