Nalazite se na:
U BRUXELLESU ODRŽAN SASTANAK RADNE SKUPINE ZA MED COPA-COGECA Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Utorak, 04 Srpanj 2017
U Bruxellesu je nedavno održan sastanak Copa-Cogecce (Europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača). Hrvatski pčelarski savez na poziv Hrvatske poljoprivredne komore čiji je i član, a o trošku Copa-Cogecce, sudjelovao je na sastanaku Radne skupine za med. Sastanku su još nazočili predstavnici Češke, Slovačke, Njemačke, Portugala, Italije, Španjolske, Danske, Finske, Švedske, Poljske, Austrije, Belgije, Nizozemske i Francuske.

Razgovaralo se o slijedećim temama:
1. Situacija na tržištu meda izlaskom Velike Britanije iz EU i što će se dogoditi na tržištu meda nakon potpisa trgovinskog ugovora sa zemljama Mercosura (Argentina, Brazil, Paragvaj i Uragvaj)
Što se tiče Velike Britanije i njezinog izlaska iz EU na tržište meda nije bilo utjecaja jer oni med uvoze iz trećih zemalja, a ne iz zemalja EU. Mišljenje je da potpisivanje trgovinskog ugovora sa zemljama Mercosura neće izazvati promjene na tržištu meda jer su njihove izvozne cijene na veliko iste kao cijene u EU. Još uvijek ostaje problem jeftinog uvoza iz Kine a u novije doba i iz Ukrajine.

2. Rezultati koordinirane kontrole krivotvorina meda i kako se boriti protiv sve raširenije prakse prodaje krivotvorenog meda.
Od 893 uzorka 14.2% ili 125 uzorka bila su sumnjiva.
Krivotvorine meda su prisutne u velikom broju širom Europe. Otkrivaju se pomoću raznih laboratorijskih analitičkih metoda. Od analitičkih metoda očekujemo točnost i suzbijanje krivotvorina, a to je za sada izgleda nemoguće. Krivotvoritelji su uvijek ispred nas. Što je rješenje – da li nova dobra i promišljena definicija meda, jer sadašnju definiciju krivotvoritelji uspješno ispunjavaju? Kako zaštititi potrošača i vratiti mu povjerenje u proizvod? Hrvatska ide u smjeru zaštite izvornosti i zemljopisnog porijekla, te izradom nacionalne staklenke za med, isto tako provodi se projekt HPA – oznaka Med iz lijepe naše.
Zaključeno je da moramo harmonizirati analitičke metode, potrebno je napraviti biobazu meda, šećernih sirupa i hrane za pčela i europsku referentnu bazu podataka o medu.
Na uzorku bi se trebalo napraviti nekoliko komplementarnih metoda kako bi se procijenila autentičnost meda.

3. Stanje Aethine tumide (mali kornjaš košnice) i akcijski plan
Očekivala se puno brža invazija kornjaša. Na sreću to se nije dogodilo. Međutim način da spalimo košnice i uništimo kornjaša nije dobar, jer tako ne znamo puno o njemu i kako mu se drugačije suprotstaviti zaključeno je na savjetovanju u Piacenzzi. Još uvijek vrijedi karantena za područje u Italiji gdje je prvi put lokaliziran i gdje su spaljene sve košnice. Karantena će vrijediti do kraja 2019 godine. U Austriji se formirao centar za borbu protiv azijskog stršljena, a mi smo izvijestili o ptici pčelarici, koja je zakonom zaštićena, a koja pčelarima čini velike štete.

4. Nacionalni pčelarski programi – financiranje nakon Brexita
Po pitanju NPP-a komisija će dati prijedlog u 7-om mjesecu, a diskusija će se održati paralelno sa Brexitom. Pitanje je kakav će biti financijski paket koji će nam biti na raspolaganju. U paket je potrebno unijeti i naknadu za pčelu kao oprašivača, odnosno rizik radi prskanja. Potrebno je utvrditi opstojnost pčela u ovakvom agrookolišu, te djelovanje klimatskih promjena na pčelinje paše. Sve navedeno tražimo da se uvede u pčelarske programe.

5. EFSA (Eurpska agencija za sigurnost hrane) – Bee week
EFSA će organizirati u 5-om mjesecu tjedan pčela. Naglasak će biti na ulozi pčela u proizvodnji hrane, njihovoj ranjivosti i zdravlju s obzirom na upotrebu pesticida i klimatskim promjenama.

6. Stanje na području upotrebe neonikotinoida
Predloženo je da se proširi zabrana upotrebe neonikotinoida. Njihovi efekti su toksični za cijeli okoliš. Neodgovorna upotreba neonikotinoida čini poljoprivredu najvećim onečistivačem prirode. Da li se može intervenirati da se pripravci na njihovoj bazi stave van upotrebe?

7. Stanje veterinarskih pripravaka potrebnih za zaštitu pčela
Što se tiče veterinarskih pripravaka za zaštitu pčela države članice mogu, po potrebi kaskadno spuštati upotrebu dozvoljenih sredstava u EU.

8. Problemi sa nekvalitetom voska (satnih osnova)
U EU jedino Švedska, Finska i Danska nemaju problema sa kvalitetom voska jer imaju postrojenja za preradu voska. Kod njih se svake godine mijenja gotovo cjelokupan vosak u košnici. Sve ostale zemlje tuže se na nisku kvalitetu voska. Zaključeno je da se to područje mora urediti, a prije svega znanstveno istražiti jer je od izuzetne važnosti, pošto je to prva ambalaža u kojoj se nalazi med, a ako nam je vosak nekvalitetan i zaražen ne možemo razgovarati o kvalitetnom medu.

9. Danska je objavila kandidaturu za organizaciju Apimondie 2021. godine u Kopenhagenu i tražila podršku od prisutnih predstavnika.


                                                                                                Izvještaj sastavila
                                                                                         v. d. tajnica Ankica Dušević
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.