Nalazite se na:
OBVEZE OPG-a PO MIROVINSKOM I ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Srijeda, 06 Rujan 2017

Ispitali smo u Mirovinskom da li se mirovina umanjuje ili gubi ako se otvori OPG (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) ili se upiše u UP (Upisnik poljoprivrednika) odnosno JRDŽ (Jednistveni registar domaćih životinja).
 
- tko je ostvario prijevremenu, starosnu ili obiteljsku mirovinu dobiva i dalje mirovinu  bez obzira na otvaranje OPG-a ili upisa u UP i JRDŽ.
- tko je u invalidskoj mirovini (profesionalna nesposobnost i gubitak radne sposobosti) otvaranjem OPG-a gubi ostvarena prava po mirovini i ulazi u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja po OPG-u.
- Djelatne vojne, policijske i carinske osobe moraju od svojih pretpostavljenih tražiti dozvolu da li se mogu baviti nekom dodatnom djelatnošću kao što je pčelarstvo.

Onaj tko je zaposlen i ima otvoren OPG, kada mu prestane radni odnos, iz bilo kojeg razloga, ne može ostvariti prava sa Zavoda za zapošljavanje i ulazi u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja po OPG-u.

Tko je nezaposlen, a otvori OPG gubi prava sa Zavoda za zapošljavanje odnosno ulazi u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja po OPG-u.
 
Savjet je da umirovljenici sa svojim rješenjem ili odreskom od mirovine odu u mirovinski ured, gdje će utvrditi o kojoj se vrsti mirovine radi prije otvaranja OPG-a.                                                                                Ankica Dušević, tajnica

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.