Nalazite se na:
ZAVRŠETAK EVIDENCIJE PČELARA I PČELINJAKA DO KRAJA STUDENOG 2008. Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Petak, 18 Srpanj 2008
Obzirom da je Pravilnik stupio na snagu, održani su sastanci po županijama s izabranim povjerenicima od strane pčelarskih udruga radi jedinstvenog dogovora o provedbi evidencije pčelara i pčelinjaka, regulirano čl. 18. spomenutog Pravilnika.
Prema evidencijama, u HPS-u je prijavljeno 108 pčelarskih udruga, a toliko je i povjerenika za koje je HPS napisao rješenja kao i potrebne iskaznice. Na taj način povjerenici predstavljaju službene osobe svojih udruga i HPS-a te obavljaju sve poslove koji proizlaze iz Pravilnika.
Za svaku je pohvalu da su na sastancima prisustvovali članovi UO HPS-a kao i predsjednici i tajnici pčelarskih udruga te dali svoj doprinos u podršci realizacije evidencije pčelara i pčelinjaka do kraja studenog 2008. godine.
Budući da je od održanih sastanaka do danas prošlo dosta vremena, a pčelarska aktivnost još traje i “evidencija” se ne može zaustaviti, želim sve povjerenike, predsjednike i tajnike udruga  kao i članove UO. HPS-a podsjetiti na neke radnje koje su potrebne da se evidencija pčelara i pčelinjaka dovrši do kraja studenog 2008. godine.
Kao prvi korak, povjerenici moraju imati upisane podatke koji se traže u obrascu o Upisu i evidenciji pčelara i pčelinjaka (vidi Prilog 2) te upisati vrijednosti za koordinate x i y kao i redni broj točke snimanja iz GPS-60-Garmini.
Nakon snimanja zemljopisnog položaja pčelinjaka, potrebno je podatke iz GPS uređaja ubaciti u računalo i pohraniti ih na CD.
Drugi korak je upisivanje podataka o pčelarima pčelinjacima (za svakog pčelara) po udrugama na obrazac iz Priloga 2, ispisan na papiru i u CD obliku.
Svi oblici ispisa pišu se u Excelu ili Wordu, u dva primjerka. Jedan primjerak se šalje u HPS do kraja studenog 2008. godine, a drugi ostaje u arhivi udruge.
U prilogu ovog teksta je školski primjer popunjenog obrasca iz Priloga 2.
Zbirni obrazac podataka o pčelarima i pčelinjacima nije potrebno raditi, a to je zaključak Komisije za pračenje provođenja provedbe spomenutog Pravilnika., jer je to tehnički neizvedivo, a nije ni pregledan ispis svih podataka na A4 formatu papira. Podaci koji se nalaze na obrascu Priloga 2 su dovoljni da se u HPS-u napravi dobra baza podataka u raznim varijantama.
Za realizaciju Evidencije pčelara i pčelinjaka potrebno je osigurati orijentaciono oko 53.000 kuna, što je podatak iz Varaždinske županije koja je tu evidenciju izradila 2007. godine. No, kako udruge nemaju financijska sredstva, upućene su da pismenim putem zatraže potrebna financijska sredstva od općina, gradova i županija, što je velika većina udruga već osigurala pa su i neke udruge pri kraju s evidencijom.
Ako pak pojedine udruge od svojih županija nisu dobile potrebna financijska sredstva ili su sredstva nedostatna, tada je potrebno o tome pismenim putem obavijestiti HPS radi rješavanja tog problema.
Što se tiče primjene Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinjih paša, došlo je do nepoštivanja pravila iz Pravilnika od strane nekolicine pčelara kod dovoženja i smještaja pčela na terenu, zbog čega je morao posredovati HPS.
                                                                                             Za koordinaciju:     
                                                                                             Augustin Benko
                                                                                               098 912 9036
 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.