Nalazite se na:
NAJAVA!!! PREDAVANJE O ZNAČENJU „HIŽNE KNJIŽICE“ Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Četvrtak, 04 Siječanj 2018

Ove godine obilježavamo 275 godina od prvog izdanja Hižne knjižice , čiji se puni naziv nalazi u bilješci (a), a koja je izdana u Zagrebu 1743. godine. Knjižica je zabilježena u djelu Ivana Kukuljevića Sakcinskog: Bibliografija hrvatska, Zagreb 1860. godine. Predavanje o značenju Hižne knjižice za povijest hrvatskog pčelarstva održat će se 11. siječnja 2018. godine u 18 sati u dvorani Tribina grada Zagreba, Kaptol 27. Predavač je mr. sc. Nenad Strižak.

Za pčelarstvo je iznimno važno što se u zasebnom poglavlju (XIII.) u 27 točaka navode sažete upute o ondašnjem pčelarenju (od str. 188. - 193). Izdvajanje pčelarstva u zasebno poglavlje upućuje na status pčelarstva kao zasebne djelatnosti, što je naslijeđe od davnina, kao što je to davno zabilježio i Aristotel.

Sadržaj knjižice i njezino sveopće značenje, osobito za sociologe, teologe, medicinare, veterinare, etnologe, lingviste i pčelare, opisano je u radu Hižna knjižica… − Hrvatski pučki kalendar (1). U vezi pčelarstva u tom se radu navodi samo naslov XIII. poglavlja i ništa više: Gospodar hiže kaj mora obderžavat za napreduvat vu pčelah. Opis sadržaja poglavlja dan je u radu Hižna knjižica i pčelarstvo (2) s namjerom da se široj pčelarskoj zajednici ukaže na njezino postojanje, ali i radi poticanja valorizacije te vrijedne knjižice za povijest hrvatskog pčelarstva, što je nažalost izostalo. Knjižica je napisana starom kajkavskom grafijom i hrvatskom kajkavštinom (b). Sva četiri poznata izdanja Hižne knjižice potječu iz 18. stoljeća. Knjižica je digitalizirana (3) i njezin je sadržaj danas svima dostupan.

 

 

Image

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.