Nalazite se na:
Milanu Čubriću posmrtno dodijeljena Godišnja pčelarska nagrada UPUPGŽ Ispis E-mail
Vedran Lesjak   
Utorak, 27 Veljača 2018

Dana 27. siječnja 2018. godine u Gradskoj vijećnici Grada Kastva održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije. Na njoj je gospodinu Milanu Čubriću posmrtno dodijeljena Godišnja pčelarska nagrada za 2017. godinu. Svečanoj je sjednici nazočila rodbina pokojnoga gospodina Čubrića, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj gospođa Melita Raukar, član Upravnog odbora Hrvatskoga pčelarskog saveza gospodin Đuka Petrić te mnogobrojni pčelari i gosti. Nagradu je preuzeo Josip Čubrić, sin pokojnoga gospodina Milana Čubrića.
Image
Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije svake godine dodjeljuje Godišnju pčelarsku nagradu istaknutim pojedincima za iznimne doprinose razvoju i promociji pčelarstva te za unapređenje pčelarske prakse u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno za aktivno sudjelovanje u realizaciji programskih zadataka udruženja. Tako je za 2017. godinu udruženje donijelo odluku da se Godišnja pčelarska nagrada posmrtno dodijeli gospodinu Milanu Čubriću za izrazite doprinose i postignuća u pčelarstvu.

Milan Čubrić rođen je u Pirovcu 18. studenoga 1937. godine, a preminuo je 2. travnja 2014. Obitelj Čubrić u Pirovcu se bavila pčelarstvom. Nakon navršene 14. godine došao je u Kostrenu kod obitelji Ružić, a sa šesnaest je godina postavio svoj prvi pčelinjak u Kostreni.

Svoj je radni vijek gospodin Čubrić odradio u riječkom Elektroprimorju te u Općini Kostrena, gdje je obnašao dužnost prvog načelnika Kostrene.

Sudjelovao je u osnivanju prve pčelarske udruge − Društva pčelara Rijeka − za područje tadašnjega Kotara Rijeka. To je društvo niz godina bilo jedino pčelarsko udruženje na području tadašnje Zajednice općina Rijeka, odnosno za pčelare s područja sadašnje Primorsko-goranske županije.

Čubrić je tijekom godina svoga djelovanja u Pčelarskom društvu Rijeka obnašao funkcije člana Upravnog odbora, blagajnika, tajnika, a najduže je bio na funkciji predsjednika, na koju je biran u nekoliko navrata, s prekidima u razdoblju od čak 18 godina. Obol društvenom radu dao je i u Hrvatskome pčelarskom savezu, gdje je tri mandata obnašao dužnost člana Upravnog odbora.

Gospodin Čubrić bio je velik pčelar u najširem smislu te riječi. Dulje je vrijeme pčelario s više od 400 pčelinjih zajednica. Bio je najveći promotor meda od kadulje. Na otoku Cresu imao je dva pčelinjaka.

Svoje je bogato pčelarsko iskustvo gospodin Milan Čubrić susretljivo prenosio na mlade pčelare početnike, kojima je doslovce bio pčelarski otac i majka. Održao je bezbroj edukativnih predavanja o pčelarstvu i tehnologiji pčelarenja i nikad nije naplatio honorar za to. Bio je zagovornik stalnoga stručnog educiranja pčelara. U pravilu bi godišnje organizirao tri-četiri predavanja za pčelare s područja Primorsko-goranske županije.

Ostvario je uspješnu međunarodnu suradnju na području pčelarstva, primjerice, vrlo je uspješnu i produktivnu suradnju imao s pčelarima iz tadašnje Čehoslovačke.

Kao prvi dopredsjednik Organizacijskog odbora Zlatnog ulišta, 2007. godine osobno se založio za naziv „ulište”, koje potječe od staroslavenskog naziva za pčelinju zajednicu, a koja se u davnim vremenima nazivala „ul”, „ulj”, „ulica” ili „ulište”.

Za svoj dugogodišnji volonterski rad dobio je Zlatnu plaketu Hrvatskoga pčelarskog saveza za doprinos razvoju i unapređenju pčelarstva na području Republike Hrvatske. Proglašen je doživotnim počasnim predsjednikom Pčelarske udruge „Milutin Barač”, sljednice Pčelarskoga društva Rijeka.


                                                                                                  Mirko Almaši,
                                                                                 tajnik Udruženja pčelarskih udruga

                                                                                    Primorsko-goranske županije

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.