Nalazite se na:
TRANSPIRACIJA PESTICIDA Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 Veljača 2009

TRANSPIRACIJA PESTICIDA 

Pod nazivom „Transpiracija pesticida“, na 25. Kongresu talijanskih profesionalnih pčelara održanim od 21.-26. siječnja u u Sorentu kod Napulja predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja Vincenca Girolamija sa sveučilišta u Padovi, a radi se o transpiraciji iz listova kukuruza. Kapljice na listovima su slične kapljicama rose, ali i kapljicama biljnog soka koji kruži biljkom i izlučuje se na listovima. Za pčele i druge kukce su te kapljice dragocjen izvor vode koji one sakupljaju u jutarnjim satima prije nego ih posuši sunce. Ako je sjeme kukuruza bilo tretirano nekim od neonikotinoida (Gaucho, Poncho), transpiracijske kapljice bit će toliko otrovne, da će pčela umrijeti za 2-10 min. nakon što je popila kapljicu. Ako je samo kušala kapljicu, smrt će nastupiti kroz 20-40 min. 

Profesor Andrea Tapiro s Odjela za kemiju Sveučilišta u Padovi analizirao je kapljice i otkrio da je koncentracija upotrijebljenog insekticida iz skupine neonikotinoida bila 10mg na litru biljnog soka. Poznato je da su letalne, odnosno smrtne doze za pčele mnogo manje. 

Francesco Panella, predsjednik Saveza talijanskih profesionalnih pčelara, izjavio je da su izneseni rezultati nepobitan dokaz s kakvom površnošću su bile izdane dozvole za upotrebu tih neuroloških sistemika, koji pretvaraju biljke, u našem slučaju kukuruz, u opasne i trajne insekticide. Problem otrovanja pčela očito neće biti riješen prilagodbom sijaćih strojeva i poboljšanjem ljepljivosti insekticida na sjeme kukuruza, o čemu su lani razmišljali poljoprivredni stručnjaci. Rješenje problema će trebati tražiti negdje drugdje i to hitno ako želimo spasiti pčele od izumiranja. 

Kao dokaz kako pčela brzo umire nakon što popije otrovanu rosu na kukuruzu, možete pogledati u filmu profesora Girolamia objavljenom na internetu na: 
http://firenze.repubblica.it/multimedia/home/4468701?ref=rephpsp4 

 

Popis neonikotinoida: 

klotianidin - Bayer UK978, Derer, Modesto, Poncho, Poncho 250, Poncho Beta, Raxil Deter, Redigo Deter (sve proizvodi Bayer CropScience). 

imidakloprid - Admire, Bayer uk 720, Baytan Secur, Bug free extra, Chinook, Chinook blue, Chinook colourless, Couraze, Gaucho, Imadasect, Intercept, Merit turf, Mido 70%, Neptune, Nuprid, Provado ultimate bug killer, Raxil secur, Tipod plus. 

fipronil - Regent IGR, Vi-Nil 

tiametoksam - Actara, Bug attack granules / liquid / quicksticks, Centric, Cruiser sb 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.