Nalazite se na:
Četvrti dani meda u Pazinu Ispis E-mail
Ivana Berg Divald   
Ponedjeljak, 02 Ožujak 2009
ImageRanko Anđelini: „Dani meda postaju sve važniji i značajniji!“  Na sajmu „Dani meda“, koji je poprimio i međunarodne razmjere kako u izložbenom, tako i u stručnom dijelu programa, predstavilo se više od pedeset izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije sa šarenom izložbenom paletom: od mednih proizvoda do pčelarske opreme i literature. Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Pazina Neven Rimanić, moderator i organizator cijele manifestacije Ranko Anđelini, župan Ivan Jakovčić i mnogi drugi pčelari iz cijele Hrvatske. SURADNJA SA STRANIM PROIZVOĐAČIMA 

Image

Predsjednik pčelarske udruge „Lipa“ Ranko Anđelini istaknuo je da  „Dani meda“ imaju i međunarodni značaj što pokazuje izlaganje kvalitetnog proizvođača inox opreme iz Italije, inače jako traženog i cijenjenog u našim krajevima. 
 „Nadam se da je to početak dobre suradnje sa stranim proizvođačima, pogotovo proizvođačima one opreme koja nedostaje na našem tržištu.“ 
Osim toga, bilo je toliko zainteresiranih izlagača da smo, nažalost, morali odbiti veliki broj istih zbog nedostatka prostora, no potruditi ćemo se slijedeće godine osigurati više mjesta za sve zainteresirane.“ -izjavio je Anđelini. 


NA MLADIMA SVIJET OSTAJE – Košnica

Image

Krenulo se s akcijama u vrtićima i školama gdje su pčelari slušali predavanja, zatim se u završnoj fazi sav izložbeno – edukativni program preselio u Spomen dom.
Samo u petak je pristiglo oko 25 autobusa djece iz čitave županije. Prava košnica, rekli bismo! To je ujedno i naziv skupnog rada učenika trećeg razreda jedne pazinske osnovne škole koji je proglašen najboljim likovnim uratkom. 

Image 

Image 

Ovom prigodom organizirano je i natjecanje u medu.  

 Image


Profesionalni vatrogasac, g. Dario Vežnaver kojemu je pčelarstvo hobi, osvojio je i ove godine najveći broj bodova tj. Prvo mjesto za  kestenov med. Na državnom natjecanju u Osijeku 2007. g. proglašen je, također, šampionom za kesten, kao i već četvrtu godinu za redom u Pazinu.
Razlog bavljenja pčelarstvom nalazi u „saću u medu“ koje se g. Vežnaveru urezalo u pamćenje dok je još kao mali dječak pomno pratio strica dok pčelari. Danas je njegova cijela obitelj uključena u medarstvo i imaju pravi obiteljski biznis koji namjeravaju proširiti.

Medeni meni

Po prvi puta je održano natjecanje u pripremi jela s mednim dodacima - „gastro medni susret“. Na takmičenje u spravljanju jela na bazi pčelinjih proizvoda prijavili su se restorani iz Hrvatske, Slovenije i Italije što  je rezultiralo pozitivno za gastronomsku raznolikost i ponudu. Pobjedu je uvjeljivo odnio restoran „Lovac“ iz Pazina. Svi sudionici se nadaju da će mnogi restorani, slijedeći njihov primjer, započeti s ponudom takvog menija u svojoj kužini.

Med kao vrhunski proizvod

Pčelarska udruga „Lipa“ je izradila i posebnu knjižicu edukativnog karaktera „Med, zdrava hrana i lijek“ gdje je u sažetku prikazana svrha i uporaba meda, koju ste mogli kupiti na sajmu. 

Naišli smo na  novitete u proizvodnji dobre stare kapljice; Biska od žute imele s dodatkom meda, vino terran u kombinaciji istog, raznorazni likeri itd. „Biska je gorka, a med sladak tako da ženska populacija najčešće degustira ovaj napitak. Jeste li pili Terran s medom, a volite okus vina? Ako niste, morate probati! Pa, nek' sva osjetila uživaju!“ Objasnio je gazda štanda - dječak koji nas je ljubazno i uslužio.  

Image

ZNANSTVENI SKUP  

U subotu je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza g. Martin Kranjec pozdravio sve prisutne i otvorio službeni predavački dio manifestacije, te svim pčelarima zaželio plodnu mednu godinu. Nas je posebno zaintrigirao taj stručno- znanstveni skup zbog gostovanja uglednih gostiju;  prof. Dr. Karla Crailsheima, dopredsjednik Europskog projekta za praćenje gubitka pčela (COLOSS) iz Austrije, dipl. ing. strojarstva Ferida Velagića iz Bosne i Hercegovine koji je govorio o proizvodnji matične mliječi kao poznati proizvođač matica i stručnjaka za medije Damira Rogulje s temom „Unapređenje pčelinjih proizvoda“.

„Držite kolonije u što higjenskijim uvjetima!“
 poručio je prof. dr. Karl Crailsheim
(dopredsjednik europskog projekta za praćenje gubitaka pčela) 

Image

Ugledni znanstvenik iz Austrije, u svom interesantnom predavanju, educirao je sve posjetitelje o stresorima koji izazivaju CCD. Saznali smo da su najopasniji među  pesticidima oni pesticidi i toksini koji direktno utječu na živčani sustav pčele. Iako postoji mnogo uzročnika koji izazivaju uginuća pčela prof. dr. Karl Crailsheim smatra da jedan od glavnih (no, nikako ne može biti posebno izdvojen kao JEDINI uzročnik) je NOSEMA CERANEA.

Iskoristio je ovu priliku kako bi najavio APIMONDIA-in skup ove jeseni u Francuskoj na kojem se očekuje preko 10. 000 pčelara i više stotina znanstvenika koji će se baviti ovim problemom uginuća pčela i iznalaženjem adekvatnog rješenja.

GIGANTSKA DRUŠTVA 

Image

Ferid Velagić, profesionalni pčelar iz Tuzle (Bosna i Hercegovina) koji je još od studentskih dana okružen pčelama i pravi zaljubljenik u iste, srdačno je odgovorio na sva naša pitanja i poručio pčelarima:

„Bez praćenja nauke i bez tehnologije nema napretka.
Mislim da pčelarima treba puno više edukacije!“

„Mi se profesionalno bavimo proizvodnjom matične mliječi i organiziranom proizvodnjom matica. To nam je osnovna proizvodnja. Imamo bolji dohodak od matične mliječi, nego od proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda! Tretiramo svoje pčele na prirodan način, samo prirodnim lijekovima i matična mliječ koju proizvedemo nema prisustvo kemije i okolina u kojoj to radimo je ekološki nezagađena.“

Koliki Vam je čisti dohodak po jednoj košnici?

„Dobro je što ste me to pitali. Mnogi se hvale da imaju veliki broj košnica - 200, 300, 500, a kada pitate koliko meda imaju onda je brojka puno manja. Pravi pokazatelj našeg uspjeha je 500 eura čiste zarade po jednoj košnici koja je namijenjena proizvodnji matične mliječi u dvomatičnom ili tromatičnom sistemu. To su gigantska društva! To je 5 nastavaka pčela tj. oko 100 tisuća pčela.“
                    

Pčelarstvo u BiH?
 
„Kamen  spoticanja u pčelarstvu BiH je falsificirani med kojeg se na težak način pokušavamo riješiti. Mi - ozbiljni pčelari, borimo se protiv toga, ali smo nemoćni. Situacija je u BiH specifična – imamo mnogo kantona i nismo homogeni kao država, pa je onda i teže istrijebiti falsifikatore. Predlažem da svaki potrošač ima svog provjerenog pčelara prodajom na kućnom pragu (pravilnik koji je sada aktualan u Hrvatskoj) za koji imam samo riječi hvale jer će na taj način potrošač dobiti kvalitetu. Isto tako taj pravilnik je odličan za pčelara - proizvođača. Također, na tržištu treba kvalitetom konkurirati uvozu jer jedino kvalitetan proizvod može privući mušterije. Pored toga, pčelarima općenito treba puno više edukacije jer bez praćenja nauke i bez tehnologije nema napretka.“
 
Za kraj, g. Velagić je poručio da bi trebala postojati suradnja susjednih država jer pčele ne znaju za granice, one lete i preko Save i preko Drine, te da bi se i ljudi mogli ugledati na njih.

 
« Prethodna   Sljedeća »
Pcelarski forum | Novosti | Kontakt

© HPS. Sva prava pridržana.