Novosti
arhiva/novosti/coloss-org.jpg
14.04.2021 Broj:330

ONLINE UPITNIK ZA PRAĆENJE ZIMSKIH GUBITAKA 2020/21

Poštovani pčelari, u današnje vrijeme se većina sastanaka i druženja svela na minimum pod utjecajem pandemije, pa je mogućnost pojašnjavanja važnosti prikupljanja podataka o zimskim gubicima smanjena. Komunikacija se najvećim dijelom odvija preko društvenih mreža. Upitnik o gubicima pčelinjih zajednica koji je dostavljen u Hrvatskoj pčeli identičan je online upitniku, koji je sada dostupan i na poveznici u nastavku. Ovime smo željeli olakšati pristup i ispunjavanje upitnika. Svi rezultati će biti objedinjeni i objavljeni nakon obrade.


ON LINE UPITNIK

https://www.bee-survey.com/index.php/198231?lang=hr

 

U dosadašnjim kontaktima sa pčelarima dobivamo informacije o značajnim gubicima kod hobi, poluprofesionalnih i profesionalnih pčelara. Radi toga je nužno prikupiti podatke o gubicima kako bi se utvrdili razmjeri i težina ovog problema na kojega pojedinačno pčelar može malo ili gotovo nikako utjecati. Pčelari su skloni gubitke zajednica pripisivati svojim pogreškama i propustima, što u najvećem broju slučajeva nije razlog. Pčelarenje postaje sve rizičnije i neizvjesnije, kao posljedica klimatskih promjena, globalizacije i pojave novih bolesti, te promjena u poljoprivredi. Posljedice se očituju pojavom povećanih gubitaka tijekom cijele godine a sve više u jesen, te sve veći broj slabih zajednica koje se teško razvijaju do proizvodne snage. Ovim upitnikom želimo utvrditi što je utjecalo na preživljavanje ili gubitak pčelinjih zajednica.

Globalizacija i klimatske promjene donose poteškoće u pčelarstvu, te se pojavljuju gubici pčelinjih zajednica koje je teško objasniti i razumijeti.

U suradnji sa međunarodnom organizacijom COLOSS izrađen je standardizirani upitnik o pčelinjim gubicima, koji se provodi preko deset godina. Aktivnosti na međunarodnom nivou rezultirale su većom pažnjom prema pčelama u Europskom Parlamentu. Rezultate i utjecaj na lokalnom i međunarodnom nivou, praćenja gubitaka prepoznale su i zemlje izvan Europe tako da je u jednistveni sustav praćenja uključeno 40 zemalja svijeta. Ovime ukazujemo na važnost svakog pčelara koji ispuni upitnik bez obzira jeli imao gubitaka ili nije.

Svjesni odnosa pčelara prema gubicima i u cilju zaštite osobnih podataka nije potrebno ispunjavati osobne podatke u upitniku. Rezultati upitnika biti će objavljeni u Hrvatskoj pčeli i ostalim javnim glasilima. Upitnik je otvoren za ispunjavanje do 01. lipnja 2021. godine., no svjesni početka pčelarske sezone i aktivnosti koje su pred nama, molimo Vas da ga ispunite što prije.

Upitnik je sastavljen od obaveznih polja koja se odnose na gubitke pčelinjih zajednica koji su označeni zvjezdicom (*), te ostalih pitanja koja doprinose boljem razumijevanju gubitaka.

Srdačan pozdrav,

Izv. prof. dr.sc. Janja Filipi

COLOSS koordinator za Hrvatsku

Sveučilite u Zadru

Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakutluru