Novosti
arhiva/novosti/SmartSize.jpg
07.12.2021 Broj:444

ŠKOLSKI MEDNI DAN OVE GODINE OBILJEŽEN U PETRINJI

Osnovna škola Mate Lovraka ugostila je danas Mariju Vučković, ministricu poljoprivrede u sklopu obilježavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka. Na obilježavanju još su sudjelovali dožupan Mihael Jurić koji je ujedno pčelar i predsjednik PU Petrinja, zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo, predsjednik HPS-a Željko Vrbos sa suradnicima te pčelari iz Petrinje i SMŽ-e.


Riječ je o programu koji se organizira u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj upravo 7. prosinca, povodom obilježavanja Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ministrica Vučković je istaknula kako ovaj projekt provode već četvrtu godinu te kako se njegovom  provedbom očekuje postizanje nekoliko ciljeva, kao što su promocija meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima koji se pakira u Nacionalne staklenke, podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljne prehrane uz povećanje unosa meda u prehranu djece kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Podsjetila je kako je ministarstvo ove godine zbog iznimno loše godine za pčelare prvi puta reagiralo s programom potpora male vrijednosti za prehranu pčelarima. Program je bio vrijedan tri milijuna kuna.

Zadovoljstvo što je Petrinja domaćin Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka izrazio je Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje.

„Drago mi je da je baš na Školski medni dan prepoznata vrijednost naše županije po broju naših pčelara, ljudi koji se bave medom. Trenutak kada nestanak pčela, još malo pa će nestati i čovječanstva. Pčele nadilaze svu onu poljoprivrednu  vrijednost jer su prevažne za naš eko sustav i za opstanak naše civilizacije. Drago mi je da su i djeca u to uključena, oni su naša istinska budućnost i to je jedino jamstvo da će se zdrav pogled na naš život nastaviti i dalje“, kazao je Prskalo.

Ovom je prigodom Dražen Kocet, član UO HPS-a prvašićima održao  edukativnu radionicu o pčelarstvu.

Održana je i prezentacija provjere nacionalne staklenke u aplikaciji za potrošače, a na kraju programa ministrica je djeci uručila med zapakiran u Nacionalnu staklenku.

Preuzeto s: https://petrinja.hr/

                    https://www.radio-banovina.hr/