Novosti
arhiva/novosti/_def_news.gif
11.08.2022 Broj:536

VAŽNO!!! PROMJENE VEZANE UZ POTPORE ZA KUPNJU OPREME I POMAGALA U PČELARSTVU

Poštovani pčelari, prema novim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije pčelarski sektor je zasebna sektorska intervencija u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., a koji će početi s primjenom 1. siječnja 2023. godine.


Promjena će obuhvatiti ne samo produljenje programskog razdoblja (s tri na pet godina) nego i promjenu terminologije (termin Nacionalni pčelarski program više se neće upotrebljavati), dok će se mjere potpora nalaziti unutar sektorskih intervencija.

U skladu s navedenim, primjenjivat će se nova pravila za razdoblje prihvatljivosti troškova da bi se ostvarila potpora za ulaganja u pčelarskom sektoru, pri čemu se više neće primjenjivati dosadašnje pravilo da se „pčelarska godina” proteže kroz dvije kalendarske godine, nego će se primjenjivati načelo kalendarske godine.

Ističemo da računi za kupljen, VMP, opremu i pomagala u pčelarstvu izdani od 1. kolovoza do 31. prosinca 2022. NEĆE biti prihvatljivi u 2023. godini. Prihvatljivi će biti tek računi izdani najranije 1. siječnja 2023. godine.

Informacije o primjeni novih pravila za provedbu intervencija i ostvarivanje potpora u pčelarskom sektoru obuhvaćenih u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027. od početka 2023. godine bit će pravodobno objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskoga pčelarskog saveza.

 

Hrvatski pčelarski savez

Stručna služba