Novosti
arhiva/novosti/hpk-komora.jpg
16.05.2023 Broj:706

ODRŽANA KONFERENCIJA - NOVA PRAVILA O OZNAČAVANJU MEDA I DRUGIH PROIZVODA

Danas je u uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj na inicijativu zastupnika u EU parlamentu Tomislava Sokola i Hrvatske poljoprivredne komore održana konferencija „Nova pravila o označavanju meda i drugih proizvoda – interes hrvatskih proizvođača i potrošača“


Temeljem Strategije 'od polja do stola', Europska komisija predložila je reviziju postojećih tržišnih standarda za niz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao što su voće i povrće, voćni sokovi, džemovi, med, perad i jaja. Predložena revizija trebala bi potrošačima olakšati odabir zdravije hrane na temelju pouzdanih informacija. Predložene izmjene donose i nova pravila o označavanju meda, odnosno da na svakoj teglici mora biti naznačeno od kuda medpotječe te navedene zemlje porijekla. Iako je razgovora bilo i o mlijeku, voću i povrću najveći naglasak je bio upravo na medu, te su se svi složili da bi osim navođenja točnog porijekla meda obavezno u slučaju mješavine morao pisati i postotak pojedinog meda u mješavini.

Nazočnima su se obratili mr. sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Ana Fumić, članica UO Hrvatske poljoprivredne komore i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

U panel diskusiji sudjelovali su:  Izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak, voditeljica Laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela, Željko Vukić, predsjednik Odbora za pčelarstvo HPK , Ines Dundović, predsjednica Odbora za mlade i žene HPK te proizvođačica povrća  i Krunoslav Ladić, član Odbora za mljekarstvo HPK.