Novosti
arhiva/novosti/pu-sibinj-mock-up-960x480.jpg
18.12.2019 Broj:101

Pčelarska udruga Sibinj pobjednik natječaja tvrtke PIP

Povodom obilježavanja 30. godišnjice tvrtka PIP raspisala je natječaj za invacije u pčelarstvu. Pčelarska udruga Sibinj s projektom Upoznajmo svijet pčela pobjednik je natječaja te dobitnik nagrade od 7.500,00 kn.


Povodom obilježavanja 30. godišnjice tvrtka PIP raspisala je natječaj za invacije u pčelarstvu. Pčelarska udruga „Sibinj“ s projektom „Upoznajmo svijet pčela“ pobjednik je natječaja te dobitnik nagrade od 7.500,00 kn.

Krajem listopada objavljen je natječaj za donacije za projekte koji potiču razvoj pčelarstva u Republici Hrvatskoj kroz popularizaciju pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa fondom od 15.000,00kn. Natječajem se željelo potaknuti projekte biotehnološkog, obrazovnog i kulturološkog karaktera vezanog uz segment pčelarstva, pčela i pčelinjih proizvoda – inovacija u pčelarstvu, razvoj novih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda, obrazovanje mladih pčelara, promocija pčelinjih provoda – meda, matične mliječi, peludi, propolisa i pčelinjeg voska.

Prijaviti su se mogle fizičke osobe, udruge i pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj koje obavljaju kulturne, znanstvene, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne djelatnosti u skladu s propisima.

Ustanovljen je stručni žiri, koju su činili članovi izvan tvrtke PIP: prof. dr. sc. Ivana Tlak Gajger – Veterinarski fakultet; prof. dr. sc. Dragan Bubalo – Agronomski fakultet; dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing. – Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“; Vedran Lesjak, dipl. ing. agr. – časopis Hrvatska pčela i Zlatko Tomljanović, dr. vet. med. – Poljoprivredno savjetodavna služba

Pristiglo je trinaest prijava koje je stručni žiri ocijenio te je na temelju toga donesena odluka da donacije dobivaju četiri projekta:

  • Upoznajte svijet pčela, Pčelarska udruga Sibinj, Slavonski Brod – 7.500,00kn
  • Medne STEM radionice, Udruga AUM iz Slatine – 2.500,00kn
  • Osnivanje školskog i zadrugarskog pčelinjaka, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek – 2.500,00kn
  • Medeni mjesec, III. Osnovna škola Čakovec – 2.500,00kn

Tvrtka PIP je odlučila zahvaliti i šestorici pčelara koje su predložile stručne službe, a Uprava potvrdila, za dugogodišnje partnerstvo.  Uručene su im  Zahvalnice i vrijednosni čekovi u iznosu od 2.000,00kn za kupnju potrebnog repromaterijala u jednoj od maloprodaja tvrtke.

Posebno Priznanje i skulptura „Zahvala pčeli“ za doprinos razvoju pčelarstva dodijeljeno je gospodinu Matiji Bučaru iz Petrinje, autoru nekoliko knjiga i stručnih članaka na temu pčelarstva.