Novosti
arhiva/novosti/mural.jpg
26.05.2021 Broj:349

SVJETSKI DAN PČELA U ZAGREBU – UMJETNIČKI RAD NA SLAVONSKOJ AVENIJI

Uz Slavonsku aveniju, jednu od najprometnijih gradskih ulica u Hrvatskoj postavljen je umjetnički rad poznatog hrvatskog umjetnika Mirona Milića posvećen važnosti zaštite pčela i održivosti ekosustava.


Uz Slavonsku aveniju, jednu od najprometnijih gradskih ulica u Hrvatskoj postavljen je umjetnički rad poznatog hrvatskog umjetnika Mirona Milića posvećen važnosti zaštite pčela i održivosti ekosustava.

Video možete pogledati na:

https://www.youtube.com/watch?v=u89bwU9uGug

Rezultat je to suradnje Atlantic Grupe na čijoj zgradi je istaknut, Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i SLO CRO Poslovnog kluba čije projekte sufinancira SPIRIT Slovenija - u nastojanju da se podigne svijest o potrebi zaštite ovih jedinstvenih oprašivača cvjetova o kojima ovisi čak trećina ljudske hrane.

Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibanj - Svjetski dan pčela - 2017. godine na inicijativu Republike Slovenije u želji da potaknu međudržavnu suradnju u zaštiti oprašivača kao i globalnim pitanjima zaštite okoliša, prelaska na održivu poljoprivredu, te iskorjenjivanju gladi u državama u razvoju.

"U Sloveniji je pčelarstvo masovna gospodarska odnosno amaterska djelatnost s nekoliko stoljeća starom tradicijom. Prvi profesionalni učitelj pčelarstva bio je Anton Janša (1734.-1773.), 20. svibanj – Svjetski dan pčela, zapravo je njegov rođendan. Kranjska ili siva medonosna pčela - Apis mellifera carnica – poznata je u cijelom svijetu" naglasio je veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojislav Šuc prilikom otkrivanja umjetničkog rada.U Europskoj uniji 78 posto vrsta divljeg cvijeća i 84 posto poljoprivrednih vrsta ovisi o oprašivanju uz pomoć životinja koje izumiru uslijed klimatskih promjena, smanjenja staništa, zagađenja okoliša. Bez oprašivača ozbiljno je ugrožena proizvodnja jabuka, naranči, marelica, trešanja, graha, krastavaca, bundeva, bilja poput bosiljka, timijana i kamilice te usjeva rajčica, paprike i agruma. U ekonomskim okvirima riječ je o proizvodnji hrane vrijednoj 22 milijardi eura godišnje u Europi i 153 milijarde u svijetu, koja se pripisuje ovim malim insektima.

„Način na koji se odnosimo prema okolišu danas, postavlja temelje budućnosti i opstanku svijeta kakav poznajemo u vremenima koja dolaze. Svjedoci smo izumiranja vrsta i smanjenja bioraznolikosti, a bez dizanja svijesti i odgovornog ponašanja prema našem okruženju, nažalost, ne možemo se nadati boljoj budućnosti“ kazao je generalni tajnik Atlantic Grupe Ivan Mišetić.


Godina 2021. je Međunarodna godina kreativnog gospodarstva za održivi razvoj s ciljem skrenuti posebnu pozornost na važnost kreativne ekonomije za zaštitu pčela i drugih oprašivača. Kreativni stvaratelji, arhitekti, dizajneri, pisci i umjetnici su oni koji postavljaju košnice u urbana središta i potrebu za zaštitom pčela na mentalnoj karti stanovništva - i to učinkovitije od drugih društvenih ili ekonomskih aktivnosti. Za zagrebački projekt je ovim povodom bio angažiran umjetnik Miron Milić. 

"Oprašivanje je vrlo važno i za druge biljke koje se koriste kao biogorivo u proizvodnji  vlakna, lijekova, stočne hrane i građevinskog materijali. Na ovaj se način čuvaju i generiraju brojna radna mjesta. Za budući razvoj ovog područja, kao i za razvoj poljoprivrede i prerade hrane općenito, od ključnog će značaja biti istraživanja, inovacije, obrazovanje, uvođenje novih (zelenih) tehnologija i prijenos znanja" dodao je dr. sc. Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba.