Novosti
arhiva/novosti/BIOMIEL 2022.jpg
28.12.2022 Broj:628

BAGREMOV MED IZ POPOVAČE NAJBOLJI JE EKOLOŠKI MONOFLORNI MED NA SVIJETU

OPG Keser, pčelara Dragutina Kesera iz Popovače osvojio je na međunarodnom ocjenjivanju organskih medova APIMIEL 2022 prvo mjesto u kategoriji monoflornog bagremovog meda.


Nagrada BIOLMIEL 2022 - najbolji poliflorni medovi su talijanski dok su najbolji monoflorni medovi hrvatski, grčki i slovenski

Međunarodni žiri BIOLMIEL 2022 nagradio je kao najbolji poliflorni med tri talijanska pčelara: 'Vito Pasquale Saluzzo' iz Castelvetrana (Trapani) koji je osvojio prvo mjesto s medom dobivenim od sicilijanskih crnih pčela s 'Miele Siciliano di millefiori'; drugo mjesto dodijeljeno je 'Consorzio dei Produttori Biologici (ConProBio) Lucano s 'Millefiori Bio' proizvedenim u Basilicati; treće mjesto dodijeljeno je 'Soleterra di Luca Serri' sa sjedištem u Modeni s 'Miele del Crinale dell'Appennino Tosco-Emiliano', proizvedenim na planinama Apenina.

Za razliku od poliflornih medova, prva tri nagrađena monoflorna meda nisu iz Italije. Prvo mjesto osvojio je bagremov med hrvatskog pčelara OPG Keser. Drugo mjesto osvojio je grčki med od majčine dušice pčelara „Amorgiano Honey“. Treće mjesto ponovno je pripalo bagremu, slovenskog pčelara Rojs Andrej’.

Medove je ocjenjivao Međunarodni žiri sastavljen od 12 stručnjaka za organoleptičko ocjenjivanje meda, a voditelj je bio Gian Luigi Marcazzan iz CREA-AA (Bologna). Žiri se sastao u Bariju u prostorijama 'Bu? - crudo cotto mangiato’.

U natjecanju je sudjelovalo više od 220 medova, od čega 85 talijanskih i 140 iz ostalih europskih zemalja.

Od svih medova koji su sudjelovali dobili su nagradu za kvalitetu samo oni koji su imali udio vode manji od 18% i udio hidroksimetilfrfurala (HMF) manji od 10 mg/kg, odnosno manji od 15 mg/kg ako je riječ o medu od vrijeska, medu ubranom nakon više od 6. mjeseci, i tropski med.

Kemijske analize provodi i certificira CREA - Poljoprivreda i okoliš u Bologni, istraživački centar priznat na međunarodnoj razini.

BIOLMIEL ima za cilj promovirati kvalitetu organskog meda, ojačati odnos između pčelarstva i održivog razvoja, podržati različitosti zbog prirodne bioraznolikosti, razmjenjivati informacije o proizvodu, kao i povećati svijest potrošača o kvaliteti organskog meda, proizvedenog poštujući okoliš i pčele.

BIOLMIEL je stvorio i organizirao 'C.i.Bi.', Consorzio Italiano per il Biologico, koji već više od 30 godina talijanskim proizvođačima pruža usluge za kvalifikaciju i certificiranje njihovih proizvoda. Predsjednik ‘C.i.Bi.’ je Nino Paparella, inženjer poljoprivrede iz Barija.

BIOLMIEL 2022. proveden je uz dragocjenu suradnju 'CREA - Agricoltura e Ambiente' iz Bologne i 'BIOLITALIA', udruge organskih proizvođača.

OPG Keser je poznat široj pčelarskoj zajednici nažalost po tome što mu je ovo ljeto upravo nakon paše bagrema izgorilo vozilo s pčelinjim zajednicama.

Koristimo ovu priliku da gospodinu Keseru čestitamo na ovom iznimno uspjehu!