Novosti
arhiva/novosti/eu-plakat-mala.jpg
18.05.2023 Broj:709

PČELE NE POZNAJU GRANICE / BEES KNOW NO BORDERS

„Pčele ne poznaju granice“ naziv je izložbe koja će se održati od 22. do 25. svibnja u Europskom parlamentu. Na prijedlog Pčelarskog saveza Slovenije u Bruxellesu će se pod tim nazivom održati izložba slovenskog i hrvatskog pčelarstva.


U vrijeme izložbe održati će se i konferencija Pčelarstvo, poljoprivredni sektor pod ugrozom. Ovaj događaj ima za cilj rasvijetliti značajne izazove pčelarskog sektora, kao što su neodrživi gubici pčelinjih zajednica i drastično smanjenje proizvodnje zbog klimatskih promjena. Razgovarati će se o situaciji na tržištu i prijevarama, kao i rezultatima EU koordinirane akcije „Iz košnica“. Svoja iskustva s terena prenijeti će mladi profesionalni pčelari i trgovci sa sustavima kvalitete i sljedivosti.

Na okruglom stolu sudjelovati će razni panelisti, uključujući zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike Predsjedništva EU i Komisije, zahtjeve potrošača i pčelare.  Događaju će nazočiti i predstavnici hrvatskih pčelara predvođeni predsjednikom HPS-a Draženom Kocetom. Tom prilikom obilježiti će se i Svjetski dan pčela.

Pčelarstva Slovenije i Hrvatske biti će predstavljena na panoima unutar Europskog parlamenta.