Naslovnica

Hrvatski pčelarski savez

od 1954. godine

Hrvatska pčela

od 1881. godine

Krovna organizacija pčelarskih udruga u Republici Hrvatskoj


Osnovni je cilj Saveza razvoj i unapređenje pčelarstva


Promicanje prepoznatljivosti hrvatskog meda


Promicanje prepoznatljivosti hrvatskog meda


Hrvatski pčelarski savez

Kontakti

Kontakti


Hrvatski pčelarski savez

Novosti


E-SAVJETOVANJE - PRAVILNIK O POSTUPKU ZA OSTVARENJE PRAVA NA NAKNADU ŠTETE

Ministarstvo poljoprivrede upućuje u postupak savjetovanja Pravilnik o postupku za ostvarenje prava na naknadu štete nastale provedbom mjera sprječavanja i kontrole bolesti životinja u kojem se također nalaze pčele, med i pčelinji vosak.

01.03.2024 Rb:796
Pročitajte više
NAJAVA! 19. PČELARSKI DANI U VINKOVCIMA

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Udruga pčelara Nektar Vinkovci organiziraju 19. Pčelarske dane – međunarodni pčelarski sajam opreme, pčelinjih proizvoda i stručno-edukativni skup, koji će se održati 8. i 9 ožujka 2024. godine u salama Barun Trenk u Vinkovcima.

27.02.2024 Rb:795
Pročitajte više
BEZ PČELA NEMA HRANE

Udruga pčelara Virovitica pokrenula je projekt kojim je cilj upoznavanje poljoprivrednika o štetnosti neadekvatnog korištenja pesticida u vrijeme cvatnje bilja.

27.02.2024 Rb:794
Pročitajte više
EDUKACIJA PAŠNIH POVJERNIKA

Hrvatski pčelarski savez zadnjih tjedan dana organizira edukaciju pašnih povjerenika.

24.02.2024 Rb:793
Pročitajte višeArhiva novostiHrvatska pčela

Stručni časopis “Hrvatska pčela” osnovalo je Hrvatsko-slavonsko pčelarsko društvo u Osijeku 1881. godine, te je u početku tiskan kao “Slavonska pčela”, zatim kao “Hrvatska pčela” i “Pčela”. Od 1994. godine ponovo nosi naziv Hrvatska pčela. To je jedan od najstarijih pčelarskih časopisa u svijetu.
Osnivanje

Hrvatski pčelarski savez je utemeljen 12. prosinca 1954. godine. Hrvatski pčelarski savez predstavlja oblik dobrovoljnog udruživanja pčelarskih udruga kao temeljnog institucionalnog oblika udruživanja pčelara u Republici Hrvatskoj te njihovih županijskih/međužupanijskih saveza kao koordinacijskih oblika udruživanja pčelara na lokalnoj razini radi zaštite i promicanja zajedničkih ekoloških i gospodarskih interesa i ciljeva.Udruge

U doba osnutka u Hrvatskoj je djelovalo 12 pčelarskih zadruga i 4 pčelarska društva s oko 116.000 košnica. Jedan od osnivača i prvi predsjednik Saveza bio je akademik Ivo Tomašec, koji je u 20 godina vođenja Saveza mnogo učinio na razvoju pčelarstva u Hrvatskoj.
Nakon akademika Tomašeca, predsjednici Saveza bili su Mirko Brence, Stjepan Jelić, dr. Đuro Berber, Milan Preočanin, Marinko Vignjević, Mirko Ćuruvija, dr. Zdravko Laktić, prof. dr. Đuro Sulimanović, Josip Karšić, Mirko Vorel, mr. sc. Zlatko Dominiković, Drago Suman, prof. dr. Nikola Kezić, Martin Kranjec i Vladimir Bilek. Od travnja 2018. godine, predsjednik Saveza je Željko Vrbos.Danas

Hrvatski pčelarski savez danas ima gotovo 7000 članova iz 150 udruga. Savez teži daljnjem povezivanju pčelara, njihovom međusobnom dijeljenju praktičnih znanja i iskustava te promoviranju uspjeha postignutog u pčelarskom sektoru na dobrobit svih, pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda. Hrvatski pčelarski savez je ponosni nositelj industrijskog dizajna i prava intelektualnog vlasništva na Nacionalnoj staklenki za med hrvatskog podrijetla u borbi protiv patvorina na tržištu Republike Hrvatske.
Na sadašnjoj adresi, u ulici Pavla Hatza 5. u Zagrebu, Hrvatski pčelarski savez djeluje od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Hrvatski pčelarski savez član je Međunarodne pčelarske organizacije - Apimondia.