Novosti
arhiva/novosti/_def_news.gif
26.03.2020 Broj:141

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA I HRVATSKO PČELARSTVO

Svjedoci smo vrlo složene situacije u kojoj se našla Republika Hrvatska i gdje je epidemija novog koronavirusa COVID-19 (SARS-CoV-2) izazvala izuzetno ozbiljnu, po život opasnu zdravstvenu ugrozu. Vidljivo je kako su poduzete oštre državne protuepidemijske mjere i koje su izazvale velike poremećaje u gospodarstvu. To nažalost, nije zaobišlo ni sektor poljoprivrede, pri čemu pčelarski sektor ne predstavlja izuzetak.Svjedoci smo vrlo složene situacije u kojoj se našla Republika Hrvatska i gdje je epidemija novog koronavirusa COVID-19  (SARS-CoV-2) izazvala izuzetno ozbiljnu, po život opasnu zdravstvenu ugrozu. Vidljivo je kako su poduzete oštre državne protuepidemijske mjere i koje su izazvale velike poremećaje u gospodarstvu. To nažalost, nije zaobišlo ni sektor poljoprivrede, pri čemu pčelarski sektor ne predstavlja izuzetak.

 

Kako se nositi s epidemijom?

Već sada znamo kako ćemo u narednom periodu više morati biti usmjereni ka održavanju stabilnosti pčelinjeg fonda i zdravstvenog stanja naših pčelinjih zajednica, a manje gledati na prinose koje smo eventualno planirali. U svakom slučaju, i kratkoročno i dugoročno, moramo biti spremni na postupke i ograničenja s kojima se do sada nismo suočavali. No sve je to ništa u usporedbi sa očuvanjem zdravlja i života naših građana te pozivamo sve članove Hrvatskog pčelarskog saveza na maksimalno poštivanje odredbi Nacionalnog kriznog stožera civilne zaštite. Njegove se informacije svakodnevno ažuriraju, a napuci i preporuke usklađuju sa razvojem epidemiološke situacije i dostupni su na poveznici www.koronavirus.hr. Svim članovima Hrvatskog pčelarskog saveza je dužnost da se prema istima ravnaju i u skladu s njima postupaju.

 

HPS u borbi za mobilnost pčelara

Uvidjelo se kako se poljoprivredna proizvodnja mora, bez obzira na širenje epidemije koronavirusa COVID-19, koliko je god to moguće, odvijati u skladu sa svojim normalnim tijekom. Prioritet je svakako kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno nesmetano obavljanje poljoprivrednih radova.  Kako bi se isto moglo ostvariti, od najveće je važnosti osigurati mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje. Upravo stoga, HPS je uložio velike napore kako bi hrvatskim pčelarima omogućio koliko-toliko normalan pristup svojim pčelinjim zajednicama tijekom ove izvanredne situacije. HPS se pravodobno, argumentirano i na proceduralno ispravan način stavio na raspolaganje nadležnim tijelima te je pri tome odigrao vrlo aktivnu i važnu ulogu u zaštiti interesa hrvatskih pčelara. Osnovni cilj je postignut, a to je omogućavanje pčelarima dolazak na svoje pčelinjake sukladno propisanim uvjetima. Naravno uz striktno poštivanje svih onih odredbi koje je propisao Nacionalni krizni stožer RH. Tu nema iznimaka! O načinima kako ostvariti pravo na pristup pčelinjacima informacija je dostavljena članovima Upravnog odbora HPS-a u cilju daljnje dostave informacije prema pčelarskim udrugama i pčelarima na području županija koje zastupaju.

 

Pčelarske propusnice

Službena informacija o načinu izdavanja i dobivanja pčelarskih propusnica objavljena je i na mrežnim stanicama HPS-a tj. na poveznici www.pcela.hr, datirano sa 23. ožujka 2020. Ista je bila važeća u trenutku slanja Hrvatske pčele u tisak. Slijedom navedenog, određeno je kako će se propusnice izdavati pčelarima kako bi im se omogućilo kretanje do pčelinjaka jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća većeg broja zajednica. Propusnice izdaju službenici Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima. Službenici Ministarstva poljoprivrede uključit će se u rad lokalnih stožera civilne zaštite, kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti, ali uz poštivanje visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom.

 

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme objavljene na www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede. Također su navedeni detalji i kontakti za svaku pojedinu županiju. Naglašavamo kako članovi Saveza trebaju dobro pročitati obavijest i točno popuniti navedeni formular. Oni koji se ne služe internetom i elektronskim alatima, neka zamole da im to napravi netko tko to zna.

 

Ozbiljnost situacije

Apeliramo na ozbiljnost situacije i upozoravamo sve da se korektno odnose prema trenutnoj situaciji. Ovo postignuto rješenje se ne smije zloupotrebljavati!!! Moramo biti svjesni kako se do njega došlo isključivo nastojanjima i zalaganjem Saveza no da trenutno ipak nismo najveći prioritet u državi i da će sve biti kontrolirano od strane nadležnih tijela. Svaka kompromitacija ovog procesa rezultirat će momentalnim ukidanjem svih propusnica i mogućnosti kretanja za sve pčelare. Želimo jasno naglasiti kako pojedinci koji su to izazvali neće ostati nesankcionirani! Vjerujemo da do toga neće doći i da ćemo na najbolji način iskoristiti mogućnost da se možemo brinuti o svojim pčelama. Stoga još jednom apeliramo na sve pčelare, posvetite potrebnu pažnju svojim pčelama, ali strogo u skladu sa odredbama Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH i drugih tijela zaduženih za upravljanjem aktivnostima u ovoj krizi!

 

Ostajte zdravi, razmišljajte pozitivno i budite negativni – na virus!