Na adrese čitatelja uskoro stiže redizajnirana Hrvatska pčela. U skladu s modernim trendovima dizajna i njenom povijesnom vrijednošću Hrvatska pčela od broja 1/2022 ima novi vizualni identitet.
Vjerujem
da nam je svima poznata stara poslovica koja kaže da je ponavljanje majka
mudrosti. I baš to vrijedi i za pčelarstvo, pri čemu u velikoj mjeri pčelarskoj
izobrazbi doprinosi i naš časopis „Hrvatska pčela”.
NOVO
RUHO ZA NOVO DESETLJEĆE
„Hrvatska
pčela” jedan je od najstarijih pčelarskih časopisa na svijetu. Iako je tijekom
vremena promijenio nekoliko imena, i nakon 140 godina izlaženja ostao je vjeran
svojim čitateljima. Usprkos brojnim kritičarima, ali i financijskim problemima
tijekom prošlosti, naš je časopis i danas s nama. Štoviše, od 2022. godine
izlazit će u novom ruhu.
Nakon
desetak godina, a u okviru obilježavanja 140 godina neprestanog izlaženja,
odlučili smo se za osvježenje njegova vizualnog identiteta primjenom modernih
grafičkih rješenja, ali i uz dozu hrvatske nacionalne baštine, koja je
implementirana upotrebom hrvatskog pletera kao dijela ukupnog vizuala.
Prijedloga je bilo mnogo, i mnogi su prihvaćeni. Nažalost, neke sugestije,
poput promjene vrste papira, upotrebe ekološkog papira, izmjene dimenzija
časopisa ili povećanja broja stranica, iz financijskih razloga nismo mogli
prihvatiti jer bi to znatno povećalo troškove, posebice poštarinu, čime bismo
izašli izvan okvira budžeta kojim raspolažemo.
U
drugoj polovini 20. stoljeća potaknut je intenzivan razvoj pčelarstva izlaskom
brojnih knjiga o pčelarstvu i osnivanjem pčelarskog saveza. U tim vremenima
intenzivnog proletarijata naš je pčelarski časopis, tada pod imenom „Pčela”,
pružao pčelarima oslonac i bio učitelj brojnim kasnije poznatim ličnostima
hrvatskog pčelarstva. Cilj je časopisa i danas isti – pružanje podrške i
poticaja novim pčelarima, ali i objavljivanje novih spoznaja u znanosti, uz ono
što je na samome početku spomenuto ? ponavljanje. Pčelarstvo je specifična
poljoprivredna grana jer se pod vedrim nebom pokušava zagospodariti životinjom
koja nikad neće biti domaća. Samo ponavljanje provjerenih tehnologija i
analiziranje postignutoga daju pozitivne rezultate u ovoj izazovnoj djelatnosti.
Kao da se poznata izreka koja se često pripisuje Aristotelu odnosi baš na
pčelarstvo: Korijeni učenja jesu gorki, ali su plodovi slatki.
O
novijim vremenima „Hrvatske pčele” meni kao uredniku teško je govoriti jer se
za objektivan sud treba odmaknuti. No nadam se da će jednoga dana o „Hrvatskoj
pčeli” s istim ponosom koji ja danas osjećam govoriti i drugi urednici.
Naravno, želim stoga zahvaliti svima koji su pomagali, ali i onima bez čijih
kritika i ideja ne bi dolazilo do poboljšanja. Ujedno bih pozvao i sve
zainteresirane pčelare da svoje znanje i tehnologije kroz „Hrvatsku pčelu”
podijele s ostalim pčelarima. I za kraj ću se na to nadovezati citatom zadnjih
rečenica iz teksta prvog broja „Slavonske pčele” kojima se uredništvo obratilo
čitateljima, a koje su i danas nevjerojatno aktualne: „Uzvišen je ovo cilj,
plemenita je to svrha, koju odabrasmo, a postići ju možemo samo ako budemo
složno oko toga radili. Svi za jednoga, jedan za sve; radimo tako pa uspjeh
neće uzmanjkati.”