Novosti
arhiva/novosti/vf.jpg
14.11.2019 Broj:84

100. OBLJETNICA VETERINARSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Veterinarski fakultet Svečilišta u Zagrebu proslavio je 13. studenog 2019. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin 100. obljetnicu osnivanja.


Prije točno 100 godina prof. dr. sc. Jaroslav Sakar održao je prvo predavanje polaznicima novoosnovane Visoke veterinarske škole, koja je kroz svega nekoliko godina, postaje Veterinarski fakultet. Tijekom svih godina Fakultet i veterinarska profesija pokazali su i opravdali svoju društvenu važnost u službi zaštite jednog zdravlja.

Danas je Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu europski prepoznata, vrhunska obrazovna institucija priznate kvalitete, vodeća u ovom dijelu Europe, što dokazuje i studijem veterinarske medicine na engleskom jeziku.

Veterinarski fakultet i pčelari, odnosno Hrvatski pčelarski savez imaju mnogo toga zajedničkog. Jedan od osnivača i prvi predsjednik Saveza bio je upravo akademik Ivo Tomašec, predstojnik i profesor na Zavodu za biologiju i patologiju riba i pčela sredinom dvadesetog stoljeća. Prvih godina rada Hrvatski pčelarski savez svoje sjedište imao je upravo na Veterinarskom fakultetu zahvaljujući uvaženom akademiku Tomašecu, a Fakultet je kroz godine dao veliki obol radu Saveza i unaprijeđenju pčelarstva na našem području. Mnogi suradnici, djelatnici i predsjednici Saveza proizašli su iz veterinarske struke ovog zagrebačkog fakulteta. Danas se to posebno očituje kroz suradnju s mladim znanstvenicima fakulteta predvođenih prof. dr. sc. Ivanom Tlak Gajger. Dobra suradnja na obostranu korist nastavila se sve do današnjih dana, a isto takvoj suradnji, ako ne i boljoj, veselimo i u budućnosti.