Novosti
arhiva/novosti/med.jpg
15.11.2019 Broj:85

Tradicionalni slovenski doručak u Zagrebu u znaku meda

Danas je u Slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu obilježen Dan slovenske hrane Tradicionalnim slovenskim doručkom na kojem je sudjelovao i Hrvatski pčelarski savez.


Danas je u Slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu obilježen Dan slovenske hrane Tradicionalnim slovenskim doručkom na kojem je sudjelovao i Hrvatski pčelarski savez.

 

Dan slovenske hrane obilježava se od 2012. godine, treći petak u studenome. Projekt Tradicionalan slovenski doručak središnji je događaj dana slovenske hrane koji je prvi put realiziran u slovenskim vrtićima i osnovnim školama u 2011. godini, a s vremenom je izrastao u sveslovenski događaj.

 

Ovim događajem želi se širu javnost izvještavati i osvještavati o značenju doručka, značenju i prednostima lokalne odnosno slovenske hrane, značenju poljoprivrede i pčelarstva za proizvodnju hrane te njihovog utjecaja na okoliš, o ispravnom postupanju otpacima koji nastaju u svakodnevnim aktivnostima i o racionalnom postupanju s ambalažom. Značajke lokalno proizvedene hrane prije svega su svježina, bogatiji okus, više vitamina, veća hranjiva vrijednost, manje aditiva.

 

Otkupom namirnica od lokalnih proizvođača doprinosimo smanjenju emisija stakleničkih plinova zbog kraćih transportnih putova, a ujedno i osiguravamo održivu primjenu površina namijenjenih proizvodnji hrane. Odabirom lokalne hrane čuvamo radna mjesta na ruralnim područjima i podižemo stupanj samoopskrbe kvalitetnom, lokalno proizvedenom hranom te time poboljšavamo prehrambenu sigurnost stanovništva.

 

Tradicionalan slovenski doručak sastoji se od mlijeka, maslaca, kruha, meda i jabuka. Posebnu pažnju Slovenija posvećuje proizvodnji meda odnosno pčelarstvu koje je u Sloveniji masovna gospodarska odnosno amaterska djelatnost s višestoljetnom tradicijom. Na tisuću stanovnika u Sloveniji postoje čak četiri pčelara. U svrhu povećavanja osvještavanja značenja pčela za očuvanje prirodne ravnoteže i opstanak cjelokupnog čovječanstva, Ujedinjeni narodi na inicijativu Slovenije proglasili su 20. svibnja Svjetskim danom pčela.